Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

«Τα διδάγματα της κρίσης»


«Τα διδάγματα της κρίσης»Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
«Για να βγει κέρδος από μια επιχείρηση, πρέπει να πουληθούν τα εμπορεύματα, να βρεθούν αγοραστές. Και αγοραστής πρέπει να είναι κατ’ ανάγκην όλη η μάζα του πληθυσμού, γιατί οι τεράστιες επιχειρήσεις παράγουν βουνά ολόκληρα από προϊόντα.


Σ’ όλες όμως τις κεφαλαιοκρατικές χώρες τα εννιά δέκατα του πληθυσμού αποτελούνται από φτωχούς: από εργάτες που παίρνουν ένα πενιχρότατο μεροκάματο, από αγρότες που, στη μεγάλη τους μάζα, ζουν χειρότερα κι από τους εργάτες.

Και να που, όταν η μεγάλη βιομηχανία σε περίοδο άνθησης παίρνει φόρα, για να παράγει όσο το δυνατό περισσότερα, ρίχνει στην αγορά τόσο μεγάλη ποσότητα προϊόντων, που δεν είναι σε θέση να τα πληρώσει η φτωχή πλειονότητα του λαού.

Αυξάνει ολοένα ο αριθμός των μηχανών, των εργαλείων, των αποθηκών, των σιδηροδρόμων κ.τ.λ., όμως, από καιρό σε καιρό διακόπτεται αυτή η αύξηση, γιατί η μάζα του λαού, για την οποία, σε τελευταία ανάλυση, προορίζονται όλοι αυτοί οι βελτιωμένοι τρόποι παραγωγής, παραμένει σε φτώχεια τέτοια, που φτάνει τα όρια της εξαθλίωσης.

Η κρίση δείχνει ότι η σύγχρονη κοινωνία θα μπορούσε να παράγει ασύγκριτα περισσότερα προϊόντα για την καλυτέρευση της ζωής όλου του εργαζόμενου λάου, αν δεν είχαν αρπαχτεί η γη, τα εργοστάσια, οι μηχανές κ.τ.λ. από μια χούφτα ατομικούς ιδιοχτήτες, που βγάζουν εκατομμύρια από τη λαϊκή εξαθλίωση.

Η κρίση δείχνει ότι οι εργάτες δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην πάλη για μερικές παραχωρήσεις από μέρους των κεφαλαιοκρατών: στην περίοδο της αναζωογόνησης της βιομηχανίας μπορούν να καταχτηθούν τέτοιες παραχωρήσεις (…) όμως επέρχεται η κρίση και οι κεφαλαιοκράτες όχι μόνο παίρνουν πίσω τις παραχωρήσεις που έκαναν, αλλά και επωφελούνται από την αδυναμία των εργατών για να κατεβάσουν ακόμα πιο πολύ τα μεροκάματα.

Κι αυτό θα συνεχίζεται αναπότρεπτα, ώσπου οι στρατιές του σοσιαλιστικού προλεταριάτου να γκρεμίσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου και της ατομικής ιδιοχτησίας».

(Β. Ι. ΛΕΝΙΝ, απόσπασμα από το άρθρο «Τα διδάγματα της κρίσης», δημοσιεύτηκε στην «Ισκρα» τον Αύγουστο του 1901, «Απαντα», τόμος 5ος, σελ. 85 – 86, έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.radio9.gr/Media.aspx?a_id=1338&item=3939&prodId=4&prodId=4

Ανώνυμος είπε...

είναι ο ριζοσπάστης ηλίθιε

Modestus είπε...

Χαχαχαχα πάλι ο ηλίθιος του Μπογιόπουλου εν δράσει. Ρε Μπογιόπουλε μαλάκα καραγκιόζη για τράβα στους σοσιαλιστικούς παραδείσους της Β.Κορέας και Κούβας να δεις τι ωραία που περνάνε οι άνθρωποι. Μπορείς να καταλάβεις αρχικαθυστερημένε ότι αυτό που βρίζεις αυτό ασπάζεται η κολοιδεολογία σου ε; Ο καπιταλισμός του κράτους που τα λεφτά δεν τα έχουν οι κεφαλαιοκράτες πλούσιοι διαπλεκόμενοι αλλά όσοι είναι στο κόμμα και οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούνε. Καταργεί την έννοια της ιδιοκτησίας γιατί απλά όλα ανήκούν στο κόμμα που και καλά είναι ο λαός αλλά το γλυκάκι το τρώνε μόνο τα κοκκινα κομματόσκυλα και ο λαός στην πείνα. Σάλτα και γαμίσου προλαβαίνεις αρχιηλίθιε.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι μίλησε το φασισταρίο ο Modestus....

ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΓΙΑ Β.ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑ???
Ε, ΗΛΙΘΙΕ!

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝ 6 ΩΡΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΙΧΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΙΧΑΝ ΤΡΟΦΗ & ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.
ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ LEVIS, KAI AKRIBA ΑΜΑΞΙΑ...ΟΚ...

ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ (ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ) ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ...

"Προβοκάτορας"

ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΩΛΟΜΠΑΡΑΣ είπε...

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΠΛΥΤΟΙ ,ΑΝΑΡΧΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ Κ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΛΩΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΙ..ΑΝΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ..ΠΑΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΣΤΕ ΟΜΑΔΙΚΩΣ..ΕΔΩ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ..ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ..

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μάγκες, να τα ισοπεδώνουμε όλα και να μην σκευτόμαστε για την πάρτη μας! Καλό είναι ότι κολοιστοριούλα ακούμε να την δεχόμαστε σαν μαλάκες, όπως πολύ καλά μας μάθανε. Α και να μην ξεχάσουμε στον νέο γαμάτο κόσμο μετά τον Γ ΠΠ να έχουμε πάλι καπιταλισμό και να δίνουμε νταβατζιλίκια μέχρι να μας θάψούνε και να πάμε να περάσουμε καλά εν τέλει στον παράδησο.

Modestus είπε...

Προβοκάτορα σάλτα και γαμίσου τράβα στην ολύμπω αναρχοάπλυτε καραγκιόζη που θα μας εκθιάσεις και την Σοβιετική Ένωση σκατομαλάκα. Και δεν κατάλαβα εφόσον έχουμε ακόμα δημοκρατία μπορώ να εκφράζω όπως θέλω τις απόψεις μου, φασισταριό είσαι εσύ που θέλεις να επιβάλλεις την δική σου και να πας να γαμηθείς κόκκινε φασίστα. Μήπως να σου θυμίσω μωρή κουράδα και τον φίλο σου τον Πολ Ποτ με τους ερυθρούς Χμέρ που σφαγίασε τον 1/3 του πληθυσμού της Καμπότζης ή τον φίλο σου τον ληστή τραίνων Στάλιν και τα εκατομμύρια συμπατριωτών του αντικαθεστωτικών που έστειλε στα γκούλαγκ; Γιατί δεν απαντάς στην ταμπακιέρα ρε μουνόπανο είχαν ή δεν είχαν τις αμαξάρες και την χλίδα οι του κόμματος ναι ή όχι; Παλιομαλάκα τα παιδάκια στην Β.Κορέα υποσιτίζονται και έχουν ασθένειες από αυτό που δεν υπάρχουν πουθενά παρά σε τριτοκοσμικές χώρες, ενώ το καραρχίδι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είναι ο υπέρτατος αρχηγός με χλίδα που ούτε δυτικός καπιταλιστής δεν την έχει δει στον ύπνο του. Σάλτα και γαμίσου λοιπόν και δες κόκκινα όνειρα κατά Μπογιόπουλε ηλίθιε

Ανώνυμος είπε...

Tα είπες όλα Modestus....Έγραψες.....

Για την ουσία, μηδέν και σιωπή....

Άρες μάρες κουκουνάρες.....

"Και δεν κατάλαβα εφόσον έχουμε ακόμα δημοκρατία "....
ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΦΑΣΙΣΤΑΡΑ....
ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ...

"Προβοκάτορας"

Ανώνυμος είπε...

Άντε αγόρι μου 9.43 που κανεις τον έξυπνο,αν δεν γνωρίζεις πως περνούσαν καλύτερα μάσα και μη μιλάς,σε μιλάω εγώ που ήμουν αριστερός φόλα με συγγενής στη σοβιετική ένωση ότι και να σε πω είναι λίγο, πια παιδιά?? πια δουλειά?? πιο φαγητό??πιο σύστημα υγείας??αστο καλύτερα αν τα έβλεπες από κοντά θα άλλαζες 180 μοίρες,ζούσαν καλά μονο τα κομματόσκυλα φιλε μου.. έχει δίκιο ο modestus πίστεψε με.ΓΡ.

ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΟΣ είπε...

Χατζηαβάτηδες, αν δεν είσαστε τόσο ηλίθιοι, δεν θα είσαστε τόσο ανιστόρητοι, ούτε και αντικομουνιστές. Οι γερμανοί στην κατοχή, αφού έκαναν τη «δουλειά» τους με κάτι φασιστοειδή, ρουφιάνους σαν και σας, στο τέλος κατά την αποχωρησή τους το 44 από την Ελλάδα, όσους πρόλαβαν τους εκτέλεσαν. Όσο για τις «ιδιοκτησίες σας και τις θρησκείες σας», θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι, ανά τους αιώνες έχουν εξολοθρευτεί δισεκατομμύρια άνθρωποι. … άϊντε θύμα, άϊντε ψώνιο, άϊντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς θ’άρθη ανάποδα ο ντουνιάς… Αφιερωμένο εξαιρετικά εις όλους τους αντικομουνιστάς. Το χαφιεδότσουρμο αποτέλεσε και αποτελεί τον Εθνικό Κορμό, γι΄αυτό λοιπόν «θαυμάσετε την κατάντια μας».

Ανώνυμος είπε...

βλακα μπογιοπουλε, ο μαρξ και ο λενιν πεθαναν.... δε στο ειπαν?? ο ανθρωπος πηγε στο φεγγαρι, το εμαθες????
ολες οι πρωην κομμουνιστικες χωρες κατερευσαν, πεινα φοβος και εξαθλιωση φανηκε μονο!! ο παραδεισος δεν υπηρξε ποτε!!!
ξυπνα βλακα! αν ειχε επικρατησει η φαρα σου, δε θα πεινουσουμε σημερα το 2011 γιατι απλα θα ειχαμε πεθανει της πεινας απο το '45!!!! φτανει μαλακα με τις ιδεολογιες! ο κοσμος διαλυεται και ομως ο κοσμος δεν σας εμπιστευεται, γιατι αραγε????? καληνυχτα ''μπολσεβικε''