Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Χρυσόστομος: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία


Ο Αρχιεπίσκοπος διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας για δεύτερη πενταετία.

"Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για να διεκδικήσει και πάλι. Αυτή είναι δουλειά δική του, δεν με αφορά εμένα, αλλά δεν νομίζω κάτω από τις συνθήκες που ζούμε ότι θα...
ζητήσει ανανέωση της προσφοράς του προς τον κυπριακό λαό", δηλώνει σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο".

Σε ότι αφορά την επικείμενη νέα τριμερή συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θεωρεί πως "αυτή είναι αχρείαστη" και πως "δεν θα γίνει τίποτε στην Νέα Υόρκη και οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν πίσω άπρακτοι".

Παράλληλα, διερωτάται προς τι η μετάβασή του προέδρου Χριστόφια στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες. "Για να δεσμευτούμε κι άλλο; Για να δεσμεύσουμε το διάδοχό μας; Γιατί όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του κάποιος άλλος (σ.σ. ο επόμενος Πρόεδρος)".

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου επιμένει να εκφράζει πολιτικές απόψεις παρά την κριτική που δέχεται. Πιστεύει ότι δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, αλλά εκφράζει προσωπικές θέσεις. Απαντώντας στους επικριτές του, λέει ότι "αν επεμβαίνω καμιά φορά και νομίζουν ότι πολιτεύομαι, είναι όταν βλέπω να πηγαίνει κάτι στραβά στο εθνικό θέμα και το λέω. Αυτό γιατί να το εκλαμβάνουν ότι πολιτεύομαι;", διερωτήθηκε.

Απορρίπτει ότι ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι "δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές θέσεις. Δήλωσα πως ούτε κοινοτάρχης θέλω να γίνω ούτε σύμβουλος κοινοτικής Αρχής. Δεν με εκφράζουν αυτά".

Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι πολιτικοί αρχηγοί που ζητούν την παραίτηση Δημήτρη Χριστόφια έχουν περάσει από το γραφείο του. "Ήρθαν και ζητούσαν την άποψή μου για παραίτηση του Προέδρου, την οποία τους είπα, αλλά τους διαβεβαίωσα ότι εγώ θα μείνω μακριά".

Ωστόσο, ρίχνει και προς αυτούς τα βέλη του τονίζοντας πως από τη στιγμή που ανέχονται την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό σημαίνει ότι έχουν βάλει κι αυτοί "νερό στο κρασί τους".
πηγή