Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα πολλά αντιβιοτικά καθιστούν ανθεκτικά τα μικρόβια


Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα και φυτά είναι εξίσου επικίνδυνη με την αλόγιστη χρήση τους στον άνθρωπο, διότι …έχει ως συνέπεια να αναπτύσσουν τα μικρόβια ανθεκτικότητα σε αυτά τα φάρμακα και τα καθιστούν αναποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν να θεραπεύσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος εν αγνοία του προσλάμβανε ποσότητες αντιβιοτικών καταναλώνοντας τρόφιμα που προέρχονταν από ζώα και φυτά στα οποία έχει γίνει ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των φαρμάκων.


«H βακτηριακή αντοχή είναι ένα θέμα πάρα πολύ επίκαιρο το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και ιδιαίτερα με την ασφάλεια των καταναλωτών. Το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης, εκτεταμένης για πολλά χρόνια χρήσης των αντιβακτηριακών ουσιών που τις λέμε αντιβιοτικά. Η χρήση των ουσιών αυτών δημιουργεί μέσα στους οργανισμούς κάποιες ειδικές καταστάσεις οι οποίες στη συνέχεια μετά από κάποιες επανειλημμένες χρήσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μιας κατάστασης ανθεκτικότητας των μικροβίων. Οπότε, εάν στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε κάποια αντιβιοτικά για την θεραπεία της ασθένειας κάποιου ανθρώπου ενδέχεται αυτά να μην έχουν αποτέλεσμα. Λέμε λοιπόν όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα και τα φυτά τα οποία στη συνέχεια δίνουν τα προϊόντα τα οποία καταναλώνει ο άνθρωπος», εξήγησε ο κτηνίατρος- υγιεινολόγος τροφίμων, Αθανάσιος Τυρπένου στο περιθώριο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τροφίμων της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
medicalnews.gr

3 σχόλια:

marycraft είπε...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
jkritikos@pegasus.gr

Στοιχεία-σοκ για τη χώρα μας καταγράφει η ΕΕ, για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: οι λοιμώξεις από συγκεκριμένα επικίνδυνα μικρόβια, που δεν τα «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, όχι μόνο δεν πλησιάζουν τα συνήθη μεγέθη 1 έως 2% των λοιμώξεων, που έχουν οι περισσότερες χώρες, αλλά χτυπάνε «κόκκινο» με ποσοστό έως 50%!

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ένας στους πέντε, απ τους ανθρώπους με σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από πολυανθεκτικό μικρόβιο, χάνει τη ζωή του!

Στο προηγούμενο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβρης 2006), σύμφωνα με τα αποτελέσματα «εργαστηριακών καλλιεργειών», 582 άτομα κόλλησαν επικίνδυνη λοίμωξη μέσα στις ΜΕΘ ή στις κλινικές.

Εως και το 50% απ αυτούς που μολύνθηκαν, προσβάλλονται από «Κλεμπσιέλα», που παρουσιάζει ανθεκτικότητα ακόμα και στο πλέον ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς, τις «Καραβαπενέμες».

Πάνω από 3.000
Στο ίδιο εξάμηνο, το σύνολο των πάσης μορφής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πνευμονίες, πρωτοπαθείς μικροβιαιμίες, οστεομυελίτιδες, μετεγχειρητικές λοιμώξεις, δερματικές κ.λπ., ξεπερνά τις 3.000!

Την αλήθεια αυτή της «φονικής αμέλειας», με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες, αποκρύπτουν επιμελώς οι αρμόδιοι του χώρου της υγείας.

Με τις «Επιτροπές Λοιμώξεων» στα νοσοκομεία χωρίς στελέχωση και τεχνικά μέσα να υπολειτουργούν, οι όποιες προσπάθειες να μειωθούν ή να εκλείψουν τα θλιβερά δεδομένα, με εκατοντάδες κάθε χρόνο κρούσματα, δεν αποδίδουν, επειδή ακριβώς δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που τα προκαλούν.

Αυτές είναι, η ανεξέλεγκτη χορήγηση, ακόμα και για ασήμαντη αφορμή, νέας γενιάς αντιβιοτικών, που προκαλούν την ανθεκτικότητα των μικροβίων, αλλά κυρίως η υστέρηση αποτελεσματικών μέτρων απολύμανσης, στα μισά(!) νοσοκομεία της χώρας, για στοιχειώδη τήρηση κανόνων καθαριότητας.

Το αποτέλεσμα απ αυτή την ακατανόητη παράλειψη φαίνεται στα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Καταγραφής της Αντοχής, όπου, μόνο μέσα στο β εξάμηνο του 2006, από τα 44 νοσοκομεία του δικτύου σχεδόν στα μισά κατεγράφησαν κρούσματα σοβαρών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια.

marycraft είπε...

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Φταίνε και οι γιατροί

Κορυφαίοι επιστήμονες από τον χώρο των λοιμωξιολόγων, χρόνια τώρα, κυριολεκτικά «κραυγάζουν» για το έγκλημα αυτό, που συντελείται στα μισά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς κανείς να συγκινείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Αττικό, όταν για πρώτη φορά είχαν τοποθετηθεί «πιλοτικά» νιπτήρες με ειδικό απολυμαντικό, αρχικά συμμορφώθηκε μόνο το 5% του προσωπικού και μετά από συνεχείς υπομνήσεις σε όλα τα τμήματα, μόλις και μετά βίας ανέβηκε στο 15%. Για να μειωθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις πρέπει η συμμόρφωση να περάσει το 70%!

Κυρίως οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδιαφορούν να δώσουν τα μέσα, π.χ. «dispensers» σε κάθε κρεβάτι. Στα νοσοκομεία που αυτό γίνεται, οι γιατροί συμμορφώνονται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό

Σημειώνω ότι με λιγότερο από το ετήσιο κόστος ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τη διασπορά όλων των επικίνδυνων μικρόβιων στα νοσοκομεία και να παρέχουμε ασφάλεια νοσηλείας σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ασθενείς».

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους
Ενα κορίτσι και ένα αγόρι, στα τέλη Μαϊου έχασαν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στο «Αγλαϊα Κυριακού». Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εντοπίστηκαν 3 πολυανθεκτικά μικρόβια, η «Κλεμπσιέλα», η «Ψευδομονάδα» και το «Ασινετοβακτήριο». Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα τα κρούσματα, με τα τρία συγκεκριμένα μικρόβια βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης χρήσης νέας γενιάς αντιβιοτικών, που έχει ως αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα των μικροβίων».

Ασυνείδητοι γιατροί
Στο Σισμανόγλειο, όταν για πρώτη φορά είχαν τοποθετηθεί «πιλοτικά» νιπτήρες με ειδικό απολυμαντικό, μόνο το 5% των γιατρών και των νοσηλευτών έκαναν χρήση, πριν και μετά την επίσκεψή τους σε θαλάμους αρρώστων. Θα πρέπει μάλιστα να το κάνουν αυτό κάθε φορά που αγγίζουν έναν ασθενή και πριν αγγίξουν τον επόμενο.

Την τρίτη μέρα
«Η υψηλή θνητότητα, όπως και η παρατεταμένη νοσηρότητα των ασθενών, από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας αφήνουν να εφησυχάζουμε», μας λέει η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου. «Η νοσοκομειακή λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως από την τρίτη ημέρα εισόδου στο νοσοκομείο. Επειτα από χειρουργεία, η νοσοκομειακή λοίμωξη λέμε ότι μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και έναν χρόνο μετά. Μιλάμε για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, γιατί έχουμε αυξημένη θνητότητα. Δεύτερο είναι η νοσηρότητα, ο ασθενής θα ξαναχειρουργηθεί, μένει πολύ περισσότερες ημέρες, παίρνει περισσότερα φάρμακα, είναι ψυχική επιβάρυνση και παρατείνεται στο τριπλάσιο η νοσηλεία του».

38 σηψαιμίες σε 1 νοσοκομείο
Σε 21 νοσοκομεία είχαμε, στο δεύτερο 6μηνο του 2006, 273 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτικό «Ασινετοβακτήριο spp». Ενα νοσοκομείο, με κωδικό «Νο 16», είχε 38 περιστατικά από τα οποία τα 36 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αλλο νοσοκομείο με κωδικό «Νo 8» είχε 46 περιστατικά, 25 σε ΜΕΘ.

161 ασθενείς σε 23 νοσοκομεία
Σε 23 νοσοκομεία είχαμε στο ίδιο 6μηνο 161 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτική ψευδομονάδα. Στο νοσοκομείο, με κωδικό Νο16, η μόλυνση σε 13 περιπτώσεις έγινε μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

14 περιστατικά σε εντατικές
Σε 18 νοσοκομεία είχαμε την ίδια περίοδο 148 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτική «Κλεμπσιέλα».

Στο νοσοκομείο με κωδικό «Νο 6» είχαμε 14 περιστατικά σε ΜΕΘ και 4 σε κλινικές.

*Νέα απειλή*
Ερχονται οι μύκητες

Ορισμένες φορές, με ισχυρό αντιβιοτικό στη θέση των κατεστραμμένων χλωρίδων έρχονται οι μύκητες, λέει η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου.

«Γι αυτό λέμε ότι στο μέλλον θα έχουμε εκπλήξεις με τους μύκητες, που δεν τους ξέραμε και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε.

Οι μύκητες και τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια θα είναι τα προβλήματα του μέλλοντος».

Ανώνυμος είπε...

STAMAISTE OLOI TROTE KAI KREAS KAI IDIOS APO SUPER MARKET?????OLES OI FARMES ana ton kosmo ektos oti vasanizoune ta zwa prin ta skotonoun????? synexia dinoun adiviotika xapia,kai oxh mono??ola afta ta zwa syndirounde me farmaka????kai fisyka meta ta troh okosmos pa8eni ta apistefta kai omos ali8ina???PROSEXTAI????DIOTH to 90 ths ekato ths trofhs mas einai klonophoimeny????idios mac donalds???????????KARKINOS ERXAITE VASIKA APO TI DIATROFI FAGITOU EKSARTONDE OLA.....????????????????OTAN TROS TA PANDA ISE SAN KAI AFTOUS?????????????????????????????????????????????????????????////////////FREEMAN.-