Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Παράλογες ιδέες για το ελληνικό χρέος


Το καλοκαίρι είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους στα 30 χρόνια ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία. Είναι ρεαλιστικό όμως αυτό; Θα ανακουφιστεί η πραγματικά η οικονομία και θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος μετά την έλευση της περιόδου αυτής.

Η απάντηση είναι σαφώς και όχι.

Αν υποθέσουμε ότι η μετακύλιση γίνεται με επιτόκιο 5% που είναι μια ρεαλιστική τιμή τότε όπως φαίνεται στο διάγραμμα που αφορά 360δις, μετά από 30 χρόνια το συσσωρευμένο χρέος θα είναι ίσο με 1559δις, σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της Ιταλίας σήμερα.

Θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει η Ελλάδα τότε; Ή διαφορετικά, θα έχει αυξηθεί κατά 776% το ΑΕΠ της χώρας;

Σήμερα το ΑΕΠ συστέλλεται. Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι θα αρχίσει να διαστέλλεται σύντομα. Όμως και αν αυτό συμβεί, για να φθάσει πάνω από τα 1500δις θα πρέπει να έχουμε ανάπτυξη 7% διαρκώς για 30 χρόνια.

Είναι αστείο το γεγονός ότι η λύση αυτή συζητιόνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και κανένας δεν είχε βγει να πει το αυτονόητο που γράφουμε εδώ.
Πηγη 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπολόγισε πόσα εκατομμύρια βαρέλια έχουμε (επιβεβαιωμένα) και πρόσθεσε πόσα εκατομμύρια κυβικά φυσικό αέριο (λένε ότι φτάνει για ΟΛΗ την Ευρώπη για 50+ χρόνια κάνοντας στην άκρη τη Ρωσία) και θα δείς ότι με τις σημερινές τιμές (οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται διότι ξεπεράσαμε το Χαμπερτς πίκ που λένε) έχουμε γύρω στα 2-3τρις δολλάρια κάτω από τα πόδια μας.

στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνω Ραδόνιο κλπ.. χρυσό/άργυρο

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΦΙΛΕ 9.31 ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ??? ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ , ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ. ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΤΖΕΦΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΔΕΙΛΑ,ΔΕΙΛΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΕ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΜΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ. ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΙΔΕΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ Ο 11.48. ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΔΩ, ΘΑ ΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ Η ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ,ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ, ΟΠΟΤΕ ΣΤΑ Α....ΔΙΑ ΤΟΥΣ.