Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

«Φυτεύουν» ξενοδοχεία στη λίμνη Παμβώτιδα!


Τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης αλλά και του ρυθμιστικού σχεδίου των... Ιωαννίνων που απαγορεύει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, προσπαθεί να «φυτέψει» στη λίμνη Παμβώτιδα η Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Περιφέρεια ενέκρινε πρόσφατα τους περιβαλλοντικούς όρους για εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη, παραβλέποντας τις απαγορευτικές διατάξεις για ανέγερση ξενοδοχείων..

που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Παμβώτιδας και το Ρυθμιστικού Σχέδιο Ιωαννίνων, την αρνητική άποψη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, όπου επισημαίνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι καθυστερήσεις της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον υγρότοπο και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, δεν είναι τυχαίες και παραπέμπουν σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οπως αναφέρει, τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Ιωαννίνων στηρίζουν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους την κατασκευή τεσσάρων τουριστικών μονάδων εντός της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της παράκτιας ζώνης των 300 μ.

Ο ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή πώς χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξαίρεσης από τη ζώνη προστασίας της περιοχής του δικτύου Natura 2000, πώς εξηγείται η καθυστέρηση θεσμοθέτησης Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής, αλλά και τι μέτρα θα λάβει για να μην υπάρξει υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.
πηγή