Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ένας ένας μας προτετοιμάζει! Λεονετί: Το ευρώ μπορεί να «εκραγεί»


Λεονετί: Το ευρώ μπορεί να «εκραγεί»Σοβαρή χαρακτήρισε την επικρατούσα κατάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Το ευρώ μπορεί να εκραγεί και η Ευρώπη μπορεί να διαλυθεί και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Ευρώπη, για τη Γαλλία, αλλά για τον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus , λίγες ώρες πριν αρχίσει στις Βρυξέλλες μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Εφόσον είναι δυνατόν, η συζήτηση για τη διευθέτηση αυτής της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πρέπει να γίνει «και με τους 27», δηλαδή με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Λεονετί. Ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία δεν αποκλείουν μια συμφωνία ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης, αν τα μη μέλη του ενιαίου νομίσματος, όπως η Βρετανία ή η Σουηδία, δεν θέλουν να συμμετάσχουν.
Ο Ζαν Λεονετί επέκρινε επίσης τους οίκους αξιολόγησης. «Με εκνευρίζουν λίγο. Είχαν οικονομικά και δημοσιονομικά κριτήρια και τώρα πέρασαν σε πολιτικά κριτήρια. Δεν είναι δουλειά των οίκων αξιολόγησης να κάνουν πολιτική, αυτό είναι δουλειά των λαών και των εκπροσώπων του λαού»
πηγη