Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κεφάλαια 30 δις θα χρειαστούν άμεσα οι ελληνικές, 114,7 δις συνολικά οι ευρωπαϊκές!


Η κρίση είναι καθαρά τραπεζική και φαίνεται συνεχώς. Τεράστια ποσά δαπανώνται για τη διάσωση (ιδιωτικών) τραπεζών που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, αν και συνεχώς μόχλευαν τεράστια ποσά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η...
οποία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των νέων stress tests για τις τράπεζες έκρινε ότι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να μπουν 30 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Γενικότερα για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών ο στόχος ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα: στα 114,7 δισ. ευρώ, από 106,45 δις που υπολογιζόταν. Μάλιστα, δίνει διορία στις τράπεζες έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψουν την τρύπα.
Η EBA υπολογίζει τις ανάγκες των γερμανικών τραπεζών στα 13,1 δισ. ευρώ, των ισπανικών στα 26,2 δισ. ευρώ, των ιταλικών στα 15,4 δισ. ευρώ, των πορτογαλικών στα 7 δισ. ευρώ, των γαλλικών στα 7,3 δισ. ευρώ, των βελγικών στα 6,3 δισ. ευρώ και των αυστριακών στα 3,9 δισ. ευρώ.
Σταθερές παραμένουν και οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ισπανικών και των πορτογαλικών τραπεζών, ενώ έχουν αυξηθεί αυτές των γαλλικών, των γερμανικών, των βελγικών, των ιταλικών και των αυστριακών, με σημαντικό κομμάτι ευθύνης να πέφτει πάνω στην χρεοκοπημένη και δις (;) διασωσμένη Dexia.

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες με βάση το νέο stress test χρειάζονται 13,1 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο οι κεφαλαιακές τους ανάγκες βρίσκονταν στα 5,18 δισ. ευρώ. 
Η έκθεση της ΕΒΑ (κλικ για μεγέθυνση)





Όσο για τις τράπεζες της Ευρώπης; Τα ηνία κρατά η ισπανική Banco Santander, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες φτάνουν τα 15,3 δις ευρώ, της Unicredit τα 7,97 δις, της Dexia τα 6,32 δις ευρώ, της Commerzbank τα 5,3 δις, της Banco Bilbao τα 6,33 δις ευρώ, της γαλλικής BPCE τα 3,7 δις, της Societe Generale τα 2,13 διςς, της Deutsche Bank τα 3,24 δις και της Banca Monte dei Paschi di Siena τα 3,267 δις ευρώ.