Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος



Ποιός είναι Ίκαρος; Ο γιος του Δαίδαλου. ’Εκείνου πού ανακάλυψε τα φτερά. Σοφός άνθρωπος, συνετός επιστήμων ο Δαίδαλος. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να κατεβαίνει κανείς πολύ χαμηλά, αλλά ούτε και να ανεβαίνει πολύ ψηλά. Συμβουλεύει και νουθετεί, λοιπόν, να.... κρατιέται κανείς στο κέντρο.

Ο γιός του όμως δεν τον άκουσε…Πέταξε προς τη μεριά του ’Ήλιου, κι έτσι ο ίδιος έλειωσε τα φτερά του. Άσχημο τέλος είχε ο «βέβηλος» καλαμοκαβαλάρης και πτωχός ‘Ίκαρος. Γκρεμίστηκε στο Ικάριο Πέλαγος, και τον κατάπιε η θάλασσα η γαλανή τον ξιππασμένο αιθεροβάμονα!. Αγνόησε το ΓΝΩΘΙΣΑΥΤΟΝΜΗΔΕΝΑΓΑΝ! τίς νουθεσίες και τις διδαχές του Πατέρα του!

-Ενώ ο Δαίδαλος συνεχίζει να πετάει ακόμα. Και σήμερα και χθές και πάντοτε. Πετάει σύμφωνα με όλους τους κανόνες της αεροπλοΐας. Ούτε πολύ χαμηλά μη βραχούν τα φτερά του από τα κύματα του πελάγους, κι ούτε πάλι πολύ ψηλά μη λειώσει ο Ήλιος το κερί. Πετάει με σύνεση, με φρονιμάδα, τηρώντας το βολικό μέτρ(ι)ο κέντρο. Πού πετάει; Γιατί πετάει; Αυτό κανένας, ίσως, ούτε κάν να το σκέφτεται. Φαίνεται ο Ίκαρος έκλεψε διαχρονικά την παράσταση και του βγήκε το όνομα, παρά το μάτι!. Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν ότι ο Σοφός Δαίδαλος, πού κατόρθωσε για τόσους και τόσους αιώνες να διατηρεί ακέραια και στεγνά τα φτερά του, πετάει ακόμα, σέ πείσμα πολλών.

-Δαίδαλε! … άχ, Δαίδαλε!, τι σου έλαχαν οι Μοίρες!

-Και για να έχουμε καλό ρώτημα: Ποιός, τελικά, είναι αυτός ο Δαίδαλος;
-Είναι ο Πατέρας του Ίκαρου, ο πρώτος αεροπόρος του Κόσμου πριν τον Αρχύτα. Εκείνου, πού πετούσε προς τον Ήλιο!.-

Απο την Αρτάνη
-

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι άλλος από τον κατέχοντα την Επιστήμη και την γνώση των επιπτώσεών της.Αν την κατέχουν οι σώφρονες αυτή χρησιμοποιείται για το καλό και αντίστροφα. Θα προσθέσω εδώ και την φράση του Αριστοτέλη "Γνωρίζουμε κάθε επιστήμη και κάθε τεχνολογία,πλήν δεν όμως δεν τις εφαρμόζωμεν προς το καλόν της ανθρωπότητος"