Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Προκαταβολή έως και μισό εφάπαξ σχεδιάζει να χορηγεί το υπό κατάρρευση Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους απελπισμένους δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους. Το Ταμείο έχει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ...

ουρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Νοεμβρίου 2009 ενώ εκατοντάδες είναι οι δικαιούχοι που απεβίωσαν περιμένοντας την εφάπαξ αποζημίωση.

Ακόμη και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα για τη σωτηρία του ΤΠΔΥ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα αυτά είναι:

Μειώθηκε κατά 15% το εφάπαξ βοήθημα το οποίο χορηγεί στους ασφαλισμένους του που εξήλθαν της υπηρεσίας από 1/1/2010 μέχρι και τις 31/12/2010 ο Τομέας Πρόνοιας του ΤΠΔΥ. Επίσης στους ασφαλισμένους που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από 1/1/2011 και μετά το εφάπαξ από το ΤΠΔΥ μειώνεται σε ποσοστό 20% για όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησής του

Εγινε ένταξη στο ΤΠΔΥ των 65.000 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο. Από 1/7/2011 ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας του ΤΠΔΥ των επί συβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης.

Εγινε παρακράτηση εισφοράς 1% από 1/1/2011 υπέρ του ΤΠΔΥ των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν αποκλείεται και νέα μείωση στο εφάπαξ το 2012. Σημειώνεται ότι από 1/1/2012 θα συγχωνευθούν σε ένα Ταμείο - γίγαντα τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων) ενώ οι συντάξεις που θα χορηγηθούν θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15%, με τις περικοπές να φθάνουν ακόμη και το 50% σε ορισμένα από αυτά. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατ. ευρώ.

Δάνειο από ΙΚΑ.

Δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές αναζητεί το ΙΚΑ. Η διοίκηση του Ιδρύματος σχεδιάζει να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας πρόταση για εξωτερικό δανεισμό με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές 3 δισ. ευρώ που ελπίζει ότι θα εισπράξει έως το 2014, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για τις πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών στη διετία 2012-2013. Πάντως, για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας δηλώνει άγνοια.

Το ΙΚΑ, ως γνωστόν, βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, η κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το 2012 θα είναι μειωμένη στα 2,1 δισ. έναντι των 3,87 δισ. ευρώ που χρειάστηκε να λάβει φέτος το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
πηγη