Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Χτίσε άμυνες


Οι εναλλαγές του καιρού μάς αφήνουν εκτεθειμένους σε ιώσεις που μπορεί να μας ταλαιπωρούν για καιρό εάν μας βρουν απροετοίμαστους! Πολλά από τα συστατικά της διατροφής μας έχουν συνδεθεί με την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια μιας ίωσης. Συγκεκριμένα..
.

Βιταμίνες Ε και D: Η έλλειψή τους σχετίζεται και με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Η βασική πηγή βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, άρα τα σπιτικά γεύματα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο βάζουν τις ισχυρές βάσεις του χειμώνα ενάντια στις ιώσεις. Η βιταμίνη D παράγεται κάτω από το δέρμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Επιχείρησε λοιπόν τις ηλιόλουστες ημέρες να εκμεταλλευτείς τον ήλιο κάνοντας μια βόλτα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τις υπόλοιπες ημέρες βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα ψάρια, το συκώτι, και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα ή φυσικούς χυμούς.

Βιταμίνη C, β-καροτένιο, ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικά: Τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, καθώς και τα ακτινίδια, πρωταγωνιστούν σε βιταμίνη C, τα πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι οι καλύτεροι αντιπρόσωποι του β-καροτένιου (π.χ. καρότο, σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο), ενώ τα μούρα, τα σκούρα κόκκινα φρούτα και οι χυμοί τους αποτελούν καλούς αντιπροσώπους της ρεσβερατρόλης, αλλά και αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες.

Σίδηρος- ψευδάργυρος- σελήνιο: Η επαρκής πρόσληψή τους, κυρίως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα παιδιά και τους εφήβους που εμφανίζουν πιο συχνά ελλείψεις, συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι, το σκουρόχρωμο κρέας των πουλερικών, καθώς και τα όσπρια, το σπανάκι και άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, σε συνδυασμό πάντα με τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίσουν το σίδηρο στο σώμα μας. Αντίστοιχα, καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας και τα μανιτάρια, ενώ σεληνίου είναι όλα τα παραπάνω, καθώς και τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

www.myself.gr