Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Την ανάγκη δημιουργίας μιας "δημοσιονομικής ένωσης" ως μοναδικό αντίδοτο για την κρίση χρέους της ευρωζώνης επεσήμανε ο Γερμανός υπουρός Οικονομικών, από τη Βουδαπέστη, όπου βρέθηκε σήμερα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Cornivus με θέμα... την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τις θέσεις του Βερολίνου, τις οποίες είχε διατυπώσει και την περασμένη εβδομάδα, πριν τη....
συνάντηση στο Παρίσι της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί και ενόψει της συνόδου κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, όπου αναμένεται να τεθούν όλες οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης χρέους.
"Πρέπει (στην ΕΕ) να δημιουργηθεί μια δημοσιονομική ένωση πλάι στη νομισματική ένωση", τόνισε.
"Είναι σαφές ότι πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών (...) το αμερικανικό δολάριο χρειάστηκε για να σταθεροποιηθεί περίπου έναν αιώνα, εμείς όμως στην ευρωζώνη, στην εποχή της πληροφορικής, δεν διαθέτουμε τόσο χρόνο", εξήγησε ο Σόιμπλε.
"Αυτό που παρατηρούμε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρατηρείται και στην πραγματική οικονομία, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα είναι μεγαλύτερη στο βιομηχανικό τομέα, όπου γίνεται και ταχύτερη και εντατικότερη", επισήμανε εξάλλου.
"Μια λύση υπάρχει σε όλα τα προβλήματα, εν προκειμένω είναι η δημοσιονομική ένωση", δήλωσε με έμφαση ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι με δεδομένο ότι η οικονομία ασκεί σήμερα πίεση στους πολιτικούς, αυτή καθίσταται συγχρόνως "μια ευκαιρία".
"Έχουμε, πια, καταλήξει ότι το αγγλοσαξονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, προβλέποντας την "αυτοδιόρθωση" των αγορών, απέτυχε κι επακολούθησε η διεθνής κρίση του τέλους του '08 (...) σήμερα, λοιπόν, φροντίζουμε να προσδιορίσουμε νέους κανόνες, εν είδει "χρυσής τομής", επιτρέποντας στις αγορές μαζί με τη ρύθμισή τους και την ελευθερία τους", υποστήριξε.
Τέλος ο Σόιμπλε δεν απέκρυψε ότι το Βερολίνο δεν θέλει να λυθεί το ζήτημα της δημοσιονομικής εναρμόνισης μόνον στο επίπεδο της 17μελούς ευρωζώνης, "αλλά στο επίπεδο και των 27 μελών της Ένωσης, μάλιστα με έναν τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμο".
πηγή