Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το τέλος των ασφαλιστικών Ταμείων; - 25 δισ. ευρώ χάνουν από το "κούρεμα"!



Mετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Αγροτική Τράπεζα καταφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά όλα αυτά φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή: Το αργότερο μέσα στις επόμενες σαράντα ημέρες, θα έχουμε "κούρεμα" των ομολόγων σε ποσοστό 50-60%.
Αυτό το ξέρουν όλοι και το δηλώνουν όλοι, εκτός από ...
την ελληνική κυβέρνηση, που δείχνει να μην βλέπει, να μην ακούει και απλά να δηλώνει μονότονα ότι "θα κάνουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί και περιμένουμε την εκτέλεση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου".
Μόνο που η 21η Ιουλίου είναι το χθες και το αύριο είναι ακόμα πιο σκληρό. Αντί για δειλό "κούρεμα" περί το 21% έρχεται πραγματικό "μαχαίρι" με κανονικότατη πτώχευση και το άμεσο πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν θα βγούμε ή όχι από την ευρωζώνη (αυτό κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει τώρα) αλλά το τι θα συμβεί με τις τράπεζες κια τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Τράπεζες και ταμεία έχουν τώρα στην κατοχή τους περί τα 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα. Γίνεται άμεσα αντιληπτό όχι ακόμα και 50% να είναι το "κούρεμα" θα χαθούν 40 δισ. ευρώ. Και αν για τις τράπεζες υπάρχει η λύση της κρατικοποίησής τους και της εν συνεχεία επανακεφαλαιοποίησής τους με βέβαιη την κατάληξη  όσων μπορέσουν να επιβιώσουν σε ξένους ιδιοκτήτες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι απώλειές τους υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ και πρακτικά "κατεβάζουν ρολά". Αυτή η παράμετρος, για την ακρίβεια αυτός ο εφιάλτης, δεν τολμά κανείς να τον αναφέρει δημοσίως. Δηλαδή, το ότι θα βρεθούν ταμεία που δεν θα μπορούν, ενδεχομένως, να καταβάλουν συντάξεις, εφάπαξ κλπ., αλλά και να καλύψουν νοσήλεια ασφαλισμένων κλπ.
Οι τράπεζες με τον ένα ή με τον άλο τρόπο μπορούν να σταθούν, τα ταμεία όμως είναι καταδικασμένα...
Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση μιλάνε σαν να υπάρχουν κάποιες "τυπικές δυσκολίες" που θα έχουν λυθεί σε λίγες εβδομάδες. Η "χλαπάτσα" που εισέπραξε ο ΥΠΟΙΚ Ε. Βενιζέλος με την άρνηση καταβολής της 6ης δόσης (μόνο το defencenet.gr είχε τολμήσει να γράψει ότι δεν θα δοθεί) λίγες ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του ότι η δόση δίνεται, δεν τους έχει προβληματίσει ακόμα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κολπο γκροσσο του γιωργακη για εξαθλιωση του λαου και καινουργιες περικοπες σε ολους καλο χειμωνα μας πανε ταχεως για μισθους βουλγαριας και επισης με συνταξεις γαματα(για να ρθη μετα ο σαμαρας να δωσει κατι ψιλο για να φανει οτι ελαφραινει τα βαρη αλλα θαναι ψιχουλα εν συγκριση με αυτα που θα κοψει ο ντιλερ γκαπ.