Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια ομολογία Βενιζέλου για παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου!


Image"Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον"! Μάλιστα. Αυτό απεφάνθη πομπωδώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ένα εξάμηνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας απροκάλυπτα προς τους εξοντωμένους από τη λιτότητα Έλληνες πολίτες: "Δυστυχώς, όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος (του Μνημονίου) δεν επιβεβαιώθηκαν"!



Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός που καλείται τώρα να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ με την τρόικα προκειμένου η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως το 2015 και να παραμείνει στο ευρώ, μετέθεσε τις ευθύνες για την αποτυχία του Μνημονίου όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρότι και ο ίδιος ψήφισε -όπως το σύνολο σχεδόν υπουργών και βουλευτών του ΠαΣοΚ- τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδηγώντας την οικονομία σε αδιέξοδο.
Η τοποθέτησή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς από χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο, αλλά και τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα ώστε η Ελλάδα ως το 2015 να πετύχει τη συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ και να σταθεί στα πόδια της.


Η ομολογία Βενιζέλου, δεδομένου ότι από την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται και ο χρόνος διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δημιουργεί ισχυρή πίεση στα κόμματα και στους υπουργούς να τοποθετηθούν επί της ουσίας για την κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί στην οικονομική πολιτική ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων, της κατανάλωσης και την κατάρρευση των επενδύσεων.


«Αν θέλετε να σας περιγράψω τους πεντέμισι-έξι μήνες που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για μια διαρκή, εναγώνια προσπάθεια, για ένα θρίλερ, προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, θυμίζοντας τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΠαΣοΚ και στην κοινοβουλευτική ομάδα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εν συνεχεία του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα (μισθολόγιο, εφεδρεία, ειδικό τέλος της ΔΕΗ) που χαρακτήρισε «δραματικά».


«Ολα αυτά, συνέπεσαν με μια πολιτική περίοδο κρίσης, με μεγάλα ζητήματα τα οποία άνοιξαν και τα οποία μας οδήγησαν στην αλλαγή της κυβέρνησης της χώρας. Στην αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, στην επιλογή ενός άλλου πρωθυπουργού, του κ. Λουκά Παπαδήμου, στη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Και έτσι τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε το νέο πρόγραμμα και το PSI».


Ερωτηθείς μάλιστα για το αν θα χρειασθούν και νέα μέτρα, τόνισε ότι «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, αν καταγραφούν αποκλίσεις, πρέπει να δούμε τι θα γίνει».

Και έσπευσε να διευκρινίσει:
«Αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτές που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτές που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική».

«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή τώρα και θα έλεγα και η δική μου ευθύνη να αναλάβω αυτό το φορτίο. Αυτό το φορτίο, της εκτίμησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί μετά από νωπή εντολή του ελληνικού λαού και βεβαίως πρέπει αυτό να συνιστά δέσμευση της χώρας, πρέπει να συνιστά διασφάλιση της συνέχειας της Πολιτείας και πρέπει να υπάρχει ενεργός συμμετοχή και υποστήριξη των ελλήνων πολιτών».


Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανσή του ότι «δεν αρκεί να υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, δεν αρκεί να υπάρχει μηχανισμός φοροεισπρακτικός, δεν αρκεί να υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης του πολίτη, πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο, πρέπει να υπάρχει και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει η αγορά να κινηθεί. Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία βρισκόμαστε και αυτή την αλήθεια τη συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό, θα τη συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανοιχτά με όλες τις λεπτομέρειες και θα τη συζητήσουμε και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».


Ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος συνηθίζει να λέει σε κλειστό κύκλο «ό,τι και να κάνω βρίσκω μπροστά μου τα λάθη στο DNA του μνημονίου», τόνισε δημόσια, παρουσία όλων των συντακτών του υπουργείου Οικονομικών, ξένων ανταποκριτών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που είχαν ευθύνη για τη σύνταξη του μνημονίου όταν προσέφυγε η χώρα στο ΔΝΤ, τα εξής... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ:


«Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος δεν επιβεβαιώθηκαν.

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για το μέγεθος της ύφεσης, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για τον χρόνο επανόδου της αγοράς στις διεθνείς αγορές, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες διογκούμενης και σωρευμένης ύφεσης και με αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν μπορείς να πετύχεις εύκολα.
Αρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν' αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».


«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η ύφεση. Η ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόγνωση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ύφεση, η οποία είναι σωρευτική, η οποία ήδη αυτή τη στιγμή διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμαζόμαστε φυσικά για μία ύφεση για τέταρτο έτος το 2012. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να αλλάξουμε τα επίπεδα ρευστότητας μέσα στην αγορά.

Αν δεν έρθει το χρήμα αυτό, αν το κράτος δεν πληρώσει τις δικές του ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αν μέσω αυτών που θα λάβουν τα όσα θα λάβουν από το κράτος δεν πληρωθούν υπερεργολάβοι και υποκατασκευαστές, αν οι μεγάλοι ανάδοχοι του Δημοσίου δεν διοχετεύσουν το χρήμα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως αστερισμός γύρω από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει το κλίμα.


Αν οι τράπεζες δεν νιώσουν ασφαλείς μέσα από την ανακεφαλαιοποίησή τους και δεν φτάσουμε μέσα από την εξυγίανση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε ένα άλλο κλίμα σε σχέση με την πιστωτική επέκταση, τη χορήγηση δανείων και προς τις επιχειρήσεις και προς τα νοικοκυριά, δεν θα αλλάξει το κλίμα αυτό».

Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω σχολιασμού για το αίσχος της πολιτικής εξουσίας που βιώνουμε;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4 σχόλια:

AKENATON είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΒΑΓΓΕΛΗ;ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΩΝΑΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΠΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΟΡΕΥΕΣΤΕ ΚΑΙ Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ;ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΞΟΥΘΕΝΟΣΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;ΕΚΕΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ Ή ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ ;

300 Ξεπουλητάδες , αλλόφρονες και μίζεροι .

Ζητάνε αποσιώπηση των εγκλημάτων τους και προσπαθούν να μας επιβάλουν, να γίνουμεΤΙ ;

οι ΕΦΙΑΛΤΕΣ των συγγενών μας των φίλων μας και των προγόνων μας .


Εγκρεμίστηκε ο κόσμος της αρπαχτής τους και τρέχουν ως αλλόφρονες, κλέβοντας από τις τσέπες του λαού .


Πόσο δίκιο είχε ο πολιτικός που ανέφερε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ότι 11,000,000 Έλληνες ψηφίζουν 300 βλάκες
και 55,000,000 Τούρκοι ψηφίζουν 5 έξυπνους .

Δεν πουλάμε ωρέ ξεπουλημένοι .

ΕΦΙΑΛΤΕΣ δεν γινόμαστε των φίλων μας , των γνωστών μας , των πατεράδων μας και των παιδιών μας .

Κάποιοι πορεύονται σε αυτήν εδώ την ζωή με

<< το κεφάλι ψηλά >> .

Δεν ήρθε η ώρα να ξεπουληθούμε σε εσάς .


Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπένυ μας << μέγας >> δικηγόρος
αλήθεια σας το λέω μέγας παπαρολόγος
εγύρησε εν μια νυκτί
κ'έγινε οικονομολόγος .

Και να που αποφάσισε την
Ελλάδα μας να σώσει
και μας όλους τους Έλληνες
να μας ... παραχώσει .

Τον έπιασε το πατριωτικό
και έβγαλε φιρμάν ι
όποιος δεν θέλει και δεν μπορεί
να πάει να πεθάνει .

Εγώ το αποφάσισα
μεράκι τό'χα πάντα
μπροστάρης να είμαι κάποτε
να κάνω και λεζάντα.

Να μοιάσω τον Αλέξανδρο
και τον Καραϊσκάκη
και να γυρίζω τις νυχτιές
και στου Καραμπουρνάκι .

Ακούστε εδώ ωρέ Έλληνες
εγώ ήρθα να σας σώσω
και τον βραχνά της πτώχευσης
να σας τον εμπεδώσω.

Αυτοί εδώ η δεξιά είναι
μια πόλη στείρα
μάνα μας κλέψαν το τρακτέρ
κ'έμεινε η φρέζα χήρα .

Μόνο με το Πασόκ
και εμέ μέγα οικονομολόγο
άσπρη μέρα δεν θα΄ρθει σε
τούτο εδω τον τόπο .


ΣΩΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα βαγγελα εμπλεξες, τα αφεντικα σε εχουν βαλει μπροστα και καικες.
πια αναπτυξη με τετοιους φορους;
πια βιομηχανια και βιοτεχνια με την συνθηκη της ΓΚΑΤ;
πια εθνικη κυριαρχια χωρις δικο σου νομισμα;
το μονο που θα γινει βαγγελα θα εναι να σας κυνηγησει ο κοσμος και σας και τους υπολοιπους ευρωπαιους, μετα και την χρεωκοπια της γερμανιας και να κανουν πολιτικη ενωποιηση της ευρωπης .
δηλαδη βαγγελα εσεις θα εισαστε ξευτηλες και θα περνουμε επισημως εντολες απεξω .
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ; ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΑΓΓΕΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΕ.