Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκ στην Τουρκία! Η τουρκική ΜΙΤ διαπραγματεύεται με το PKK!



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ - Σκάνδαλο «μεγατόνων» μπορεί να ξεσπάσει στην Τουρκία από τα ηχητικά ντοκουμέντα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αποκαλύπτουν πως η ηγεσία των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) διαπραγματεύονταν, ξεκάθαρα με το PKK για την «παύση πυρός», αλλά και για την «επίλυση του κουρδικού ζητήματος». Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η...
πάγια θέση όλων των τουρκικών κυβερνήσεων είναι η μη διαπραγμάτευση με οποιαδήποτε «τρομοκρατική οργάνωση» όπως αποκαλούν το PKK.



Στα ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτεται πως η επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν . η βοηθός του Αφέτ Γκιουνές και 3 μέλη του PKK και άλλων Κουρδικών οργανώσεων, με την παρουσία ενός Αγγλόφωνου διαπραγματευτή, να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται για το μέλλον του Κουρδικού και την διακοπή "τρομοκρατικών" χτυπημάτων, με αντάλλαγμα την επιείκεια των τουρκικών αρχών.


Δεν έχει αποκαλυφθεί η τοποθεσία της συνάντησης.
Αν η αυθεντικότητα των συνομιλιών επιβεβαιωθεί , ο Φιντάν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς στη συνομιλία του με Κούρδους αποκαλεί τον ηγέτη του PKK ως « κύριο Οτζαλάν», την ώρα που τούρκοι δημοσιογράφοι στο παρελθόν έχουν καταδικαστεί, επειδή έχουν αποκαλέσει με τον ίδιο τρόπο τον Κούρδο ηγέτη.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ήδη κατέθεσε αίτηση στο Κοινοβούλιο για να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση «την αυθεντικότητα των συνομιλιών και αν τα μέλη ΜΙΤ διαπραγματεύονταν ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή με την ιδιότητα των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να ενημερώσουν τον τουρκικό λαό».
Στις συνομιλίες πάντως ακούγεται ο διοικητής της ΜΙΤ να ομολογεί πως έχει επισκεφθεί τον Οτζαλάν στο νησί Ίμραλι.
Σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις συνομιλίες και μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και της ΜΙΤ.
Πριν από λίγες εβδομάδες είχε διαρρεύσει ομιλία του πρώην αρηχογού των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, που ομολογούσε πολλές αδυναμίες του τουρκικού στρατού.
Στο θέμα των διαρροών των συνομιλιών οι γείτονες μας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.

onalert