Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σταύρος Δήμας: «Θα εφαρμόσουμε στην πράξη τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο»


Για επαναφορά του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, -όπως έχουμε ήδη γράψει- δόγμα το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στην πράξη από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του. Πιο συγκεκριμένα ο ...
Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλαο Παπαδόπουλο, δήλωσε:
«Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ καθίσταται επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όχι μόνο να εφαρμόζεται αλλά να φανεί ότι εφαρμόζεται και στην πράξη».
Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000 –έτος όπου και σταμάτησαν ουσιαστικά οι κοινές ελληνο-κυπριακές ασκήσεις Νικηφόρος;-Τοξότης- όπου Έλληνας αξιωματούχος επισημαίνει τόσο την ανάγκη εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) αλλά και της επαναδραστηριοποίησής του μέσω της επανάληψης των κοινών ασκήσεων.
Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στην κυπριακή διακλαδική άσκηση «Νικηφόρος» πραγματοποιήθηκε το μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου του1994 όταν 4 μαχητικά A-7H είχαν απογειωθεί από την 115ΠΜ –έδρα τότε των «Κουρσάρων»- και με συνοδεία δύο F-16 Block 30 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές στόχων εδάφους υποστήριξης κίνησης της ΧΧ Τ/Θ Ταξιαρχίας με άρματα ΑΜΧ-30Β2 σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
 Από τότε μέχρι και στις 22 Οκτωβρίου του 2000 όπου πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά αποστολή και προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών στην ΑΒ της Πάφου -2 F-16 Βlock 30- οι ασκήσεις Νικηφόρος-Τοξότης πραγματοποιούντο κανονικά, μέχρι που το «πλήρωμα του χρόνου» και η ελληνική ηττοπάθεια οδήγησαν στην σταδιακή εγκατάλειψή του.
Παράλληλα η εγκατάλειψη του δόγματος του ΕΑΧ συνοδεύτηκε και από άλλους λόγους περισσότερο επιχειρησιακούς. Η έλλειψη των κατάλληλων μέσων, όπως είναι οι Φρεγάτες, αεροσκάφη εναέρ5ιου ανεφοδιασμού και ναυτικής συνεργασίας αλλά και μαχητικά αεροσκάφη με αυξημένη εμβέλεια, οδήγησε στην αδυναμία ουσιαστικά υποστήριξης και εμπέδωσης της αμυντικής εγγύησης της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την πολιτική ανυπαρξία αμυντικής πολιτικής λόγω των γνωστών φοβικών συνδρόμων ήταν αρκετά για να απομακρύνουν στην πράξη την Ελλάδα από την Κύπρο.
Τόσο η ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών όσο και η δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, παραπέμπουν στο «ξεπάγωμα» του «αυτοεμπάργκο» που έχει επιβληθεί στους εξοπλισμούς των τελευταίων πρακτικά 6 ετών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr