Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 23 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αμφιλοχίου του Επισκόπου Ικονίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης. Διακρινόταν για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχτηκε Επίσκοπος Ικονίου το 344 μ.Χ. Υπήρξε άριστος Επίσκοπος και συμμετείχε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε. Ο Άγιος Αμφιλόχιος δεν είχε αξία μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά η ηθική του αξία είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το Λόγο της Αληθείας. Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Σπούδασον σε αυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην αεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον Λόγον της Αληθείας». (Β' προς Τιμόθεον, στ' 15).
Δηλαδή, λέει ο Άγιος και Απόστολος Παύλος, προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το Λόγο της Αληθείας. Στην προς Αμφιλοχία επιστολή ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του Αγίου Αμφιλοχίου. Τον παρακαλεί να παρευρεθεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των Μαρτύρων της Καισαρείας, για να γίνει αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπούσε, όσο κανέναν άλλο Επίσκοπο. Ο Άγιος Αμφιλόχιος έγραψε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ειρηνικά το 394 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ: (αμφί + λοχάω) = ο πολύ άγρυπνος.

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφίας τὴν ἔλλαψιν ὡς καθαρὸς μυηθείς, δογμάτων ὀρθότητος φωτοειδεὶς ἀστραπὰς ἐκλάμπεις τοῖς πέρασι, σὺ γὰρ τὴν ἐν Τριάδι ὁμοούσιον φύσιν ἐκήρυξας, ἀσυγχύτως καθελῶν τὰς αἱρέσεις. Διό σε, ἱεράρχα Ἀμφιλόχιε, Χριστὸς ἐδόξασε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

πηγη