Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣΓιορτάζουμε σήμερα 20 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πρόκλου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε ένας από του καλύτερους μαθητές του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Πατριάρχης Αττικός τον χειροτόνησε διάκονο και μετά πρεσβύτερο. Επειδή διακρινόταν για την παιδεία, την αρετή και την διδακτική του ικανότητα, αγαπήθηκε πολύ απ'όλους τους θαυμαστές του αξέχαστου διδασκάλου του και υποστηριζόταν και προοριζόταν απ'αυτούς για τον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Αλλά, η αντίδραση του άδικου κατεστημένου, ναυάγιζε την υποψηφιότητά του. Αργότερα ο Πατριάρχης Σισίνιος, το 425 μ.Χ., χειροτόνησε τον Άγιο Πρόκλο Επίσκοπο Κυζίκου. Λόγω όμως των προβλημάτων της επαρχίας, την επισκοπή πήρε κάποιος Δαλμάτιος. Αλλά ο Άγιος, χωρίς να τον επηρεάσει αυτό, εξακολούθησε το κήρυγμα του Θείου Λόγου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Μαξιμιανός το 434 μ.Χ. και αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο Β', στο θρόνο ανέβηκε πανηγυρικά ο Άγιος Πρόκλος. Και μάλιστα πριν ακόμα θάψουν τον Μαξιμιανό. Η πρώτη φροντίδα του Αγίου ήταν, η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, επί Πατριαρχίας του, καθιερώθηκε και ο Τρισάγιος ύμνος στις εκκλησίες. Πατριάρχευσε δώδεκα χρόνια και τρεις μήνες όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 447 μ.Χ..

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΡΟΚΛΟΣ: ο υπερένδοξος.

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Λυχνία ὡς δίπυρσος τῶν θεϊκῶν δωρεῶν, ἀκτῖσι τῆς χάριτος φωταγωγοῦσιν ἡμᾶς πατέρες οἱ ἔνθεοι, Πρόκλος τοῦ Βυζαντίου, ὁ σοφὸς ποιμενάρχης, Γρηγόριος ὁ θεόφρων, Δεκαπόλεως γόνος· διὸ μετὰ προθυμίας τούτοις προσέλθωμεν.
πηγη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΟΚΛΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ...ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ...ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΟΥ...ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ , ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΡΑΚΜΗ , ΤΟ ΘΑΝΑΤΕΡΟ ΚΥΝΗΓΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΗΜΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ....ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΡΩΜΑΙΟ ΛΑΤΙΝΟ ΧΑΣΑΠΗ ... ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΑΥΡΩΝ ΜΕΣΑΙΟΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ....ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΚΛΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ.....

Ανώνυμος είπε...

παραχαράκτες εβραιοχριστιανοί. Σε λίγο θα μας πουν ότι ο Πλάτωνας γιόρταζε κάθε πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

Για να τα λέμε όλα ....ο Ιωάννης Χρυσόστομος αλλά και Μ.βασίλειος ήταν μαθητής του Λιβάνιου ...από τους τελευταίους Έλληνες εθνικούς...ο Λιβάνιος όπως και πολλοί άλλοι είναι άγνωστοι στους Έλληνες ....τυχαίο δεν νομίζω....

Ανώνυμος είπε...

ψάξτε στο wiki τι εστί Χρυσόστομος. Χρησιμοποιούσε την Ελληνική παιδεία κ γνώση κ απέρριπτε ό,τι Ελληνικό δεν βόλευε το παπαδαριό. Κατηγορείται επίσης κ για την καταστροφή ενός από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας. Ξυπνάτε ρε!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλες βλακειες ειπατε ολοι σας...
Αντε τωρα,γυριστε στις στοες σας...