Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ιταλία: «Θυσιάζουμε εθνική κυριαρχία» για να σωθεί η Ευρώπη!


Του Γιώργου Παυλόπουλου
Με 316 ψήφους υπέρ και 302 κατά -η αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος καταψήφισε το νομοσχέδιο- η ιταλική Βουλή ενέκρινε χθες το πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση 54,2 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία ενώ, λίγο αργότερα, το ίδιο έκανε και η Γερουσία.


Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «παραιτηθεί από όση εθνική κυριαρχία χρειάζεται», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας «αληθινής κεντρικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης».

«Η ιστορία»
«Κι εμάς θα μας κρίνει η ιστορία», είπε ο Φρατίνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί πλέον να διευθύνουμε την Ευρώπη με συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι σε διακυβερνητικό επίπεδο». Ο Ιταλός υπουργός επαίνεσε, μάλιστα, τη στάση της Αγκελα Μέρκελ η οποία, όπως είπε, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και τοποθετείται αποφασιστικά από την πλευρά της Ευρώπης. Και πρόσθεσε, ασπαζόμενος μια ακόμη θέση της Γερμανίας: «Αν είναι ανάγκη, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι υφιστάμενες συνθήκες». Οι κινήσεις αυτές και κυρίως η ψήφιση των μέτρων λιτότητας, «χαιρετίστηκαν» άμεσα, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα και την υποχώρηση των spreads των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ -ένας πολιτικός που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας και προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, λόγω των δηλώσεών του περί χρεοκοπίας της Ελλάδας- η Ρώμη επιδεικνύει δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και το ενδιαφέρον της για ένα σταθερό ευρώ. Παράλληλα, ο Ρέσλερ ξεκαθάρισε ότι κάθε επίθεση των αγορών εναντίον της Ιταλίας θα συνιστά επίθεση κατά ολόκληρης της Ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση των εταίρων σε μια τέτοια περίπτωση.

«Το κλειδί»
«Η Ιταλία είναι το κλειδί για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση. Αποτελεί το τελευταίο παράθυρο διεξόδου προτού βρεθούμε αντιμέτωποι με μία σοβαρή προοπτική διάλυσης της Ευρωζώνης», σχολίασε από την πλευρά του ο Ντομένικο Λομπάρντι, πρόεδρος του ινστιτούτου της Οξφόρδης για την οικονομική πολιτική και εξέχων συνεργάτης του ινστιτούτου Brooking’s της Ουάσιγκτον.
Πηγη 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα αποδίδεται σε συνομωσιολογικά σενάρια ο σχεδιασμός άνωθεν, της πλήρους αποδόμησης και κατάρευσης όλων των κοινωνιών,κάμπτοντας την όποια αντίσταση τους βάναυσα, με καταπάτηση των όποιων ελευθεριών τους στο όνομα της σωτηρίας τους από χρέη που ανάθεμα κι αν ξέρει κανείς πώς δημιουργήθηκαν από τα απόλυτα διεφθαρμένα καθήκια που η μόνη άσκηση εξουσίας που δύνανται να ασκούν είναι στους οίκους ανοχής τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο φρατινι, σαν βερος φρατελο των σιωνιστων δινει γη και υδωρ στα αφεντικά του. Ο Σίλβιο το εχει βουλωσει γιατι φοβαται την ζωή του.
Καιροι χαλεποι.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, έτσι, δώσε, δώσε. Νεα τάξη, παγκοσμια διακυβερνηση!!! Παγκοσμια φυλακή και ανθρωπινα δικαιωματα. Θα βρουνε προθυμους υπαλλήλους.
Οποιος φοβαται, πέφτει και κοιμάται!!!

Ανώνυμος είπε...

καταψηφισαν οπως και εδω....