Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Wikileaks: Οι φόβοι των ΗΠΑ για τους Βορειοηπειρώτες!


anti-ntp: Συμπέρασμα: ¨Οπου υπάρχουν Έλληνες,ύπαρχει το ενδεχόμενο εκδήλωσης αντιαμερικανισμού.

Αποκλειστικό:
Σύμφωνα με το από 2009-02-27 τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα με τίτλο“ Ερωτηματολόγιο του προφίλ ενός ασφαλούς περιβάλλοντος” και κωδική ονομασία TIRANA000140, το
οποίο αποτελεί ουσιαστικά απαντήσεις του πρέσβη Ουίδερς σε ερωτήσεις που του είχαν σταλεί προηγουμένως. Το cablegram (τηλεγράφημα) του Wikileak προβάλει τους πιθανούς κινδύνους για τις ΗΠΑ από ομάδες, διαδηλώσεις, τρομοκράτες κλπ.

Στην πρώτη παράγραφο με υπότιτλο Διαδηλώσεις, αριθμεί τις μειονότητες οι οποίες θα μπορούσαν να προβούν σε Αντί-Αμερικανικές διαδηλώσεις αριθμώντας πρώτη της Ελληνική μειονότητα αλλά και τουςΒλάχους στη συνέχεια. Ο Ουίδερς δεν διευκρινίζει τους λόγους που θεωρεί ως κίνδυνο τις εθνικές μειονότητες και τις βάζει στην ίδια κατηγορία με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους της Αλβανίας. Όπως και δεν διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίου επιλέγει τις συγκεκριμένες μειονότητες Ελληνική, Αιγυπτιακή, Βλάχικη και Ρομά και όχι άλλες όπως τους Σκοπιανούς, Σέρβους ή Μαυροβούνιους.

Ακολουθεί το τηλεγράφημα το οποίο κατατάσσεται ως ΑΠΟΡΡΗΤΟ:
« 1. (C) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ναι, υπάρχουν τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες που στη θεωρία, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, καθώς η Αλβανία έχει μια μακρά ιστορία διαθρησκευτικής ανοχής και σχεδόν όλοι οι Αλβανοί είναι φιλο-Αμερικανός, κρίνουμε την προοπτική αυτή μακρινή. Κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία μέσα στη Suni (Σουνίτικη) μουσουλμανική κοινότητα θα είναι τα πιο πιθανά να διαδηλώσουν κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθούν. Υπάρχουν διάφορες εθνικές κοινότητες στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Αιγυπτιακή, ΒΛΑΧΙΚΗΣ και ΡΟΜΑ. (τα κεφαλαία είναι όπως στο τηλεγράφημα) Ενδεχομένως κάποια από αυτές τις ομάδες θα μπορούσε να διενεργήσει αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ωστόσο, καμία τους δεν το έχει κάνει. Αυτές οι πιθανές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε θέρμη, αλλά όχι σε αριθμό συμμετεχόντων, αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική θρησκευτική διαδήλωση στα Τίρανα. »

Ακολουθεί το Αγγλικό αυθεντικό κείμενο:
ID
09TIRANA140
SUBJECT
SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE -
DATE
2009-02-27 00:00:00
CLASSIFICATION
SECRET
ORIGIN
Embassy Tirana
TEXT
S E C R E T TIRANA 000140
DS/IP/ATA, DS/IP/EUR
E.O. 12958: DECL: 02/26/2019
TAGS: ASEC, PTER
SUBJECT: SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE -
SPRING 2009

REF: STATE 33533

Classified By: RSO PATRICK LEONARD FOR REASON 1.4 (g)

1. (C) DEMONSTRATIONS

A. Yes, there are four major religious groups that in theory,
could carry out anti-American demonstrations. However, as
Albania has a long history of inter-faith tolerance and
almost all Albanians are pro-American, we judge the prospect
to be remote. Some radical elements within the Suni Muslim
community would be the most likely to demonstrate against the
U.S., if so provoked. There are several ethnic communities in
the country including GREEK, Egyptian, VLACH and ROMA.
Potentially any of these groups could carry out anti-American
demonstrations, however, none have done so. These potential
demonstrations could be significant in fervor but not in
number of participants, although so far, there have been no
significant religious demonstrations in Tirana.


Το τηλεγράφημα εν συνεχεία αναφέρετε σε άλλα ζητήματα ασφαλείας όπως τα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων από το ’90 και μετά, σε τρομοκρατικές ομάδες, διεθνείς διασυνδέσεις τρομοκρατών και στην ευκολία με την οποία μπορούν να βρεθούν εκρηκτικές ύλες στην Αλβανία αλλά και σε γειτονικές χώρες. Αναφορά κάνει και στους αστυνομικούς για τους οποίους όπως λέει, έχουν μια παράδοση στη δωροδοκία, λόγω του μισθού τους που αγγίζει τα 250$ το μήνα.
Πηγη