Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Βρετανία: Οι τράπεζες ετοιμάζονται για ανεξέλεγκτη διάσπαση της Ευρωζώνης


Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν οι βρετανικές τράπεζες για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μη συντεταγμένη διάσπαση της Ευρωζώνης ή η έξοδος κάποιων χωρών από αυτή, ανακοίνωσε ο κ. 'Αντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας (Financial Services Authority, FSA).


Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρωζώνη, καλή διαχείριση του κινδύνου σημαίνει πως πρέπει να κάνουν προβλέψεις για τα χειρότερα (ενδεχόμενα), δήλωσε ο κ. Μπέιλι.

"Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε και δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το μέτωπο", δήλωσε χθες σε ένα συνέδριο, προσθέτοντας: "Όπως θα αναμένατε, ως εποπτική αρχή είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τις τράπεζες να σχεδιάζουν για όλες τις μη ελεγχόμενες συνέπειες της κρίσης της Ευρωζώνης. Η καλή διαχείριση του κινδύνου σημαίνει προγραμματισμό για μη πιθανά αλλά σοβαρά σενάρια και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την προοπτική μίας μη συντεταγμένης εξόδου κάποιων χωρών από την Ευρωζώνη. Δεν εκφράζω άποψη, αν αυτό θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να είναι μέσα στη σφαίρα του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ