Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε στην Γαλλία το νομοσχέδιο για την σφαγή των Αρμενίων - Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της


Αποχωρεί αύριο από την Γαλλία ο Τούρκος πρεσβευτής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση από το γαλλικό κοινοβούλιο ενός νόμου που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ανεπανόρθωτες πληγές στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, προαναγγέλοντας ...
«αντίποινα». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβίας Ενγκίν Σολάκογλου δήλωσε σήμερα ότι "ο πρεσβευτής θα αναχωρήσει για την Τουρκία αύριο όπου θα παραμείνει επ' αόριστον".


Κίνηση την οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού μόλις από μία εβδομάδα είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία με θερμή επιστολή του ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «εχθρική» και στοχοποιεί άμεσα την Τουρκία και τους πολίτες της που ζουν στη Γαλλία.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση σήμερα το μεσημέρι ψήφισε την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων η οποία έχει αναγνωριστεί στη Γαλλία από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.
Προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ και στις αρχές του έτους πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Γερουσία.
Από την πλευρά τους Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν τη Γαλλία ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια να κερδηθούν οι ψήφοι των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εξετάζει να επιβάλλει εμπορικές κυρώσεις ως αντίποινα κατά της Γαλλίας – περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Ερντογάν: Η έγκριση του νομοσχεδίου θα ανοίξει ανεπανόρθωτες πληγές στις σχέσεις μας με τη Γαλλία
Το γεγονός ότι σήμερα η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα ανοίξει "ανεπανόρθωτες πληγές" στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλίας, προειδοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Δυστυχώς, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας. Θα ανοίξει ανεπανόρθωτες και πολύ σοβαρές πληγές στις διμερείς σχέσεις μας", είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό" το νομοσχέδιο. Όπως είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους και να "παγώσει" την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με το Παρίσι. Επιβεβαίωσε ότι θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις.
"Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί", είπε ο Ερντογάν.
Εκτός των άλλων, τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται πλέον να πετούν πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα γαλλικά πλοία δεν θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια. Όλες οι στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, επισκέψεις και συναντήσεις επιτροπών ματαιώνονται.
Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι μια συνάντηση οικονομικής συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο ακυρώνεται επίσης.

newpost