Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Καταργήστε τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια


Mε ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία πραγματική προσφυγή, κρίνοντας αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ...
υποχρέωση που επιβάλλεται σε μάρτυρες να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια.

Η προσφυγή είχε γίνει από τους νόμιμους εκπροσώπους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Παναγιώτη Δημητρά, Γρηγόρη Βαλιανάτο και Ναυσικά Παπανικολάτου), στην οποία υποστηριζόταν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν, σε 34 ανακριτικές διαδικασίες, ή δίκες, που κατέθεσαν το 2008, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκισθούν στη τιμή και την υπόληψή τους και όχι με το χέρι στο Ευαγγέλιο.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει ότι η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

πηγή

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ισως να ακουστει "καπως" αυτο που θα πω, αλλα καλυτερα να καταργηθει..
στο Ευαγγελιο γινεται ξεκαθαρη αναφορα οτι δεν πρεπει να ορκιζομαστε, και πολυ περισσοτερο στον ουρανο!
"το ναι σας να ειναι ναι, και το οχι οχι"
ουτε εχουμε δικαιωμα να βαζουμε το χερι μας πανω στο ευαγγελιο με τον τροπο που γινεται στα δικαστηρια, διοτι ειναι σαν να το μουτζωνουμε.
Να τονισω οτι συμφωνα με Αγιορειτη γεροντα, αν ορκιστεις στο δικαστηριο και βαλεις το χερι σου πανω στο ευαγγελιο, δεν επιτρεπεται να κοινωνησεις 40 μερες.
Με βαση λοιπον τα παραπανω, ειναι καλυτερα να καταργηθει ο ορκος.

Ανώνυμος είπε...

Άστοχο!

Μέσα στην Ανατολική Αυτοκρατόρια κυκλοφορούν μόνο ορθόδοξοι. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί πρόκειτα για λάθος που θα διορθωθεί σύντομα ή για άτομα με έλλειψη της αίσθησης του θανασιμου κινδύνου τον οποίο διατρέχουν .....

Οι αυτόχθονες πυρφόροι ενσαρκωμένοι αιώνιοι Έλληνες φυσιολάτρες δεν ασχολούντε καθόλου με το όλο ζήτημα καθότι παγκόσμιοι ιδιοκτήτες.

Οπότε κάτω τα χέρια απο την Ορθοδοξία καθάρματα ή θα τα χάσετε ...

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να και μια πρωτοβουλία προς την σωστή κατέυθυνση. Έλεος πια,αυτό παραβιάζει εξόφθαλμα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα έπρεπε να προσφύγει ο Κύριος Βαλιανάτος για να το καταλάβουμε; Αυτό είναι το άλφα! Αλλα έτσι είναι, μιλάμε για ένα ανάλγητο υποκριτικό και υπόδουλο συνείδησης κράτος που πρέπει να το ξεφτιλίζουν δια των υποδείξεων για νά αναλαμβάνει καμιά φορά αργόσυρτα στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι'αυτο το έκτρωμα που λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία και των αντιπροσώπων μας. Δεν τιμά καθόλου αυτά τα άγια χώματα την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Νισάφι! Συνεχίζουμε σκεπτόμενοι,κριτικοί,αμφισβητίες, στοχαζόμενοι τις αρχές των μεγάλων μας φιλοσόφων αν θέλουμε να υπάρξει ξανά ελπίδα σ'αυτόν τον τόπο. Καλή επάνοδο.

Ανώνυμος είπε...

Και οι 300 σωτήρες μας ορκίστηκαν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών,εκτός των άλλων,για να κάνουν οτιδήποτε περνούσε από το χέρι τους να πολεμήσουν λυσσασμένα για τα δικά τους και αυτών που μας τους φόρτωσαν.
Οταν ο άνθρωπος δεν έχει αρχές και αξίες,αλλά ως γνήσιος υπασπιστής του εωσφόρου ζεί και αναπνέει μέσα στο ψέμα,τίνα σου κάνει ο όρκος .
Ούτε ο λόγος τους μετράει.

Ανώνυμος είπε...

Ούτως ή άλλως το θέμα πρακτικά έχει λυθεί στο αρκοατήριο από το 2002. Οι δικαστές ρωτάνε εάν ο μάρτυρας θέλει (κατ΄εκλογήν του ) πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Αρα πολύς ντόρος για το τίποτα. Το μόνο που απομένει είναι στις καταθέσεις μαρτύρων στον ανακριτη η πταισματοδίκη ή αστυνόμο να μην αναγραφεται το θρήσκευμα.

Ανώνυμος είπε...

Sta arxidia mas to poustodikasthrio ths neas takshs sas. Otan oloi oi prodotes 8a kremontai ap ta arxidia tous ME pro to to Dhmhtrs 8s perete ksi eseis ksi ts imperialistika dikssthris sas to mpoulo. Den argei h wra pleon

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΜΩ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΙΔΕΩΝ ΑΘΕΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ....ΧΑΛΑΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ...ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ..ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ,ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ..
ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,ΣΥΝΟΧΗ ΟΜΩΣ ΗΤΙΣ ΗΤΟ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΙΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ.