Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ


Μια ανάσα από την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα, εάν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν προχωρήσει στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις «θερμές γωνιές προψημένου ψωμιού στα...
σούπερ μαρκετ (bake-off).

Το τελεσίγραφο αυτό έστειλε η.... Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας με αιτιολογημένη γνώμη της ,προς τις ελληνικές αρχές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να άρει άμεσα τους περιορισμούς που θέτει σχετικά με την ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για τις εγκαταστάσεις παρασκευής προϊόντων αρτοποιίας με τη μέθοδο «bake - off».

Η μέθοδος «bake - off» είναι η ταχεία απόψυξη και εν συνεχεία το ψήσιμο, εντός των σημείων πώλησης, προϊόντων αρτοποιίας που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα.

Σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαιτεί ελάχιστη επιφάνεια 24,99 τετραγωνικών μέτρων για τις εγκαταστάσεις παρασκευής των προϊόντων αυτών.

Σύμφωνα με την Κομισιον οι συγκεκριμένοι περιορισμοί συνιστούν παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας , ενώ δεν δικαιολογούνται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Έτσι έδωσε διορία στις ελληνικές αρχές να ενημερώσουν την Επιτροπή εντός δύο μηνών σχετικά με τα μέτρα που θα πάρει για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα του “bake off” αποτελεί σημείο τριβής επί σειρά ετών μεταξύ αρτοποιών, σούπερ μαρκετ , αρτοβιομηχανιών. Οι παραδοσιακοί αρτοβιομηχανοι ζητούν να υπάρχουν περιορισμοί κάτι που βρίσκει αντίθετους τους αρτοβιομήχανους και τα σούπερ μαρκετ που υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται προβλήματα στον ανταγωνισμό κάτι που με τις αποφάσεις της υπογραμμίζει και η Ε.Ε.

Τελευταία απόπειρα ρύθμισης του ζητήματος έγινε το 2010 με αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα ωστόσο η Ε.Ε επανήλθε και πάλι ζητώντας άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://lnfaw.blogspot.com/2011/11/yoga-poses.html

Demelene είπε...

Μιλάνε στην ευρώπη των 4€/κιλό ψωμί;

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιά ακριβώς χώρα το ψωμί έχει 4ευρω/κιλό?