Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Ιταλία βυθίζεται και συμπαρασύρει την Ευρωζώνη


Η Ιταλία βυθίζεται και συμπαρασύρει την ΕυρωζώνηΗ Ιταλία και η Ελλάδα ταράζουν την Ευρωζώνη!

Μια Ευρωζώνη που πλέον βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση καθώς πλην της Ελλάδας, μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας πρωτίστως αλλά της Γαλλίας σε δεύτερη φάση αντιμετωπίζουν πια ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα και τεράστια χρέη.


Στην Ιταλία η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές τις οποίες οι αναλυτές τοποθετούν στα μέσα Φεβρουαρίου, με τον ίδιο τον Καβαλιέρε να δηλώνει πως πρώτα πρέπει να περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα έκθεση – βόμβα της Barclays τονίζει πως η Ιταλία έφτασε, ξεπέρασε σωστότερα, τα όριά της.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μια χώρα και μια οικονομία που πλέον έχει «ξεπεράσει το σημείο επιστροφής».

Nωρίτερα, σε επιστολή του προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν τόνιζε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να αποσαφηνίσει, μέσα στις επόμενες δυο ημέρες, πως εννοεί να εφαρμόσει τα μέτρα για την ανάπτυξη που της ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος Ρεν ζητεί από την Ιταλία νέα, έκτακτη δέσμη μέτρων, με περικοπές και μειώσεις των δημοσίων δαπανών διότι εκτιμά ότι οι εξελίξεις στις αγορές έχουν ακυρώσει τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Οι Βρυξέλλες, όπως μετέδωσαν τα μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία των ιταλικών καναλιών, πιστεύουν ότι χωρίς πρόσθετο πακέτο μέτρων, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στις αγορές είναι ο συνεχής «καλπασμός» του κόστους δανεισμού και ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας.

Τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, πάνω κι από τις 570 μονάδες το απόγευμα, όπερ σημαίνει ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού, άνω του 7,4%. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το ιταλικό χρέος έχει τέτοια απόδοση.

Να σημειωθεί πως πλέον έχει ξεφύγει πάνω κι από το όριο στο οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είχαν ήδη προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης.

Οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν με «τρόμο», με τη Φρανκφούρτη να κλείνει με απώλειες 2,21%, το Παρίσι στο -2,1% και το Λονδίνο με απώλειες 1,9%. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 3,78%, έχοντας ενδοσυνεδριακά περάσει και πάνω από το -4,5%.

Οι πιέσεις εξαπλώνονται, και πλέον στο κάδρο μπαίνει και η Γαλλία όπου νωρίτερα η διαφορά του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας σε σύγκριση με εκείνα της Γερμανίας σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ (147 μονάδες βάσης).

Το ευρώ τέλος καταποντίζεται , διαπραγματευόμενο τώρα στα 1,3595 έναντι του δολαρίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ...ΣΑΦΗΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ...ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ....ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζεται και πολυ σκεψη για το τι συμβαινει.Η λεξη παγκοσμιοποιηση τα λεει ολα.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς.

Ανώνυμος είπε...

ο κιουμπρικ πριν πεθανει μας ειπε ποιοι μας διοικουν....τελοσ.....ο καιρος γαρ εγγυς.....