Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οι νεοφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ


thumbΤου Δημήτρη Μυ.
Στην έρευνα της Pulse που δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα το «Π» το 51% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, χαρακτηρίζουν το πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό κίνημα ως κόμμα κεντροδεξιό ή νεοφιλελεύθερο. Αυτό μάλλον είναι το σοβαρό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και όχι ο όποιος --σημερινός ή επόμενος-- αρχηγός του.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα, δηλαδή η εγκατάλειψη του κόμματος από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του, δρομολογεί τις διαδικασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Υπό αυτήν την έννοια οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σήμερα υπερβαίνουν κατά πολύ τον εσωκομματικό ορίζοντα και γι αυτό αποκτούν ουσιαστικό ενδιαφέρον καθώς θα επηρεάσουν καταλυτικά το πολιτικό παιχνίδι.

Τα πράγματα θα ήταν απλά αν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ηγέτης του. Οσοι σήμερα βάλλουν εναντίον του ΓΑΠ συμπεριλαμβάνονται στους μέχρι πριν λίγο πειθήνιους χειροκροτητές του, στους πιστούς συνοδοιπόρους του στις πολιτικές των μνημονίων, της διαρκούς σκληρής λιτότητας. Οσοι σήμερα του ζητούν με άκομψο τρόπο να φύγει ή με… ευγένεια «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του» θέλουν να ξεχάσουν –και να ξεχάσουμε-- ότι έχουν συνυπογράψει μαζί του τις αποφάσεις που παρέδωσαν τη χώρα στο ΔΝΤ και τους κατοίκους της στη φτώχεια και την απόγνωση. Οσοι απ αυτούς πιστεύουν πραγματικά ότι αν ο Παπανδρέου παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, αυτοί «καθάρισαν», είτε είναι απόλυτα απελπισμένοι είτε πολιτικά αναλφάβητοι…
Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου διέρρηξε τους δεσμούς του με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες του εξασφάλιζαν όλα αυτά τα χρόνια την ηγετική του θέση στο πολιτικό σκηνικό. Ο Γ. Παπανδρέου (μαζί με τους υπουργούς του και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος) μέσα σε δυο χρόνια με την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου διέλυσαν και τις ψευδαισθήσεις της κοινωνίας η οποία τοποθετούσε το ΠΑΣΟΚ στο χώρα της κεντροαριστεράς. Η πολιτική τιμωρία του ΠΑΣΟΚ θα είναι λοιπόν τόσο σκληρή όσο σκληρά αντιλαμβάνονται σήμερα οι ψηφοφόροι του την πολιτική απάτη αυτών οι οποίοι φορώντας σοσιαλδημοκρατικές λεοντές επελαύνουν κρατώντας νεοφιλελεύθερα περίστροφα.
Υ.Γ.
Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται σήμερα διεκδικητές του στέμματος από τον πρίγκιπα Γιώργο, υπογραμμίζουν το νεοφιλελεύθερο νταιλίκι τους. Προφανώς, γνωρίζουν ότι δίνουν εξετάσεις σε αυτούς που πραγματικά κυβερνούν αυτόν τον τόπο και υποβάλλουν τα βιογραφικά τους δηλώνοντας ότι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Ωστόσο ξεχνούν δύο πράγματα: πρώτον ο κόσμος μπορεί ευκολότερα να διακρίνει τους «σοσιαλ- κεντροαριστερούς» μασκαράδες. Δεύτερον και σημαντικότερο, κάποια στιγμή θα γίνουν και οι εκλογές όπου ο κάθε κατεργάρης θα ψάχνει να βρει την ψήφο του…
πηγη