Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ... ΑΥΤΟΒΑΣΚΑΝΙΑΣ!


Γράφει ο Σωτήρης Μ. Τζούμας
Ένας βασικός κανόνας της πολιτικής λέει, ότι κόμμα που μένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, φθείρεται στον ίδιο βαθμό με την κυβέρνηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και περισσότερο. Αυτός ο κανόνας καταδιώκει δυστυχώς και τη...

Νέα Δημοκρατία. Το διαπιστώνουμε στις λαθεμένες επιλογές και τακτικές της, που τις γεννά η αγωνία της πώς να αντιμετωπίσει την κρίση, και καταφεύγει σε «συνταγές Ασσυρίων μάγων» που λέει κι ο Μιχάλης Κατσαρός. Και ενώ κατά την εκκίνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και έχει τον αέρα του νικητή, με τις συνταγές αυτές, αντί να κερδίσει μένει στάσιμη. Ίσως γιατί καταδιώκεται από το σύνδρομο της… αυτοβασκανίας!

Προσεγγίζοντας με ψυχραιμία το θέμα και από απόσταση, θεωρούμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να καταλαβαίνει το αυτονόητο: ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει μόνο πρόβλημα επικοινωνίας αλλά και πρόβλημα πολιτικής. Οι άνθρωποι της επικοινωνιας δίνουν τη μάχη για να περάσουν το μήνυμα, αλλά το μήνυμα πάντως πρέπει να υπάρχει και να είναι συγκεκριμένο και σταθερό. Και το μήνυμα το γράφει ο πολιτικός νους. Αν αυτός περιμένει ότι θα κερδίσει χάρις στην αδυναμία ή στην ανυπαρξία του αντιπάλου αλλά και – γιατί όχι- χάρις στην καλή εμφάνιση στην τηλεόραση και στο χαμογελάκι (που θέλει μεγάλη ικανότητα για να δείχνει ανθρωπιά κι όχι ειρωνεία, να βγάζει πολιτική ωριμότητα κι όχι αλαζονεία), δεν θα κερδίσει ποτέ.

Το ζητούμενο με τη Νέα Δημοκρατία λοιπόν, είναι η απουσία πολιτικής – ή μάλλον η αντικατάσταση της πολιτικής από την επικοινωνία. Μόνον έτσι εξηγούνται αυτές οι αποπροσανατολιστικές αναμίξεις: βάλε ολίγον από Κρανιδιώτη, βάλε και μια καλή μερίδα υβριστού των πάντων με σως από ολίγον Αρούλη και Κούλη, βάλε έναν καραμπινάτο δεξιό Εκπρόσωπο Τύπου, μαριναρισμένον στα media, βάλε και ένα Μηταράκη για να σαρώσει, με γαρνί απολίθωμα κομμουνιστικό. Έναν κανόνα που τον ξέρει το κάθε Γκούντυς, δεν εννοούν να τον καταλάβουν οι περισπούδαστοι ψηφολόγοι ενός κόμματος που ήταν κυβέρνηση για αρκετά χρόνια και τα έκανε μαντάρα. Κι όμως δεν έμαθε από τα λάθη του.

Και το ακόμη χειρότερο: ενώ αυτές οι συνταγές «επιτυχίας» θεωρώ ότι θα του έδιναν τον αέρα του νικητή, το κρατάνε τελικώς καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα. Το “γιατί”, πρέπει να ψάξουν και να το βρούν οι φωστήρες που πλαισιώνουν τον κ. Σαμαρά και συμπεριφέρονται ως… προεδρικότεροι του Προέδρου.

Όσο καθυστερούν, δυσχεραίνουν τη θέση του κόμματος που ενετάχθησαν χάρις στον Πρόεδρο, τον οποίο, ομολογουμένως, υπηρετούν με υπερβάλλοντα ζήλο και το οποίο, κόμμα, τους δέχθηκε κατ’ αρχήν, φιλόξενα.

Ίσως γι’ αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να επιτύχει καμία επικοινωνιακή στρατηγική απ’ αυτές που μέχρι τώρα εφαρμόσθηκαν. Ο αχταρμάς, από τη φύση του σκοτώνει το οποιοδήποτε μήνυμα. Κι ακόμη πιο απλά: η ύπαρξη “επικοινωνιακού αχταρμά” σε έναν πολιτικό σχηματισμό εξουσίας, μεταδίδει στο κοινό λάθος μήνυμα και τη βεβαιότητα ότι δεν έχεις πολιτική ή ότι έχει λάθος πολιτική. Και το χειρότερο: ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση, σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να παράγει πολιτική προ πολλού.

Οι ερχόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, θα πρέπει να είναι, χωρίς συζήτηση, χαστούκι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα δεκαετίες. Σήμερα είναι πλέον ανύπαρκτο, χωρίς ουσιαστική πολιτική πρόταση για την Ελλάδα. Κι όμως, η Νέα Δημοκρατία που δεν παρουσιάζει μια διατυπωμένη, με συγκροτημένο τρόπο, πολιτική πρόταση, που μας πνίγει με τις παλιές και ξεφτισμένες επικοινωνιακές συνταγές (αξιοκρατία- ασχέτως αν όλες τις κομματικές θέσεις τις πλαισιώνουν άτομα, καθ’ όλα άξια, προερχόμενα όμως, μόνον από την πάλαι ποτέ Πολιτική Άνοιξη- ανάπτυξη, σεβασμός στον πολίτη και άλλα τέτοια που τα αποφεύγουν πια ως πολύ πασέ ακόμη και επιθεωρησιογράφοι), η Νέα Δημοκρατία που θάπρεπε να δίνει μάχη για τις αρχές της και τις ιδέες της, καταφεύγει στην αναζήτηση νέων μεθόδων, για να αυξηθούν οι ψήφοι με διαφήμιση του πολιτικού κενού που υπάρχει, συλλήβδην στον πολιτικό χώρο.

Ίσως θα πρεπε να δημιουργηθεί μια ειδική σχολή σεμιναρίων στην οποία θα διδάσκεται κανείς πώς να ξεπερνά το σύμπλεγμα ιδεολογικής κατωτερότητας που τεχνιέντως καλλιεργείται στις μέρες μας.

Ας ελπίσουμε ότι οι δυσκολίες που διέρχεται η χώρα μας στα δημοσιονομικά της, αλλά και η περιπέτεια που ζεί ο κόσμος τούτες τις μέρες για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αναγκάσουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται όχι “Ασσύριους μάγους”, αλλά ουσιαστική πολιτική πρόταση την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να την κάνει γνωστή στο λαό με τρόπο σωστό, συγκροτημένο και ρεαλιστικό. Και επιτέλους ας πάψουν οι κάλαμοι των υποτακτικών της προεδρικής αυλής να ηχούν επιθετικά έως μαφιόζικα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα προ πολλού. Ας το καταλάβουν επιτέλους… Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν…


Ο κ. Σωτήρης Μ. Τζούμας είναι Επικοινωνιολόγος.
πηγη