Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Επιβράδυνση στο fast track για την εξόρυξη χρυσού



Κόλλησε και στο Fast Track η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα του νομού Έβρου. Παρά τα όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις αρχές Σεπτεμβρίου για την ένταξη της επένδυσης χρυσού στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης ο φάκελος της Χρυσωρυχεία Θράκης δεν συζητήθηκε τελικά στην προχθεσινή Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η......
αναβολή της συζήτησης ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εξεταστεί πιο διεξοδικά η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη από τη νεοσύστατη Επιτροπή Χρυσού του ΥΠΕΚΑ. Για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας με αρμόδιους παράγοντες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η εταιρεία έχει υποβάλει την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη τον Οκτώβριο του 2009 και δηλώνει έτοιμη να υποβάλλει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μόλις το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει την αξιολόγηση της Προμελέτης. Εφόσον δεν προκύψουν νέα προβλήματα στην αξιολόγηση της Προμελέτης ο φάκελος της Χρυσωρυχεία Θράκης εκτιμάται ότι θα μπορέσει να περάσει από την Διυπουργική σε περίπου δυο μήνες.
Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δεν αποκλείουν η εμπλοκή στην ένταξη της επένδυσης στο Fast Track να οφείλεται στις αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες για το έργο χρυσού. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της συζήτησης στη διυπουργική επιτροπή αυτοδιοικητικοί και συλλογικοί φορείς της περιοχής με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος ζητούσαν να μην προχωρήσει η αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού. Στην επιστολή χαρακτηρίζουν την παραγωγή χρυσού βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική και χημική βιομηχανία που αναμένεται να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων.
Η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία ανήκει κατά 100% στην καναδική Eldorado Gold Corporation με βάση τα τελευταία στοιχεία θα ανέλθει σε 150 εκατ.ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ.ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρεία) ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας.
Στο μεταξύ, σε απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η ενεργοποίηση ή μη οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής εξαρτάται από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αρκεί να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις.
Στο ίδιο έγγραφο, πάντως, σημειώνεται ότι «μια οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν καν μελετηθεί δεν μπορεί εξαρχής να χαρακτηρίζεται καταστροφική για την τοπική κοινωνία όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα εργαλεία (νομικά και τεχνολογικά) που να επιβάλουν τους αναγκαίους κανόνες αρμονικής ένταξης σε ένα ευρύτερο σύνολο» και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει έμπρακτα δείξει το σεβασμό του στην τεκμηριωμένη άποψη κάθε τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν θα αδειοδοτήσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, όσο αναγκαία και να είναι από άποψη οικονομική στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τον τόπο, εφόσον τεκμηριωμένα (βάσει μελετών) έρχεται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική προστασία. Όπως επίσης, οποιαδήποτε λειτουργούσα οικονομική δραστηριότητα προσβάλλει το περιβάλλον παραβαίνοντας τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα υπόκειται στις αυστηρότερες κυρώσεις του νόμου.

http://www.radioevros.gr/2