Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. Αιτία η αύξηση των γεγονότων βίας στην χώρα....



Η αιτία αποχώρησης του πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ, όπως δήλωσε και ο ίδιος ήταν η "αύξηση των επιθέσεων των οπαδών του Ασαντ στην αμερικανική πρεσβεία"."Άδεια επ' αόριστον" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση εργαζόμενου στην πρεσβεία, όταν ρωτήθηκε για την.... αποχώρηση του πρέσβη. Η αύξηση της βίας στη Συρία δημιούργησε προβλήματα στο προσωπικό αλλά και στον ιδιο τον πρέσβη που πολλές φορές εζησαν τον κίνδυνο επιθέσεων.Τελευταία, την περασμένη Παρασκευή, ο Ρόμπερτ Φορντ εγινε στόχος επιθέσεων με αυγά και ντομάτες.
Συρία: Πέτρες και τομάτες κατά του αμερικανού πρεσβευτή
Υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πέταξαν πέτρες, τομάτες και αβγά στην αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ, ενώ επισκεπτόταν αξιωματούχο της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.
Υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πέταξαν πέτρες, τομάτες και αβγά στην αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ, ενώ επισκεπτόταν αξιωματούχο της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.
«Δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας καταστράφηκαν» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διπλωμάτες επισκέπτονταν τον Χασάν Αμπντελαζίμ, ο οποίος έχει ζητήσει τερματισμό των επιχειρήσεων καταστολής ως όρο για να συμμετάσχει η αντιπολίτευση σε διάλογο με τον πρόεδρο.
Ο Φορντ ήταν ήδη στο εσωτερικό του κτιρίου, όταν περίπου 200 υποστηρικτές του Άσαντ, φωνάζοντας το όνομά του, άρχισαν την επίθεση σε αυτοκίνητα της πρεσβείας με μεγάλες πέτρες. Το προσωπικό της πρεσβείας στο εσωτερικό των οχημάτων δεν τραυματίστηκε.
Το καθεστώς της Συρίας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για πρόκληση βίας και ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.
«Πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας…ξεκάθαρα δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναμειχθεί και ενθαρρύνουν ομάδες ενόπλων να ασκήσουν βία κατά του συριακού αραβικού στρατού», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.
Εκτιμάται ότι η ανακοίνωση αυτή συνδέεται με σχόλια που έγιναν από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ. Ο Τόνερ δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν εκπλήσσει» που η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί βία κατά του στρατού.
Τον Ιούλιο ο Φορντ επισκέφτηκε την πόλη Χάμα, όπου έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, μαζί με τον γάλλο πρεσβευτή. Λίγο αργότερα, η αμερικανική και η γαλλική πρεσβεία έγιναν στόχος επιθέσεων υποστηρικτών του Άσαντ.

πηγή