Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: "Όχι μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων το 2012" - Η τρόικα ζητά όμως "κόψιμο" του Δημοσίου


Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και ούτε αυξήσεις φόρων το 2012, ενώ στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δήλωσε πως είναι η ...
απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδήμος η χώρα βρίσκεται ήδη στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και προέβλεψε πως η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2013 με κύρια οχήματα τις εξαγωγές και τα δημόσια μεγάλα έργα.

Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα είναι στο ευρώ και αυτό αποτελεί εγγύηση όπως και το γεγονός ότι υπάρχει μία κυβέρνηση εθνικής συηνεργασίας.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο έβγαλε κόκκινες κάρτες όχι για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, αλλά για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων, όπως οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και σε νέα αύξηση της φορολογίας. Επέμεινε ωστόσο στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τομσεν, λέγοντας πως τα εύκολα μέτρα τελείωσαν πια και πως "τα ώριμα φρούτα δεν υπάρχουν στο δέντρο, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Ωστόσο, από άποψη μέτρων ζήτησε λουκέτο σε δημόσιες εταιρείες που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία λέγοντας μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως για όλα αυτά και τις μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη η πολιτική στήριξη.
πηγή