Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Το Ισραήλ ακύρωσε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, γιατί δεν την εμπιστεύεται!


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι το Ισραήλ ακυρώνει μονομερώς στρατιωτική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2008, ύψους 141 εκατομμυρίων δολαρίων, "υπό το φόβο της μεταβίβασης των τελευταίας τεχνολογίας μονάδων συλλογής...
πληροφοριών από αέρος σε τρίτους που διάκεινται εχθρικώς προς το Ισραήλ".

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της εταιρείας Elbir System, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα, επιβεβαίωσαν ότι η σχετική συμφωνία έχει ακυρωθεί.
Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται στο προσκήνιο σε μια στιγμή που οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, έχουν υποβιβαστεί στο κατώτατο επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ανακοινώθηκε ότι επανασυστάθηκε ο μηχανισμός συντονισμού που είχε συστηθεί μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και της Τουρκίας, ο οποίος θα επιτρέπει τον πιο ασφαλή έλεγχο της αεροπορικής κυκλοφορίας στη Μεσόγειο, και ο οποίος μηχανισμός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που μίλησε στην εφημερίδα Jerusalem Post, είπε σχετικά ότι "η γραμμή ξανάνοιξε ως τμήμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών".