Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΣΕ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ!



Λεφτά µπορεί να µην υπάρχουν στα ταµεία, υπάρχει όµως χρυσός στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, τα αποτελέσµατα εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΣΙΓΜΕ) επιβεβαιώνουν τελικά την ύπαρξη κοιτάσµατος χρυσού στο υπέδαφος του Αγκίστρου Σερρών και ...
χρυσού – χαλκού στην Ποντοκερασιά Κιλκίς που ξεπερνά τους 60 τόνους. Το επιστηµονικό ενδιαφέρον για αυτά τα σηµαντικά µεταλλεύµατα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, µπορεί να εξελιχθεί σε άµεσο επενδυτικό πρόγραµµα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σύντοµα αναµένεται να ξεκινήσει από το Ινστιτούτο πιλοτική εξόρυξη των µετάλλων στις δύο περιοχές. Τα ευρήµατα σε Άγκιστρο και Ποντοκερασιά προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασµάτων, των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εµπλουτισµού που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος ProMine.
Με την τεχνολογική εξέλιξη στον τοµέα της έρευνας αλλά και της εκµετάλλευσης σε βάθη 800 ως 1.000 µέτρα ο εντοπισµός ορυκτού πλούτου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ιωάννης Μανιάτης από το βήµα της Βουλής είχε δηλώσει τον περασµένο Ιανουάριο ότι δώδεκα κοιτασµατολογικοί στόχοι βρίσκονται στο επίκεντρο του µεταλλευτικού και λατοµικού ενδιαφέροντος στη χώρα µας.
«Στην αιχµή του δόρατος βρίσκεται ο εντοπισµός κοιτασµάτων που περιέχουν σαράντα και είκοσι τόνους χρυσού αντίστοιχα σε περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών. Το αποθεµατικά βεβαιωµένο δυναµικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και στη Θράκη αποτελεί οικονοµικό στόχο υψηλής προτεραιότητας» είχε δηλώσει.
Σήµερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον ορυκτό πλούτο της γηραιάς ηπείρου προκειµένου να αντιµετωπίσει την ανατίµηση των µεταλλευτικών προϊόντων λόγω της αυξηµένης ζήτησης από Κίνα και Ινδία. Αν και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραµµα ProMine βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσµατα της έρευνας του ΙΓΜΕ είναι θετικά τόσο για το Αγκιστρο όσο και για την Ποντοκερασιά Κιλκίς. Η ολοκλήρωση από το Ινστιτούτο της εθνικής βάσης κοιτασµατολογικών δεδοµένων για περισσότερα από 350 µεταλλεύµατα της χώρας αξιοποιείται σήµερα, όπως αναφέρει ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ κ. Χάρης Σµυρνιώτης , «για την οριοθέτηση νέων δυναµικών περιοχών µεταλλευτικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι συγκεντρώσεις χρυσού στο Αγκιστρο Σερρών και στη Θράκη, χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, κ.ά.».
Αποθέµατα «Θησαυρός» η Βόρεια Ελλάδα
Με βάση τα αποθέµατα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, µόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα, σύµφωνα µε το ΙΓΜΕ, θεωρείται από τις πιο αξιόλογες κοιτασµατολογικές περιφέρειες της Ευρώπης. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει την εκµίσθωση σε ιδιώτες µεταλλευτικών περιοχών. Την περασµένη Τετάρτη έθεσε σε διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης τριών διεθνών διαγωνισµών για τη µίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές µεταλλευτικών χώρων στο Καλλυντήρι της Ροδόπης, καθώς και στις περιοχές Βάθης – Γερακαριού και Αξιούπολης – Σκρα στο Κιλκίς.
Εκεί οι έρευνες του ΙΓΜΕ εντόπισαν παρουσία κοιτασµατολογικών συγκεντρώσεων χρυσού, χαλκού, αργύρου, µολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και άλλων µετάλλων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί τις διαδικασίες παρ’ ότι έχει να αντιµετωπίσει ένα εχθρικό κλίµα από τις τοπικές κοινωνίες λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων από τις εξορύξεις. Το δικαίωµα έρευνας και εκµετάλλευσης των δηµόσιων µεταλλευτικών χώρων θα εκµισθώνεται για πέντε χρόνια και θα µπορεί να παρατείνεται µέχρι τη συµπλήρωση τριάντα ετών.

πηγή:tovima.gr