Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο κρυμμένος ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη



Τα κατάλοιπα του αρχαίου ναού βρίσκονται κρυμμένα πίσω από μεταλλική κατασκευή . Τα θεμέλιά του, χαμένα κάπου μεταξύ της πυκνής βλάστησης και της άναρχης σύγχρονης δόμησης πιυ χαρακτηρίζει τη σύγχρονη πόλη είναι.... απροσπέλαστα και άγνωστα στον ανυποψίαστο περαστικό.

Κι όμως. Ο ναός για τον οποίον γίνεται λόγος είναι πολύ αρχαιότερος από τον Παρθενώνα και έχει τη δική του μακραίωνη ιστορία αδιάσπαστη από την πολεοδομική εξέλιξη του χώρου όπου χτίστηκε.

Πρόκειται για τον υστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης , στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη. Ένα σημαντικό παράδειγμα ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. που μετακινήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία στα ρωμαϊκά χρόνια, για να αποτελέσει τμήμα ενός προαστίου γεμάτου ιερά και δημόσια κτίρια. Μετά από ανασκαφές στο χώρο το 1936 ο ναός κέντρισε για λίγο το σύγχρονο ενδιαφέρον για να πέσει όμως και πάλι στην αφάνεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της χιλιετίας - το 2000 - για να ξαναρχίσουν οι έρευνες, από τον αρχαιολόγο της ΣΤ΄ΕΠΚΑ Α. Τάσσιο. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν, μετά και την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου που τα κάλυπτε, τα κατάλοιπα του ναού: ελληνορωμαϊκά αγάλματα αλλά και σημαντικά αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ορισμένα από αυτά είναι που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας αλλά παράλληλα αδυνατώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο του κτίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «Το ύψος των κιόνων φτάνει τα επτά μέτρα και, ρεαλιστικά, (οι κίονες) δεν
μπορούν να εκτεθούν σε καμία αίθουσα του μουσείου έτσι ώστε να προβληθεί το ακριβές μέγεθός τους». Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, ο ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τεκμήριο αρχαίου ελληνικού κλέους όπως πιθανότατα πολλοί τον βλέπουν αλλά δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Δεν έχουν όμως όλοι οι αρμόδιοι για τον χώρο την ίδια άποψη. Και αυτό γιατί η θέση του ναού δεν αποτελεί κτήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά ανήκει σε ιδιώτη. Αν λοιπόν ο χώρος δεν απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟΤ, θα πρέπει να καταχωθεί για προστατευθεί και παράλληλα να επιτραπεί η δόμηση όσων ενδεχομένως επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Φυσικά, η εφαρμογή της «Σολομώντειας» αυτής πρακτικής - ιδιαίτερα διαδεδομένης στη χώρα μας - θα καταστεί αποτρεπτική την οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα αλλά και τη γνωριμία με τον χώρο ενώ θα καταδικάσει το μνημείο στη «λησμονιά».

Από το πέρας των ανασκαφών και μέχρι σήμερα, δεν σπανίζουν οι συζητήσεις και οι προτάσεις για το μέλλον της θέσης: ήδη επί γεν. γραμματείας Χρ. Ζαχόπουλου προωθούνταν στο τότε ΥΠΠΟ η απαλλοτρίωση του χώρου, ενώ και μετά είχαν διατυπωθεί προτάσεις αναστήλωσης του μνημείου και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντός του. Σήμερα, αν και το θέμα έχει «παγώσει», έρχεται ξανά στην επικαιρότητα από διεθνή μέσα. Και είναι ευχής έργον να λυθεί σύντομα προς όφελος του πολιτισμού.

/popular-archaeology.com - arxaiologia.gr

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως και δε χτίσαν καμιά εκκλησία πάνω του?

Ανώνυμος είπε...

5:57 min tous vazeis idees

Ανώνυμος είπε...

συνήθως τις ανθρωποθυσίες εσείς τις κάνετε στα βουνά...τι δουλειά έχετε στα παραλιακά!

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΑΝΤΙ-ΝΤΠ

κοροϊδεύετε το κοσμάκη ρουφιάνοι οικουμενιστές,
από πότε η νέα τάξη πραγμάτων τα χει βάλει με τους αρχαίους ναούς και σας απασχολούν τέτοιου είδους προβλήματα στο σάιτ;;;;;;;;;;

το άλλο με τη χρονοπύλη το ξέρετε;;;;;

ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ των μασώνων...ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΙΣΤΕ και το χειρότερο είναι ότι το παίζετε και ορθόδοξοι

Ανώνυμος είπε...

είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο σκοπός του σάιτ είναι να δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα στους ταλαίπωρους που το διαβάζουν και να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία. Δήθεν αποκαλύψεις αλλά και μούφες ειδήσεις μαζί με αρχαιοελληνικές αηδίες που σκοπό έχουν να μας μπερδέψουν.

Τι νομίζετε βρε γελοίοι, δεν έχουμε μυαλό να ξεχωρίσουμε τα χλωρά από τα ξερά;

και το άλλο ότι δεν μπορείς να υπηρετείς δύο κυρίους ταυτόχρονα δεν το ξέρετε;

Ανώνυμος είπε...

7:06 Οντος αδερφε θα συμφωνησο μαζι σου οτι οποιος βλεπει μια τετοια ειδηση και αντιδρα οπως εσυ σιγουρα ειναι ταλαιπωρος και προφανος εχει καποια ψυχολογικα προβληματα ειναι μια κλασικη περιπτωση βλαβης οπως ελεγε και ο Τσακωνας νασε καλα. για τον 7:02 το αλλο με τον Τοτο το ξερεις? λεγεται Ελληνορθοδοξια.

ANTI-NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. είπε...

7:02 και 7:06 καταλαβαίνω την σύγχυση που επικρατεί στον εγκέφαλό σας και σας συγχωρώ για την ανοησία σας που μάλλον έχει προκύψει από τα προβλήματα που έφερε στην χώρα μας η Νέα Τάξη των Πραγμάτων. Πληροφοριακά και για όταν ξεμεθύσετε από την νιρβάνα σας λέω ότι: Το anti-ntp.net έχει ορθόδοξο χαρακτήρα, αγαπά την πίστη μας και την εκκλησία μας. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να διαγράψουμε την αρχαία Ελλάδα από το μυαλό μας. Φυσικά και δεν μας εκφράζει το 12θεο καθώς είμαστε Χ.Ο. αλλά ούτε και οι αρχαιολάτρες. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητό ΑΝΤΙ-ΝΤΠ...

ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ σεβόμαστε την ελληνική ιστορία αφού μέσω και αυτής διδαχθήκαμε τον ηρωισμό την αρετή και τη θυσία υπέρ πατρίδος. Το σάιτ σας όμως πραγματεύεται την εμπλοκή που έχουν προκαλέσει οι απανταχού μασώνοι με τη διαστρέβλωση της ιστορίας, τον έλεγχο του χρήματος αλλά και τόσων άλλων μεθόδων. Μία από τις μεθόδους τους είναι και η προσπάθεια για αναβίωση της δήθεν πατρώας θρησκείας ώστε να πολεμηθεί η πανταχόθεν βαλόμενη ορθοδοξία. Το βλέπετε άλλωστε και εσείς στα σχόλια και στις διαμάχες κάθε φορά που αναρτάτε τέτοια θέματα, πως όχι μόνο δεν βοηθάτε την αφύπνιση και την υπεράσπιση της ελληνικής ιστορίας αλλά δίνετε και βήμα σε αυτούς που έχουν ύπουλους σκοπούς ενάντια στην ορθοδοξία που λέτε πως υποστηρίζετε. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει το λάθος που κάνετε και το οποίο γίνεται αφορμή να ξεσπάει διχόνοια από εκεί που δεν χρειάζεται! Ποιός λοιπόν ο σκοπός των ανατρτήσεων αφού προκαλείται τόση φασαρία και στα σχόλια κάνουν πάρτι οι αρχαιολάτρες; Αν το κάνετε για την επισκεψιμότητα τότε καλώς κάνετε γιατί φαίνεται ότι προσωρινά πετυχαίνει αλλά σας βεβαιώ πως σε βάθος χρόνου θα χάσετε πολλούς από τους αναγνώστες σας!

ΥΓ. Ποιός είπε να διαγράψουμε την αρχαία ιστορία; Και τι σχέση έχουν θεωρίες χρονοπυλών και απολλώνιου φωτός που κατά καιρούς αναρτάτε με την αρχαία Ελλάδα;

Ανώνυμος είπε...

εμένα πάντως ΑΝΤΙ-ΝΤΠ αν με κατηγορούσαν για προδότη έστω και εμμέσως θα έκανα το παν για να διωξω τη μαυρίλα και τη λάσπη. Λιγομίλητους σας βλέπω...

Γράψατε: "Το anti-ntp.net έχει ορθόδοξο χαρακτήρα, αγαπά την πίστη μας και την εκκλησία μας. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να διαγράψουμε την αρχαία Ελλάδα από το μυαλό μας."

Δηλαδή η ορθοδοξία διαγράφει την αρχαία Ελλάδα, ή την απειλεί; Εγώ ξέρω ότι την συμπληρώνει, ή καλύτερα η αρχαία Ελλάδα και τα περί αρετής αποτέλεσε άριστη προετοιμασία των Ελλήνων για την πίστη της αγάπης του αληθινού Τριαδικού Θεού. Από όλους τους ορθόδοξους που ξέρω ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ αγαπούν την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία μας. Μήπως βρίσκεσται χαμένοι στη μετάφραση; Και επιτέλους ποιοί είστε (όχι με ονοματεπώνυμα) αλλά σαν οντότητες και τι επιχειρείτε; πως τα βγάζετε πέρα οικονομικά με τόση δουλειά που κάνετε στο σάιτ. Ποιός σας χρηματοδοτεί;

Μήπως η Νέα Τάξη έχει οργανώσει σε κάθε επίπεδο και μία Αντι-Νέα Τάξη ώστε να επιταχύνει την απορρύθμιση της δημοκρατίας και της παρούσας κατάστασης και να περάσουμε στην επόμενη φάση, φάση του μιάσματος όλου του κόσμου;

Για δώστε απαντήσεις γιατί οι κατηγορίες μου είναι βαριές για να τις αφήνετε να πέφτουν κάτω...

Ανώνυμος είπε...

Βρε κολόζωο 12:26 τι δουλεια να θέλει ένα τέτοιο blog. Καλά είσαι ντιπ μαλάκας? Τι κάνουν ? Αναδημοσίευση κάνουν άντε να γράψουν και κάνα δικό τους άρθρο. Και στο κάτω κάτω αν δεν σαρεσει μην τους διαβάζεις! ΡΕ ΤΙ ΖΩΑ είστε! μου θυμίζετε τον Πασπαρόγατο χαχαχαχαχαχα

ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ είπε...

12¨26 prosexe to varos min sou pesi kanena arxidi

Ανώνυμος είπε...

7:02 12:26 ΕΙΣΤΕ ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ. Ρε αντιντπ βάλτε και αλλα μπας και ξεστραβωθούνε!

ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΖΗΤΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΖΗΤΩ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΗ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΠΡΙΑΠΟΣ

ΤΡΟΜΠΑΣ είπε...

AGAPH RE MOUNIA! ELLADA RE MOUNIA! ORTHODOXIA RE MOUNIA!!!!!!!!!!!!!


MOUNIA!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό ΑΝΤΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Μην δίνεται σημασία στους πλανεμένους. Τους έχει κάψει το μυαλό η Νέα Τάξη πραγμάτων. Συνεχίστε το έργο σας. Μιλήστε μας για τον Κύριο Ιησού Χριστό και όλους αυτούς πριν από αυτόν.
Ας μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

Ο ΘΕΟΣ θα σας κρίνει και όχι οι εγκάθετοι εδώ.

Καλή συνέχεια
Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Eλάτε να μου πάρετε μια τσιμπούκα όλοι οι μαλάκες που κατηγορείτε το anti-ntp .. ειμαι ο Μέγας Αλέξανδρος και σας γαμώ.

Ανώνυμος είπε...

RE ANTINTP EISTE MALAKES? BLOKARETE TON MALAKA TON HELLAS ORTHODOXY EPITELOYS! 12:26 ΑΥΤΟΝ LEO TON MALAKA HELLAS VORTHODOXY

den exi ti na kanei ta vradia kai paei kai pinei se Alla blogs afti ti doulia kanei pantou