Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!


ΕΞΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ!
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Το νόμισμα και η νομισματική πολιτική για κάθε χώρα δεν είναι ένα ουδέτερο πράγμα ή μια ουδέτερη, άνευ σημασίας, λειτουργία, όπως, ίσως, νομίζουν οι περισσότεροι...
Αντίθετα, το είδος του νομίσματος και κυρίως ηνομισματική πολιτική και όσα τη συνοδεύουν παίζουν κρίσιμο, αν όχι και καθοριστικό, ρόλο για τιςοικονομικές εξελίξεις σε μια οποιαδήποτε χώρα.

Στο κείμενο αυτό, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε σε γενικές και αδρές γραμμές, το τι σημαίνει και γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα μας και για την έξοδο από την κρίση ένα νέο εθνικό νόμισμακαι η εφαρμογή μιας νέας εθνικής προοδευτικής νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προοδευτικής ανασυγκρότησης μιας χώρας.

Συμπυκνώνουμε αυτή την αδήριτη ανάγκη στις εξής παρατηρήσεις:
ΠΡΩΤΗ: Η έξοδος από το ευρώ το πρώτο που θα επιφέρει είναι η συγκρότηση μιας νέας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας που θα υποκαταστήσει τη σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα δε θα υπάγεται, όπως η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας, στο σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και δε θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
ΔΕΥΤΕΡΗ: Αυτή η νέα Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο δε θα υπάγεται στην ΕΚΤ της Φρανκφούρτης, αλλά και θα τεθεί υπό άμεσο πολιτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό εθνικό έλεγχο. Με δύο λόγια, η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να είναι, δήθεν, «ανεξάρτητη» όπως η σημερινή και θα κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ θα βρίσκεται η ίδια και η πολιτική της κάτω από τον πιο ουσιαστικό δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο.
ΤΡΙΤΗ: Η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να τυπώνει εθνικό νόμισμα – κάτι που δε μπορεί να κάνει η σημερινή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το δικαίωμα θα μπορεί να το ασκείσχεδιασμένα, με έλεγχο της κυβέρνησης και της κοινωνίας και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Στη συγκεκριμένη φάση που διανύουμε, η εκτύπωση νομίσματος με σχεδιασμένο τρόπο από τη νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα είναι άκρως επιβεβλημένη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προγραμματισμένα και προνομιακά το Δημόσιο και η ελληνική οικονομία, κάτι που δεν μπορεί να πράξει η σημερινή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή η προνομιακή χρηματοδότηση από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα του Δημοσίου και της οικονομίας είναι απόλυτη ανάγκη προκειμένου να διασφαλιστεί «ανάσα» στη χώρα και διέξοδος από την κρίση.
ΤΕΤΑΡΤΗ: Η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να χαράξει, υπό κυβερνητικό και κοινωνικόέλεγχο, μια νέα εθνική, προοδευτική νομισματική πολιτική που θα έχει δύο θεμελιώδεις άξονες:

    Να χρηματοδοτεί προνομιακά το κράτος και ευρύτερα το δημόσιο τομέα, αλλά και τις τράπεζες που θα εθνικοποιηθούν, προκειμένου οι τελευταίες να εφαρμόσουν μια νέα αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική, πράγμα που δε μπορεί να γίνει σήμερα υπό το καθεστώς της ΕΚΤ.
    Να διαμορφώνει τα επιτόκια χρηματοδότησης της με αποκλειστικά κριτήρια τις ανάγκες και τον «κύκλο» της ελληνικής οικονομίας και με όρους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ και κινούνται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα υπό τα μονεταριστικά κριτήρια και τις ανάγκες τηςΓερμανίας, με αποτέλεσμα να πνίγουν και να βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Αν είχαμε σήμερα μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε, υπό τον έλεγχο μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να καθορίσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια και στη βάση αυτών να χρηματοδοτεί επαρκώς το Δημόσιο και το δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να υποβοηθήσει, με τη προώθηση, από την πλευρά τους, μιας πολιτικής ισχυρής ρευστότητας και παραγωγικών επενδύσεων, διεξόδου από τηνύφεση και την κρίση!
ΠΕΜΠΤΗ: Ειδικότερα, η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στη σχεδιασμένη και επαρκή χρηματοδότηση, με μηδενικά, αν χρειάζεται, επιτόκια, πρώτα και κύρια του Δημοσίου (μαζί με τις δημόσιες τράπεζες), ιδιαίτερα σε μια φάση σαν τη σημερινή, που το ελληνικό Δημόσιο δε μπορεί να καταφύγει στις αγορές, ενώ θα έχει διακόψει και την αποικιακή χρηματοδότησης της τρόικας, προβαίνοντας, κατά πάσα πιθανότητα, σε στάση πληρωμών επί του χρέους!
ΕΚΤΗ: Η συγκρότηση εθνικού νομίσματος θα έδινε τη δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να προβεί ως αναγκαία πράξη, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, σε μια γενναία υποτίμηση τουεθνικού νομίσματος, κάτι που δε μπορεί προφανώς να γίνει σήμερα με νόμισμα το ευρώ!
Είναι πιθανότατο, για παράδειγμα, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρούσε, υπό τις σημερινές περιστάσεις, σε μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, η οποία μπορεί να έφτανε το 50%!
Μια τέτοια μεγάλη υποτίμηση ασφαλώς δε θα είναι ότι πιο ευχάριστο!
Στην παρούσα συγκυρία, όμως, δε μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση για μια οικονομία σαν την ελληνική, η οποία υστερεί απελπιστικά σε αποδοτικότητα, από αυτή τη μεγάλη υποτίμηση.
Κι αυτό διότι μια γενναία υποτίμηση του νέου μας εθνικού νομίσματος θα ενίσχυε σημαντικά τηνεγχώρια παραγωγική βάση - και ιδιαίτερα τις εξαγωγές – και επομένως την απασχόληση. Ταυτόχρονα, αυτή η μεγάλη υποτίμηση θα συγκρατούσε τους μισθούς, θα ενίσχυε τα εισοδήματα, θααποδυνάμωνε σημαντικά τις εισαγωγές και θα τόνωνε σημαντικά το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα!
Την ίδια ώρα, όπως έχει προσπαθήσει να δείξει η «Iskra» με πολλαπλά σημειώματα, είναι παντελώςαβάσιμοι ή άκρως υπερβολικοί οι κίνδυνοι που διατυπώνονται για μια ενδεχόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Η στάση πληρωμών για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την ανατίμηση του χρέους από το νέο, υποτιμημένο νόμισμα, οι κίνδυνοι για φτηνή εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από το εξωτερικό θα εξουδετερωθούν με τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού λόγω ανατίμησης των εισαγωγών θα αντιμετωπιστούν με αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο των τιμών, ενώ σαφέστατα οι καταθέσεις θα είναι απόλυτα ασφαλισμένες στο νέο, εθνικό νόμισμα από το νέο δημόσιο – υπό κοινωνικό έλεγχο – τραπεζικό σύστημα!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Πολύ συνοπτικά, σε αντίθεση με το ευρώ, ένα νέο εθνικό νόμισμα:

    Θα διαμορφώσει το πλαίσιο για μια νέα, υπό πολιτικό έλεγχο, Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα, προοδευτική νομισματική πολιτική, με αποκλειστικά κριτήρια την παραγωγική ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι μόνο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως σήμερα.
    Θα ενισχύσει με την υποτίμηση του την εγχώρια παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
    Θα εξασφαλίσει επαρκή και φτηνή χρηματοδότηση (μέχρι μηδενισμού των επιτοκίων) στο Δημόσιο και στην οικονομία για να υπηρετήσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Χωρίς όλα τούτα, που θα είναι μόνο η αφετηρία για την άσκηση μιας προοδευτικής πολιτικής, είναιαδύνατη η διέξοδος από την παρούσα κρίση και αδύνατη μια νέα αναγεννητική προοπτική για τη χώρα!
Γι’ αυτό όσοι κινδυνολογούν και καταστροφολογούν με το εθνικό νόμισμα, το μόνο που εκφράζουν και υπηρετούν είναι άκρως ιδιοτελή και βαθύτατα ταξικά, μεγάλα συμφέροντα – πρώτα από όλα, τα συμφέροντα του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου.
Θαυμάστε τους και απογυμνώστε τους!
πηγή: Ισκρα

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1 eurw=300+ draxmes prwti symfwnia gia eurw klepsimo...gamw kai to eurw kai thn ee..draxmh reee!!an bgoume se 5 6 xronakia tha anebainoume kai h alloi tha trexoun kai den tha ftanoun....

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ.Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΩΝΤΑΝ Η ΗΠΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΕ ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΟ.ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΕΡΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ.ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΟ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΔ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

να πας να γαμηθεις και εσυ και ο Σαμαρας σου μαλακα...

Ανώνυμος είπε...

σωστος ,ειδατε τι επαθε ο κανταφι που ηθελε να πουλαει το πετρελαιο σε δολαρια και σε euro φιλε τοπιασες το θεμα μπραβο.

Ανώνυμος είπε...

2.20
Εισκαλά;τι ειναι αυτ'α που λές;Ο Δωσίλογος Σαμαράς θα μας σώσει;
Εμείς εδώ σαυτό το blog όταν λέμε επιστροφή στο εθνικό
νόμισμα εννοούμε ότι το χρέος το ΣΒΗΝΟΥΜΕ και ελέγχουμε τις τράπεζες και το περα δώθε των κερδοσκόπων κλπ κλπ
Αντε να μελετήσεις λίγο Καζάκηκαι μετά τα λέμε
Ακου ο Σαμαράς ο Εβραιοσιωνιστής δοσίλογος θα μας σωσει.Τράγκα δεν ακούς;
Ξέρεις τι σημαίνει Ράλληκια Δραχμή; άντε μάθε Βλάκα

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΛΙΓΟ

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοεις ασφάλεια ;

Ανώνυμος είπε...

Η συμπόρευση της αδύνατης οικονομίας μας με ένα πανίσχυρο νόμισμα ποτέ δεν προοιώνιζε προοπτικές ανάπτυξης. Ο συγχωρεμένος ο Μίλτον Φρήντμαν από πάντα το τόνιζε. Εκτός κι αν αγκαλιάζαμε έγκαιρα πολιτικές ανοιχτών αγορών και χαμηλής φορολογίας. Κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο με την καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας κατά του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού και κατά δοξασιών κατ αρχήν αντίθετων με αριστερά ευχολόγια. Το αδιέξοδο λοιπόν ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να έλθει. Κάποιοι από εμάς, αφελείς όπως αποδείχθηκε, ελπίζαμε πως τα μεγάλα κόμματα, κάτω από την πίεση της ανάγκης και αναγνωρίζοντας πως ο δανεισμός δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί εις το διηνεκές, θα άλλαζαν ρότα και θα αγκάλιαζαν πολιτικές που θα οδηγούσαν την χώρα σε ηρεμότερα λιμάνια. Μάταιες ελπίδες. Ο κυρίαρχος τρόμος του πολιτικού κόστους οδήγησε όλους να επιμένουν σε «φιλολαϊκές» δήθεν πολιτικές παροχών που θα κατέληγαν τελικά σε τραγικό συνολικό εθνικό κόστος.

Τώρα η φρίκη είναι σχεδόν δίπλα μας. Η χώρα δηλ να μείνει δίχως συνάλλαγμα αλλά και με ελάχιστους πόρους για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών. Διότι τα δάνεια που παίρνουμε δεν είναι μόνο για την ικανοποίηση των δανειστών μας. Αλλά και για την κάλυψη των τρεχουσών μας υποχρεώσεων. Μια και ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε. Δεν θα υπάρχουν λοιπόν προφανέστατα διαθέσιμοι πόροι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά και για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων, των σχολείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Επίσης, η έλλειψη συναλλάγματος θα οδηγήσει τις εισαγωγές σε πλήρη κατάρρευση. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν θα υπάρχει, με συνέπεια διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα σε επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες αλλά και δυσκολία λειτουργίας νοσοκομείων, επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων. Η διακοπή των εισαγωγών και η στενότητα πόρων, θα έχει συνέπειες και στο λιανικό εμπόριο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Φόροι θα είναι αδύνατον να πληρωθούν ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών με πολύ μεγάλη δυσκολία θα πραγματοποιούνται. Οι συνέπειες για το Τραπεζικό σύστημα θα είναι καταλυτικές. Η οικονομία και η κοινωνική συνοχή θα τιναχθούν από τα πράγματα στον αέρα.

Η χώρα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Για να είναι σε θέση να τυπώσει χρήμα και να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις. Όπως είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά το χρήμα θα είναι πληθωριστικό μια και το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί δραματικά. Με συνέπεια ελάχιστα πράγματα να μπορούν να αγορασθούν από μια αγορά με ανύπαρκτα εισαγόμενα προϊόντα που αποτελούν σήμερα την βάση της καταναλωτικής προτίμησης του κοινού. Εξ άλλου ελληνικά προϊόντα δεν υπάρχουν για βασικούς τομείς των καθημερινών αναγκών. Και οι αγρότες έχουν μεταβληθεί σε δημόσιους υπάλληλους και παράγουν πλέον ελάχιστα πράγματα για την καθημερινή ανάγκη του κοινωνικού συνόλου. Θα υπάρξει λοιπόν και σοβαρότατο πρόβλημα διατροφής. Πιθανότατα οι αρχές να αναγκασθούν να οργανώνουν λαϊκά συσσίτια. Εφ όσον αυτό θα είναι εφικτό.

Η δημόσια τάξη εκ των πραγμάτων θα καταλυθεί με συμμορίες αλλοδαπών και ημεδαπών να ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες ενώ οι εύποροι θα περιχαρακώνουν με προστατευτικά τείχη γειτονιές - νησίδες ασφάλειας. Όπου βέβαια και θα κυκλοφορεί λαθραίο συνάλλαγμα για την εξασφάλιση διαφορετικής ποιότητας προϊόντων.

Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως όλα αυτά δεν είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ρεαλιστικές πραγματικότητες ενός αδυσώπητου αύριο. Ας νοιώσουν το πρόβλημα. Κι ας προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές κι ασυμβίβαστες αλλαγές σήμερα, ξεπερνώντας κάθε αντίσταση, για να μην κλάψουμε όλοι αύριο.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη να επανελθουμαι στη δραχμη για να εχουμαι να ξοδευουμαι; Απελευθερώθηκαν τα προστατευόμενα επαγγέλματα; Εγιναν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις; Εξορθολογίσθηκαν τα οικονομικά των νοσοκομείων; Καταργήθηκαν άχρηστοι δημόσιοι φορείς που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους δίχως να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες¨στην κοινωνία; Ακούμπησε κανείς τους απολιθωμένους δεινόσαυρους του δημόσιου τομέα για να μας απαλλάξει από τους πόρους που την ώρα αυτή ακόμη καταναλώνουν; Ακόμα κι ο Οργανισμός που έγινε για να αποξηράνει πριν από 100 περίπου χρόνια την Λίμνη Κωπαίδα, παραμένει αγέρωχος στην θέση του! Αλλά μήπως έγινε καμία ουσαστική προσπάθεια για την εξυγίανση των περίφημων ΔΕΚΟ; Ξεκινώντας βέβαια από την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου που δίνει το δικαίωμα στους συνδικαλιστές ουσιαστικά να συνδιοικούν τις δημόσιες επιχειρήσεις.
΄
Μια ένδειξη για το πως κατασπαταλώνται τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων είναι τα 11 περισσότερο χαρακτηριστικά – και προκλητικά, θα έλεγα - επιδόματα που απολαμβάνουν οι μισθοδοτούμενοι σε φορείς του δημοσίου και σε ΔΕΚΟ. Επίδομα Προπέλας (Λιμενικό), Επίδομα Αγαμίας (ΕΛΠΕ) – αν τους βρούμε γυναίκες σίγουρα θα στοιχίζουν λιγότερο - Επίδομα Εγκαιρης Προσέλευσης στην Εργασία (ΕΘΕΛ), Επίδομα Κεραίας (ΗΣΑΠ), Επίδομα Μεταφοράς Φακέλου (Δημόσιο), Επίδομα Παραλαβής - Παράδοσης Λεωφορείου (ΕΘΕΛ) – δηλ. οι προσλαμβανόμενοι σαν οδηγοί θα άφηναν τα οχήματα στο δρόμο; - Επίδομα Αποτελεσματικότερης Διεκπεραίωσης Υποθέσεων (Υπ. Δικαιοσύνης), Επίδομα Φάξ (ΔΕΗ), Επίδομα Χρήσης του Κυλικείου (ΕΛΠΕ) – για όσους προφανώς δεν αρέσει το διατιθέμενο φαγητό - Επίδομα Προθέρμανσης Αυτοκινήτου (ΟΤΕ), Επίδομα Πλυσίματος Χεριών (ΟΣΕ).*

Αυτά επιχειρεί να περιορίσει το μνημόνιο και σε αυτό ανθίσταται η κυβέρνηση. Και μαζί της αντιδρούν όλοι οι φορείς των βολεμένων ουσιαστικά λαθρεπιβατών της ευημερίας. Δεν έχουν όλοι αυτοί παρά να κοτάξουν το εξαιρετικό, πολύ πρόσφατο, βιβλίο του Matthew Lynn,, Bust: Greece, the Euro, and the Sovereign Debt Crisis , 2010 (Χρεωκοπία: Η Ελλάδα, το Ευρώ και η Κρίση του Δημοσίου Χρέους). Για να καταλάβουν τις διαστάσεις του προβλήματός μας αλλά και τις γεμάτες αέρα ανοησίες που διακινούνται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο.

koursaros είπε...

Ποτέ μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν πρόκειται να ανήκει στο ευρώ .Η Αμερική τυπώνει δολάρια (χαρτοπετσέτες)χωρις καμία αξία και τα αλλάζει με τον μαύρο χρυσό χωρίς να είναι αναγκασμένη να τα μετατρέπει σε ευρώ.Ο Σαντάμ Χουσείν μόλις τόλμησε να αλλάζει το πετρέλαιο με ευρώ έφαγε το κεφάλι του.Άρα η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ μιας και η NOMPEL ENERGY τώρα σκάβει στην Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

8.42
Είσαι ένα σιχαμερό υποκείμενο,ενας δωσίλογος του κερατά και πιστεύω ότι πολυ ευκολα θα έκανες τον νταβατζή στή μάννα σου την αδελφή σου και στην γυναίκα σου αν και νομίζω ότι και στον παρόντα χρόνο μπορει να βιοπορίζεσαι με αυτό τον τρόπο,μπορεί επίσης να το κάνεις και παράφύσιν για κάνα ταλληράκι παραπάνω..
Αυτά που ονομάζουν δόσεις φράγκο δεν πάει στο λαό
στο χρέος πάνε όλες.Διάβασε ακουσε λίγο Καζάκη να ξεστραβωθείς λίγο ρε καρπαζοεισπράχτοραμ
Άκου λοιπόν χαμένο κορμι,άκου γυμνοσάλιαγκα, ακου ανθρώπινο απολιφάδι.
Μια φιλολα'ι'κή δημοραατική κυβέερνηση 1ον και καλλιτερο μηδενίζει το χρεος μονομερώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που έχει αποδεχθεί και ο ΟΗΕ ώς χρέος Απεχθές 2οκλείνει τα συνορα στο ανεξέλεκτο κεφάλαιο με υπηρεσία προστασίας εθνικού νομίσματος,δεν βγαινει χρήμα έξω παρά για ορισμενες περιπτώσεις που καθορίζονται από τον νόμο.Ανεβάζει 100% εως 500% επί της αξίας αγοράς στα εισαγόμενα είδη πολυτελείας,ζουμε και χωρίς CAYEN Γαλλικές κολώνιες και σε ένα σωρό αχρηστες μαλακίες.Ελέγχει τις τράπεζες στο 100% και ιδιαίτερα το άντρο της απατης που λέγεται Τράπεζα Ελλάδας..
Στέλνει στο δίάβολο όλους αυτούς που αγόρασαν τσάμπα επιχειρήσεις π.χ ΟΤΕκατασχέτεις χρυσό τραπεζών και μεγάλων ομίλων.Κόβει εθνικό νόμισμα
και το ρίχνει στη πιάτσαχωρίς να το υποτιμήσει μια και το εθνικό νόμισμα είναι θέμα πολιτικής Με αυτό το τρόπο παίρνει μπρός η οικονομία και ο λόγος είναι
ότι τα πάντα στηρίζονται στην παραγωγή πλούτου που θα
προκαλέσει το χρήμα που πέφτει στη πιάτσα.
Χωρίς εθνικό νόμισμα μια χώρα δεν ανατάσσεται το ξέρουν και το κρύβουν οι χιλιάδες μπουκωμένοι οιοκονομολόγοι.
Τώρα άκου σίχαμα και τα παρακάτω.Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στο κόσμο παραγωγής νικελίου 25.000 USD o
μετρικός τόννος,μετρικός είπα βλάκα δηλαδή 27.000 USD η πραγματική τιμή.Που να πάμε τώρα ηλίθιε στον Περλίτη στον Βωξίτη στην κιμωλία στι Τσιμέντο στο χρυσό
και ερχεσαι ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ να μας πεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν απόλυσε η κυβέρνηση.
Ξέρεις ρε τυφλοπόντικα βρωμερέ προβοκάτορα για τις
αγελάδες του Γράμμου μια ράτσα μοναδική στο κόσμο των οποίων η παραγωγή γάλακτος ξεπερνούσε οποιαδήποτε άλλη ράτσα .Φυσικά όταν ο Βγενόπουλος φερνει σκόνη γάλα και γάλα σε παγοκολώνες από την Ολλανδια τότε το εξαιρετικό βιολογικό γάλα του γράμμου είναι ακτριβο.Γνωρίζεις ρε μαλακοκαυλη ρε αγαθοκουτογαμόσταυρε ότι η Ελλάδα την ονομάζουν περιβόλι του θεού. ότι μπορεί να ζήσει 10 πληθυσμούς της άνετα;σΕντέλει χατζατζάρη να ξέρεις αυτοι που ήλθαν και κατοίκησαν σε αυτη την άκρη της γής ήταν τόσο έξυπνοι μά τόσο εξυπνοι και όχι στόκοι σαν και σένα που για να προστατέψουν την δημοκρατία βάλανε μπούσουλα
το ΠΟΛΙΤΗΣ-ΟΠΛΙΤΗΣ ξέρεις ρε μαλάκα τι σημαίνει
ΠΟΛΙΤΗΣ-ΟΠΛΙΤΗΣ(επειδή είσαι πολυ ηλίθιος στο ξαναλέω
ότι η λέξη ΟΠΛΙΤΗΣ είναι αναγραμματισμός τηςλέξης ΠΟΛΙΤΗς και τούμπαλιν) ο πολίτης που ήταν και οπλίτης ήταν ο γρουρός και θενματοφύλακας τηγς δημοκρατίας
και όχι ο γραβατωμένος βουλευτής τερτιπι της φεουδαρχίας του μεσαίωνα για να ξεγελάσουν τους λαούς
Οβουλευτής ήταν κληρωτος ανακλητος και ανά πάσα ώρα έδινε λόγο στο λάό.Κατάλαβες χαμίνι τέτοια δημοκρατία θέλουμε για μας .Αει χάσουκ κρετίνε