Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τρόικα: Δεν αποκλείει την ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Ελλάδας!


«Οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI έχουν σημειώσει πρόοδο χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εγγύηση για την εθελοντική συμμετοχή των εταίρων στο νέο πακέτο στήριξης», εκτίμησε σήμερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με ....
μία δήλωση που αναμένεται να.....
δημιουργήσει εκ νέου αναταραχές στην ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό των δανειστών για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

«Το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο», τονίζει ο αξιωματούχος και προσθέτει ότι «οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στην επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας, περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι «στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: «Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο«».

Η Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναμένει στις αρχές του νέου έτους να λάβει περίπου 90 δισ. ευρώ, ως μέρος του νέου πακέτου στήριξης. Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό και αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει πως η χώρα οφείλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», ξεκαθάρισε και κατέληξε πως «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».

epikaira.gr