Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Άλλος κουρεύεται και άλλος πληρώνει…


Γράφει ο paratiritis

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια παράσταση. Μια παράσταση θεάτρου του παραλόγου! Έχουμε ακούσει να προσπαθούν να μας πείσουν με αστεία επιχειρήματα, τα οποία δεν στέκουν σε καμία σοβαρή κριτική, ότι θα πρέπει να καταφύγουμε στο Δ.Ν.Τ. και την τρόικα, προκειμένου να μη “χρεοκοπήσουμε”, μη διευκρινίζοντας βέβαια ποιος ακριβώς θα είχε το πρόβλημα σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας...

Σήμερα, μετά από δεκάδες παλινωδίες και πισωγυρίσματα, ενώ  βρισκόμαστε εναγκαλισμένοι θανάσιμα με την τρόϊκα, και έχουμε αποδεχτεί στο ακέραιο της πολιτικές που μας καταδικάζουν σε υπανάπτυξη, φτώχεια και κοινωνική αποδόμηση, έρχεται η νέα μεσσιανική αποκάλυψη: Το “κούρεμα” (haircut) του ελληνικού χρέους! Η λύση που πλασάρεται ως “πανάκεια” από την (ανύπαρκη) κυβέρνηση και που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μας λύσει προβλήματα…
Ας δούμε όμως μερικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα, έχοντας πάντα υπόψη ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο ύψος του 125% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πρακτικά (επειδή δεν είναι όλοι οικονομολόγοι και εύκολα παραπληροφορούνται στα θέματα αυτά), ότι το έτος 2009 το ελληνικό δημόσιο (για το κράτος μιλούμε εδώ) χρωστούσε 1,25 φορές το ποσό που αντιπροσωπεύει η ετήσια παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Ή για να το εκφράσουμε χρηματικά, παρέλαβε χρέος 298 δισ. ευρώ. το οποίο ήταν πληρωτέο σε ΙΔΙΩΤΕΣ στο μέλλον (τράπεζες, ταμεία, ελληνικά και ξένα, πάντως ΟΧΙ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ – προσέξτε το αυτό).
Σήμερα, μετά από τόσες φορές που μας έχει “σώσει” η κυβέρνηση μας (που δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι πια, αλλά δε βαριέσαι, το λένε μπας και δουλέψουν κανένα φουκαρά απληροφόρητο) – το χρέος μας βρίσκεται στα επίπεδα των 338 δισ. Ευρώ !!! – με άλλα λόγια, ο κάθε έλληνας χρωστά λόγω των συμφωνιών και των οικονομικών πράξεων των κυβερνήσεων που εξέλεγε, 29.875 Ευρώ – και όταν λέμε ο κάθε, εννοούμε Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ! ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ! (το λεγόμενο “κατά κεφαλήν χρέος”, κατά τους οικονομολόγους). Αυτό με αναγραφή ως ποσοστό του ΑΕΠ (και σύμφωνα με το ΔΝΤ) ξεπερνά το 160% !!!
2009: 125% – 2011: 160+% !!! ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Δεν θα σχολιάσω στο σημείωμα αυτό τις τραγικά λάθος οικονομικές πολιτικές ή και πολιτικές αποφάσεις που το εκτόξευσαν σε αυτά τα επίπεδα σε μόλις 2 χρόνια. Δεν θα σχολιάσω την μονολιθικά εισπρακτική πολιτική σε όφελος ΜΟΝΟΝ των ξένων (και ντόπιων) τοκογλύφων. Θα επικεντρωθώ κυρίως στο πως απαντά πολιτικά η παρούσα κυβέρνηση στο ζήτημα: Μα με “κούρεμα του χρέους” βέβαια και ας διαβεβαίωνε διεθνώς με βαρύγδουπο τρόπο και άκρως εμφατικές δηλώσεις ότι “τα χρέη μας θα πληρωθούν στο ακέραιο” – αντιλαμβάνεστε την πολιτική αξιοπιστία, δεν χρειάζεται να επικαλεστώ τίποτα άλλο.
Περί κουρέματος
Το κυοφορούμενο κούρεμα λοιπόν, κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε (ως Ελλάδα) κανένα λόγο. Είναι τόση η διεθνής μας περιθωριοποίηση πια, που συνεδριάζουν και αποφασίζουν ερήμην μας, ούτε καν για τα προσχήματα δεν ζητείται η γνώμη μας! Επίσης, αυτό που έχει αποφασιστεί και υλοποιείται είναι το κούρεμα του χρέους κατά 21% (συμφωνία Ιουλίου). Αυτό που κυοφορείται τώρα, είναι το πόσο μεγαλύτερο από το ήδη συμφωνηθέν 21% θα είναι το τελικό κούρεμα. Όμως, αξίζει εδώ να δούμε δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν το κούρεμα αυτό:
1. Ποιο μέρους του χρέους αφορά το κούρεμα; Ασφαλώς όχι όλο το χρέος. Δεν θίγει σε τίποτα ας πούμε τις συμφωνίες με την τρόικα. Αυτά θα πληρωθούν κανονικά, όπως και τα δάνεια σε Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. και Ε.Ε.
2. Ποιο θα είναι το ποσό της ωφέλειας; Σύμφωνα με υπολογισμούς του Μ. Σάλλα (προέδρου τρ. Πειραιώς), δεν θα ξεπεράσει τα 20-25 δισ. Ευρώ!!! – Δηλαδή μετά το κούρεμα θα χρωστάμε αντί 340 δισ. Ευρώ, 320 δισ. Ευρώ!!! – Θα έχουμε δηλαδή χειροτερεύσει την οικονομική μας θέση δραματικά, έναντι μηδαμινής ωφέλειας!
3. Ποιος χάνει; Πολλοί ξένοι φορείς από λίγο (περί το 70% των ομολογιών κατέχεται από ξένους κατά τη “Ναυτεμπορική”) και ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – Π Ο Λ Υ !!! [τράπεζες & ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και κάποιοι ιδιώτες]
4. Ποιός πληρώνει; Μα φυσικά ο “κυρίαρχος” ελληνικός λαός (κατά το σύνταγμα!) ο οποίος θα κληθεί να ξαναπληρώσει και πάλι και να ξαναδανειστεί για να καλύψουν τα ταμεία τις μαύρες τρύπες που θα προκύψουν!!!
Συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική οικονομία νοσεί βαθιά και πως ότι και αν συμβεί με το “κούρεμα”, δεν πρόκειται να ωφελήσει την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπονται με γοργό ρυθμό σε ενώσεις φτωχών, από παραγωγικά κύτταρα της οικονομίας.
Τι πρέπει να γίνει; Μα να ενεργοποιηθεί η οικονομία. Ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη! Είναι το μόνο που μας σώζει πλέον. Αλλά κάπου εδώ, το θέμα παύει να είναι οικονομικό και γίνεται πλέον πολιτικό, οπότε θα αποτελέσει θέμα επόμενου σημειώματος…
Ως τότε, ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΚΙΟ που είπε και ο Όλι Ρεν!!!
epirusinfo
filologos10