Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος με “μπλοκάκι” Σημίτη


Η διαδρομή του Λουκά Παπαδήμου στον δημόσιο βίο, συνδέθηκε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με την πολιτική επέλαση του... «εκσυγχρονισμού», και την άνοδο του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, και εν συνεχεία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εκεί όπου βρέθηκε μετά από πρόταση του Γιάννου Παπαντωνίου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1994, ο σημερινός Πρωθυπουργός...
συνέδεσε το όνομά του με την προετοιμασία της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ενώ στη συνέχεια, εξαργύρωσε τη διεθνή αναγνώριση για τις ικανότητές του, με την επιλογή του για μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίπλα στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η καθημερινή τριβή συνεργασιών με τον Κώστα Σημίτη, φαίνεται ότι επηρέασε σημαντικά και τημεθοδικότητα του τρόπου δουλειάς του Λουκά Παπαδήμου. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι, στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, ο νέος Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να στείλουν μέχρι σήμερα στο γραφείο του, ενημερωτικό σημείωμα με τις προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης τους.

Η πρώτη ανάγνωση αυτής της οδηγίας, είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να ενημερωθεί εγκαίρως για το τι έχει μπροστά του κάθε υπουργείο, και να ενσωματώσει αυτές τις προτεραιότητες στις προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες θα εκφωνήσει ο ίδιος, ενόψει της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, της Τετάρτης.

Η… πιο βαθιά ανάγνωση ωστόσο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναβιώνει το… μπλοκάκι του Κώστα Σημίτη. Και, στα χνάρια του πρώην πρωθυπουργού, κρατάει σημειώσεις με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει κάθε υπουργός. Ώστε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία υλοποίησής τους. Και αναλόγως, να μοιράζει… κίτρινες ή κόκκινες κάρτες σε όσους μένουν πίσω.
statesmen.gr