Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λεβιάθαν: Μεγαλύτερο το κοίτασμα, τι σημαίνει για την Κύπρο;


Μεγαλύτερο και καλύτερης ποιότητας είναι το κοίτασμα του Λεβιάθαν, με ότι αυτό σημαίνει και για το Κυπριακό αντίστοιχο, το Αφροδίτη, σύμφωνα με την Noble Energy. H αμερικανο-εβραϊκών συμφερόντων εταιρία, με επίσημη ανακοίνωσή της ενημερώνει πως η γεώτρηση Leviathan #3, η οποία βρίσκεται στα τρία περίπου μίλια ανατολικά της...
αρχικής γεώτρησης του ομώνυμου κοιτάσματος, επέφερε αποτελέσματα πολύ πιο ενθαρρυντικά από τις αρχικές προβλέψεις, αφού τόσο η συγκέντρωση, όσο και η ποιότητα του φυσικού αερίου είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας το απόθεμα πλέον υπολογίζεται στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (τκπ), ενώ σε κάθε περίπτωση η ποσότητα θα κινείται μεταξύ των 14 και 20 τκπ.


Αξίζει να σημειωθεί πως το τρυπάνι της εταιρίας, με το οποίο πραγματοποιούνται οι ερευνητικές εξορύξεις, κινείται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ περιοδικά, αφού αυτή τη στιγμή φεύγει από την περιοχή που έγιναν οι έρευνες και κατευθύνεται προς το κοίτασμα Ταμάρ, για να ολοκληρώσει τις εργασίες ανάπτυξης του εκεί κοιτάσματος έτσι ώστε να αρχίσει την παραγωγή στα τέλη του 2012. Μετά το τρυπάνι θα κατευθυνθεί προς την Κύπρο και το οικόπεδο Αφροδίτη για να ολοκληρώσει τις εργασίες ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2012 αναμένεται να κινηθεί προς το Leviathan #1 για να προχωρήσει σε έρευνες για την ύπαρξη και πετρελαίου.


Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Κύπρο και την Ελλάδα; Τέσσερα πράγματα:
Πρώτον, η μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερης ποιότητας φυσικό αέριο στο Λεβιάθαν προοιωνίζει πως τα πραγματικά αποτελέσματα και στο γειτονικό Κυπριακό Οικόπεδο θα είναι της αυτής σημασίας.
Δεύτερον, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές διότι αφού χρησιμοποιείται ένα τρυπάνι για ολόκληρη την περιοχή (κυρίως για λόγους κόστους) πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για την Αφροδίτη, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τρίτον, εάν αποδειχθεί μέσα στο 2012 η ύπαρξη πετρελαίου στο Λεβιάθαν, είναι σαφές πως οι έρευνες θα κινηθούν και στην Αφροδίτη, με τις πιθανότητες εύρεσης και εκεί να είναι πολύ μεγάλες.
Τέταρτον, ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, αλλά και το Τελ-Αβίβ, θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον δεύτερο και πιο καυτό… γύρο τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.


defence-point