Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα πληρώσουμε το νέο χαράτσι για τα ακίνητα με τη ΔΕΗ



 Ποιός θα το πληρώνει; Ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής; Αυτά και άλλα ερωτήματα..
Θα γνωρίζετε όλοι πλέον, ότι σε λίγες εβδομάδες θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα ακόμη χαράτσι, το “ειδικό τέλος δομημένων ακινήτων”. Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι δεν πρόκειται για νέο μέτρο, αλλά για εναλλακτικό μέτρο, καθώς δεν απέδωσαν άλλα μέτρα τον στόχο της είσπραξης 54 δις από φόρους. Αυτό ....βεβαίως υποτιμά τη νοημοσύνη μας, γιατί εναντίον άλλων στόχευε το “χ” μέτρο που ..
απέτυχε, εναντίον άλλων στοχεύει το νέο χαράτσι. Πιό απλά, δεν μπορείς να λες “υπολογίζω ότι θα μαζέψω 1 δις από αποκρατικοποιήσεις” κι επειδή δεν τα κατάφερες (για να μη συγκρουστείς με τα σπλάχνα σου, π.χ. την καταπράσινη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), να λες μετά “έλα μωρά, το ίδιο είναι, δεν θα τα πάρω από την αποκρατικοποίηση τάδε, θα τα πάρω από το “ειδικό τέλος ακινήτων”.
Τέλος πάντων, εμείς συζητήσαμε στο διάστημα αυτό, με τεχνοκράτες, υποβάλλαμε τις απορίες που έχετε όλοι και μπορούμε να διακινδυνεύσουμε (αφού το μέτρο δεν έχει εξειδικευθεί),ορισμένα πράγματα:
-Καταρχήν, λογικά, το Ε.Τ.Δ.Α. (Ειδικό τέλος δομημένων ακινήτων), θα υπολογισθεί με βάση τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, από το αρχείο ακινήτων της ΔΕΗ, που είναι και ο πιό εύκολος τεχνικά τρόπος, όπως ακριβώς υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη. Οπότε, δεν έχει σημασία αν κάποιος παίρνει ρεύμα από την ΕΝΕΡΓΚΑ π.χ. ή από τη VERBUND. Στους λογαριασμούς αυτών των εταιρειών, δεν συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη, επομένως θα πληρώσουν όλοι, όσοι κάποιοι στιγμή μπήκαν στο αρχείο της ΔΕΗ.
- Το ΕΤΔΑ 2011, θα πληρώνεται σε δόσεις και η είσπραξή του θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Μετά θα ακολουθήσει το ΕΤΔΑ 2012. Το μέτρο είναι διετές.
-Ο λογαριασμός θα είναι χωριστός, στον ίδιο φάκελο με τον λογαριασμό ρεύματος, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα διακοπής ρεύματος. Η κυβέρνηση λογικά θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στο ρεύμα το τέλος, ώστε όποιος δεν το πληρώνει, να του κόβουν το ρεύμα ! Όμως αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές εντάσεις και προσφυγές σε δικαστήρια, ενώ και η ίδια η ΔΕΗ θα βάλει βέτο, καθώς δεν είναι μαντρόσκυλο της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να σταματά την παροχή των δικών της υπηρεσιών, για καθυστερήσεις στην πληρωμή τελών υπέρ τρίτων. Αυτό είναι το κρισιμότερο σημείο της όλης ιστορίας και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα κόβει το ρεύμα, σε όσους δεν πληρώνουν το ΕΤΔΑ. Πάντως βλέπουμε προσφυγή σε δικαστήρια, αν συσχετιστεί με διακοπή ρευματοδοσίας.
-Θα υπάρχει κλιμάκωση, όχι μόνο ανάλογα με την ”τιμή ζώνης”, αλλά και τα τετραγωνικά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ακίνητο, τόσο μεγαλύτερος ο “συντελεστής προσαρμογής”. Αυτό θα …πονέσει πολύ.
- Δεν θα πληρώσουν το τέλος, οι φουλ παράνομοι! Όσοι δηλαδή έχουν αυθαίρετα που δεν ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, αλλά από γεννήτριες, αφού το ακίνητό τους δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ, που θα χρησιμοποιηθεί.
- Αλλο ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα: Ποιός θα πληρώνει το ΕΤΔΑ; Ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής;
Η απάντηση είναι απλή: Η κυβέρνηση θα πετάξει το μπαλάκι στην κοινωνία. Θα πεί δηλαδή ότι “υπόχρεος καταβολής του τέλους είναι ο ιδιοκτήτης“. Όμως το ποσό, θα το βλέπει ο ενοικιαστής, που έτσι κι αλλιώς πληρώνει το ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι στη Γερμανία. Θεωρητικά, υπόχρεος θα είναι -σίγουρα- ο ιδιοκτήτης, αλλά αν ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει; Αν δεν συνδεθεί λοιπόν με διακοπή ρευματοδοσίας η πληρωμή, πολλοί ιδιοκτήτες θα κάνουν την πάπια ! Αν συνδεθεί, πώς είναι δυνατόν να κόβεις το ρεύμα του ενοικιαστή επειδή δεν πληρώνει ο ιδιοκτήτης;
Απαντήσεις θα δώσει η κυβέρνηση την Τρίτη.
αν υπάρξουν νεώτερες πληροφορίες, θα τις διαβάσετε εδώ στο taxalia

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΑΚΑΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ