Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα για διαβητικούς



altΜελομακάρονα για διαβητικούς (για 80 τεμάχια)
Υλικά

½ φλιτζάνι (110 γραμμάρια) ζάχαρη
2 φλιτζάνια (500ml) φυστικέλαιο
1 φλιτζάνι (240 ml) χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας κανέλλα/ γαρύφαλλα - κοπανισμένα
3 κουταλάκια μπέικιν - πάουντερ (baking powder)
½ κουταλάκι σόδα (baking soda)

6-8 φλιτζάνια (690-920 γρ) αλεύρι
30 γρ καρύδια κοπανισμένα
½ - 3/4 φλιτζανιού υποκατάστατο ζάχαρης
Εκτέλεση:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη ζάχαρη
Προσθέστε τμηματικά τα υγρά, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλλα/γαρύφαλλο. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια σφικτή και γυαλιστερή ζύμη.
Xωρίστε την ζύμη σε 80 τεμάχια και πλάστε τα μελομακάρονα.
Πασπαλίστε τα με τα κοπανισμένα καρύδια και τοποθετήστε τα σε ανοικτό ταψί φούρνου καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε τα σε μέτριο φούρνο (1790 C) για 45 - 60 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίστε τα με το υποκατάστατο της ζάχαρης.

1 μερίδα έχει, 76 θερμίδες, 10,05g υδατάνθρακες, 1,41g πρωτεΐνη, 3,5 g λίπος και 10,33 mg χοληστερόλη











Διαβητικές ανταλλαγές:1/2 ψωμί +1 λάδι

(Πηγή: ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, Από το βιβλίο: «Υγιεινές Συνταγές και Αρχές για μια Υγιεινή Διατροφή», 1996, της Ελένης Π. Ανδρέου, Κλινικής Διαιτολόγου, )