Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η αποκάλυψη της πράσινης απάτης και στα φωτοβολταϊκά.



ΠΕΡΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ Ο «ΗΛΙΟΣ»
Άρθρο της Ναυσικάς Κυριάκη
Μέλος του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ
Κέρκυρα 24/11/2011
Το πολυδιαφημισμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα ξένων επενδύσεων, που αφορά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ακούγαμε πολύ καιρό, φαίνεται πως....
δεν θα μπορέσει να ανατείλει. Η ΕΝΑΚ είχε επισημάνει με παλαιότερες δημοσιεύσεις της για πολλούς κινδύνους που υπάρχουν. Τώρα διαπιστώνουμε – ακόμα μια φορά – την προχειρότητα και την ανευθυνότητα των υπουργικών δηλώσεων. Απλά αγοράζουν χρόνο κοροϊδεύοντας τον Λαό, αδιαφορώντας προκλητικά για το πόσο αυτό κοστίζει στα κατεστραμμένα οικονομικά λαϊκά σπίτια, στους απελπισμένους αγρότες.
Ότι ακολουθεί, είναι ξένες δημοσιεύσεις και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
«Για ένα «ελληνικό ήλιο-παραμύθι», που μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland.
«Και οι Έλληνες αναζητούν σχετικά ασφαλείς επενδύσεις», δηλώνει ο Αντρέας Χένελ, επικεφαλής της βαυαρικής εταιρίας σχεδιασμού συστημάτων ηλιακής ενέργειας Phoenix Solar.
Η ζήτηση στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία και υπόσχεται σημαντικά κέρδη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Την ώρα που οι σχετικές επενδύσεις στην Γερμανία επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξης του 7-8%, οι αποδόσεις στην Ελλάδα φτάνουν σε διψήφιους αριθμούς.
Προκειμένου όμως να επιτύχουν οι επενδύσεις, θα πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Όπως συμβαίνει και στην Γερμανία, η προώθηση της ηλιακής ενέργειας δεν γίνεται από το δημόσιο ταμείο, αλλά μέσω εισφορών των καταναλωτών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτό έχει ρυθμιστεί, οπότε οι αποδόσεις είναι σχετικά ασφαλείς, στον βαθμό τουλάχιστον που η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως μια 
μελλοντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας. Ακόμα η αγορά είναι μικρή, αναπτύσσεται όμως ραγδαία.
Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν το 2010 συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 150 MW (1/50 της συνολικής ισχύος στην Γερμανία), ενώ μόνον το πρώτο εννεάμηνο του 2011 δημιουργήθηκαν συστήματα ισχύος 300 MW. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με προοπτικές», δηλώνει ο Χένελ. Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας βρίσκεται συνολικά σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς μόνον από τις αρχές της χρονιάς οι τιμές των λειτουργικών μονάδων έχουν παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 40%.
Τρία εμπόδια για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία
Η Süddeutsche Zeitung εντοπίζει τα τεχνικής και οικονομικής φύσεως
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2011, 19:36
Δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας εντοπίζει τρία, τεχνικής και οικονομικής φύσεως, εμπόδια που βρίσκονται στο πρόγραμμα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Το μέλλον της Ελλάδας, γράφει, διαγράφεται λαμπρό. Ο ήλιος θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί οικονομικά πάλι στα πόδια της. Για «Win-Win» κατάσταση γίνεται λόγος. Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία που θα είναι φτηνότερη λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εξοικονομούν επιδοτήσεις και οι Έλληνες θα κερδίζουν χρήματα. Όμως στο ωραίο αυτό σενάριο υπάρχουν εμπόδια
Η Ελλάδα υποχρεούται σύμφωνα με το εδάφιο 13 του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πρόγραμμα «Ήλιος» για τη μείωση του χρέους της. Στην Κομισιόν, εκτός από την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, εργάζεται όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος άλλη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εξετάζει με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τον ήλιο της.
Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια . Στον τομέα αυτόν οι Έλληνες θέλουν με τη βοήθεια του προγράμματος «Ήλιος» των 20 δις. να παράγουν μέχρι το 2020 2,2 γίγαβατ, και μέχρι το 2050 10 γίγαβατ. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώνει την κιλοβατώρα ηλιακής ενέργειας 55 σεντ, όσο και στη Γερμανία, πράγμα που θα επιβαρύνει υπερβολικά το δημόσιο τη στιγμή που δεν θα έχει ακόμα εξαχθεί ούτε μια κιλοβατώρα. Η ιδέα ότι η Γερμανία θα πληρώνει για την ελληνική ενέργεια σύμφωνα με τον δικό της νόμο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ουτοπική. Σχετική πρόταση του Ράιχενμπαχ την έχει απορρίψει άμεσα ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι τα επενδυτικά κόστη για ηλιακές εγκαταστάσεις είναι υπέρογκα και οι χρηματοδότες διστακτικοί. «Πολλά ώριμα έργα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν» λέει ο Αλεξάντερ Γκόρσκι επικεφαλής της Conergy, της πρώτης και μεγαλύτερης εταιρίας ηλιακής ενέργειας που έχει κατασκευάσει στην Ελλάδα πολλά ηλιακά πάρκα. Αιτία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις όπως άλλωστε και οι ξένες. «Επικρατεί στασιμότητα» προσθέτει. Ο ίδιος ζητά να αναλάβουν δράση οι επενδυτικές τράπεζες όπως η γερμανική KfW η οποία δηλώνει ότι είναι έτοιμη αλλά τα προγράμματα δεν προχωρούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων συμμετοχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι προς τον παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ηλιακά προγράμματα στην Ελλάδα που μπορούν να υπολογίζουν σε χρηματοδότηση από την KfW.
Το τρίτο εμπόδιο έγκειται στα αδύναμα ενεργειακά δίκτυα που είναι ήδη επιβαρημένα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση σε ώρες αιχμής. Επίσης και τα ευρωπαϊκά δίκτυα δεν επαρκούν. «Η ηλεκτρική εσωτερική αγορά υπάρχει μόνο στα χαρτιά», παρατηρεί ο καθηγητής του Τεχνικού πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ. Ο έλληνας υπουργός περιβάλλοντος κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δίκτυα ως εγγύηση για μεταφορά ηλιακής ενέργειας.
Το σημαντικό είναι όμως, κατά τον άποψη του κ. Χαμάχερ, ο τόπος της προστιθέμενης αξίας. Και στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν καταρχάς κανένα κέρδος εκτός από καθαρό και φιλικό στο περιβάλλον ρεύμα για τη χώρα τους»
Και εμείς να προσθέσουμε, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Η μόνη φθηνή πηγή ενέργειας στο τόπο μας είναι ο λιγνίτης. Αυτή τη μονάδα παραγωγής πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, προσθέτοντας τα αναγκαία φίλτρα, όποτε μπορέσουμε και αφήνοντας τη γη και τα βουνά μας έξω και μακριά από αμφίβολες και επισφαλείς επενδύσεις.
Όσο αφορά το δικό μας μικρόκοσμο της Κέρκυρας, οι πιεστικές ενέργειες της βουλευτού κ. Γκερέκου προς το Δήμαρχο Κερκυραίων, για το ότι θα χαθούν από την Κέρκυρα «μας» οχτώμιση εκατομμύρια ευρώ, μάλλον για την τράπεζα Πειραιώς κόπτεται η κ. βουλευτής, εφόσον η τράπεζα θα τα εισπράξει για να φτιάξει το μουσείο που η τράπεζα θα εκμεταλλεύεται. Ελπίζουμε να μην ενδώσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο σε τέτοιες πιέσεις «αναπτυξιακού» χαραχτήρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν, ότι το Νέο Φρούριο, εκτός του ιστορικού του χαραχτήρα, στεγάζει και το ΝΑΣΚΕ και μάλλον δεν θα είναι προς όφελος της Κέρκυρας «μας», ούτε της πατρίδας μας η απογύμνωση των συνόρων της από τα στρατιωτικά σώματα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν το απομακρυσμενο οικοπεδο τους μας βλεπουν οι Γερμανοι.ακομα και την ηλιακη ενεργεια απο εδω σκεφτονται να εκμεταλλευτουν.θα μας ρουφηξουν το μεδουλι και μετα σα γερικο ψωραλογο θα μας πεταξουν εξω με τις κλωτσιες..