Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν απλά καταστροφική για την Ελλάδα που οδηγείται στην χρεοκοπία


Η Σύνοδος Κορυφής ήταν απλά καταστροφική για την Ελλάδα που οδηγείται στην χρεοκοπίαΗ Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου μόνο δεινά θα φέρει στην Ελλάδα και στο τραπεζικό σύστημα.
Επικοινωνιακά καταβλήθηκε προσπάθεια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε οι πολιτικοί της Ευρώπης να πείσουν τις αγορές και τις κοινωνίες ότι η Σύνοδος Κορυφής έλαβε ιστορικές αποφάσεις.

Είναι έτσι τα πράγματα;

Η Σύνοδος Κορυφής όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο εστιάστηκε στην μη επέκταση της ελληνικής κρίσης χρέους που αποτελεί ειδική περίπτωση ενώ επανακαθόρισε τον ρόλο του ESM του μόνιμού μηχανισμού στήριξης που αντί του 2013 θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2012.

Αν αξιολογηθούν οι αποφάσεις με επιφανειακό τρόπο όλοι θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για αυστηριοποίηση των κανόνων που θα διέπουν την δημοσιονομική πειθαρχία.
Όσες χώρες είναι ασυνεπείς με τους προϋπολογισμούς τους θα τίθενται σε καραντίνα ώσπου να θεραπευτούν με οικονομικούς και αποδεκτούς όρους από τις υπόλοιπες χώρες.

Αν αξιολογηθούν επί της ουσίας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ήταν για την Ελλάδα καταστροφικές και δυστυχώς η πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος μάλλον δεν έχει αντιληφθεί σε τι έχει συμφωνήσει.

Ήταν καταστροφική για την Ελλάδα καθώς η αυστηροποίηση των κανόνων μπορεί να σημαίνουν πολλά.
Η Ελλάδα θα παραμείνει ασυνεπής ως προς τους προϋπολογισμούς της για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον δηλαδή δεν θα εμφανίσει πλεόνασμα.
Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός καραντίνας που ούτως ή άλλως η Ελλάδα ήδη βρίσκεται.

Όμως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα πιεστεί ή εκλαϊκευμένα θα στριμωχτεί πολύ.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν είναι επαρκή και θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να πάρει ακόμη πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα.
Η Ελλάδα θα επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος και ούσα ανήμπορη η οικονομία, το αδιέξοδο είναι εμπρός.
Η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες μέσα στο 2012 να βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το μεγάλο στοίχημα το PSI+

Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι φοβούμενοι δραματική επιδείνωση και εξάπλωση του ελληνικού ιού της κρίσης χρέους αποφάσισαν να…συμφωνήσουν ότι στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM η διαδικασία της εμπλοκής των ιδιωτών θα είναι αυστηρά εθελοντική και μόνο κατά περίσταση και περίπτωση.
Όμως αυτό που δεν αποσαφηνίστηκε είναι αν στην ειδική περίπτωση που είναι η Ελλάδα θα εφαρμοστεί το PSI+ που περιλαμβάνει haircut 50%.

Θα πρέπει να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι αν δεν προχωρήσει το haircut 50% τότε υποχρεωτικά περί το καλοκαίρι του 2012 η απομείωση του χρέους το haircut θα είναι 80% όπως εδώ και πολλούς μήνες έχουν σχεδιάσει ορισμένα κέντρα εξουσίας.

Το 80% θα μπορούσε να προκύψει αν μέσω ESM ή EFSF αγοράζονταν ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά σε τρέχουσες τιμές.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι επικίνδυνα παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται στο παρασκήνιο με επίκεντρο το PSI+ και το haircut των ελληνικών ομολόγων.
Το κύμα των τραπεζιτών που τάσσονται ανοικτά κατά του PSI+ και του haircut 50% του ελληνικού χρέους αυξάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί με σαφή τρόπο ότι δικαιολογημένα οι τραπεζίτες αντιδρούν. Δάνεισαν το ελληνικό κράτος με αιτιολογικό ότι επενδύουν στα πιο ασφαλή assets στο χρέος της Ελλάδος και έναντι αυτής της επένδυσης τους τώρα κινδυνεύουν οι ισολογισμοί τους.
Το μείζον θέμα είναι ότι με το haircut το ελληνικό δημόσιο θα γλιτώσει μέσω της απομείωσης 65-70 δις ευρώ όχι 100 δις που ήταν ο στόχος αλλά ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Αν το haircut ναυαγήσει και δεν υπάρξει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο τότε με μαθηματική ακρίβεια η βίαιη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα είναι γεγονός.
Τότε οι τράπεζες θα χάσουν πολύ περισσότερα καθώς σε μια χρεοκοπία απλά δεν θα πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχουν δεν θα πάρουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν δανείσει στο ελληνικό κράτος.

Η συστηματοποιημένη πίεση των τραπεζιτών ώστε να μην προχωρήσει το PSI+ και το haircut 50% έχει διττό στόχο.
Είτε αποτελεί μια πίεση ώστε να επιτύχουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για το υπόλοιπο 50% του χρέους που δεν θα αναδιαρθρωθεί π.χ. ένα ελκυστικό επιτόκιο το οποίο προφανώς δεν θα είναι 4,5% που προτείνει το ελληνικό κράτος.

Είτε αποτελεί μια ρεαλιστική νέα πραγματικότητα για τους τραπεζίτες οι οποίοι, πιέζονται από τους βασικούς τους μετόχους και δεν επιθυμούν την κρατικοποίηση αντιδρούν, διαμηνύοντας ότι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Υπάρχει plan B;

Αν ακυρωθεί το PSI+ δηλαδή το haircut 50% και η απομείωση 65 με 70 δις ευρώ το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι αντί του PSI θα μπορούσε η ΕΚΤ, το ESM ή το EFSF, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Δηλαδή η ΕΚΤ ή το ESM ή το EFSF να ανακοινώσουν ότι αγοράζουν το ελληνικό χρέος.

Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί οι τιμές των ομολόγων τεχνικά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι αποδόσεις να υποχωρούν.
Προφανώς οι τράπεζες ως πωλητές θα ήθελαν να πωλήσουν υψηλότερα άρα να μειώσουν τις ζημίες τους.
Όμως σε ένα ομόλογο με τιμή 43 μονάδες βάσης ας υποθέσουμε ότι με την ανακοίνωση της ΕΚΤ ή του ESM ότι αγοράζουν ελληνικό χρέος θα έφθανε στις 55 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ ή το ESM θα εμφανιζόταν στην αγορά και θα ανακοίνωναν ότι θα αγοράσουν το τάδε ομόλογο στις 55 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει haircut 45%.
Στο ομόλογο λήξης 2037 το οποίο έχει τιμή αγοράς πώλησης 19-24 ας υποθέσουμε ότι θα αυξάνονταν οι τιμές στις 35 μονάδες βάσης.
Το haircut θα ήταν 65%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι οι ελληνικές τράπεζες είτε με PSI+ είτε την ΕΚΤ θα υποστούν μεγάλες ζημίες και θα χρειαστούν μεταξύ 13,5 και 19,7 δις ευρώ κεφάλαια. Η Moody’s υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν 40 δις ευρώ.

Τα επικίνδυνα σημεία

Α)Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% ή 70% ή 60% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% έως 40% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.

Β)Πολλά ευρωπαϊκά hedge funds που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα με στόχο να μην συμμετάσχουν στο PSI και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν εκτελέσει ένα σχέδιο με το οποίο ποντάρουν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Τα hedge funds όταν θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για το psi και το haircut 50% δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναδιάταξη του χρέους.
Θα απαιτήσουν να πληρωθούν τα CDS που έχουν αγοράσει.
Δηλαδή έχουν αγοράσει ομόλογα και ταυτόχρονα διατηρούν μεγάλες θέσεις σε CDS με στόχο να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός.
Αν μάλιστα ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης τότε η ενεργοποίηση του credit event θα είναι γεγονός.

Γ)Η BNP Paribas, μαζί με την HSBC και την Deutsche bank ήταν οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για το haircut 21% των ομολόγων στο πρώτο PSI.
Η διαδικασία ήταν επιτυχής υπό την έννοια ότι συμφωνήθηκε σχεδόν επιτεύχθηκε σε συντριπτικό βαθμό.
Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το 21% haircut δεν ήταν επαρκές αλλά οι στόχοι επιτεύχθηκαν.
Το πρώτο psi έφθασε στο 82-83% περίπου.

Η BNP Paribas, η HSBC και η Deutsche bank παρ΄ ότι πέτυχαν τον στόχο τους ως σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ξαφνικά αποφασίζεται χωρίς προιδοποίηση να αντικατασταθούν και έτσι δεν συμμετέχουν στο PSI+ και το haircut 50%.

Νέοι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για το PSI+ και το haircut 50% αναλαμβάνουν η Lazard και η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton. H Lazard ήταν γνωστό ότι από τις αρχές του 2010 θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton ήταν αυτή που σκόπιμα διέρρευσε προ ενός έτους πως θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δ)Μπορεί η προσπάθεια των τραπεζών να ναυαγήσει το PSI+ να μην ευοδώσει καθώς η Γερμανία επιμένει ότι οι ιδιώτες πρέπει να εμπλακούν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο γιατί θέλουν να μετατρέψουν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν για το υπόλοιπο 50% του χρέους σε ελληνικά ομόλογα που θα διέπονται από το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο;

Είναι μόνο το γεγονός ότι στο αγγλικό δίκαιο είναι πολύ πιο περίπλοκο νομικά να υπάρξει haircut στο χρέος ή κυρίως γιατί οι κάτοχοι ομολόγων αγγλικού δικαίου μπορούν να ζητήσουν ανταλλάγματα, εμπράγματες εξασφαλίσεις από το ελληνικό δημόσιο αν επιχειρήσει μελλοντικά και νέο haircut.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Τράπεζες: Ζημίες με haircut 50% για ομόλογα

Ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες Haircut * 50% Κεφάλαια Νέα κεφάλαια με haircut 50%
Εθνική -5.000 με -5.600 7.951 3.500 -4.500
Alpha -1.400 με -1.600 4.649 1.000 -1.500
Eurobank -2.400 με -2.700 4.332 1.700 -2.200
Πειραιώς -2.500 με -2.800 2.700 1.900 -2.300
Κύπρου -1.046 2.901 1.000 (1.560 ΕBA)
Μarfin -1.200 3.774 1200 (1.971 EBA)
ATE -2.400 με -2.700 219 1.800 -2200
TT -1.600 με -1.800 499 1.500 -1.800
Emporiki -200 με -230 600 750**
Geniki -230 με -240 2 575**
Attica -160 με -180 413 140 -250
Proton -310 με -330 220 30 -30
Σύνολο Έως -20.300 28,100 ΜΟ 16.000
*Στο haircut πρέπει να αφαιρεθεί το 21% του προηγούμενου psi;

Π.χ. στην ΕΤΕ 5 δις -1,6 δις =3,4 δις νέες ζημίες περίπου

**Έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου

Πηγή: Εκτιμήσεις αγοράς
Πέτρος Λεωτσάκος

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr