Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κωδικός αντιμετώπισης κινητοποιήσεων: Μηδενική ανοχή


Το «κλείσιμο» της προηγούμενης φάσης της μάχης της κοινωνίας για την επιβίωσή της απέναντι στο βρόχο που την περισφίγγει, σηματοδότησε και το ζοφερό κλίμα που θα κατακλύσει την περίοδο στην οποία ήδη μπαίνουμε, με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Αφού δεν έχουν τίποτε άλλο να μας τάξουν από την κατά γράμμα εκτέλεση της θανατερής συνταγής που υπέγραψαν στα τέλη του Ιούνη και σφράγισαν με τη μοιραία παράδοση της χώρας στη Συμφωνία των Βρυξελλών, αναμενόμενο είναι το ότι οι απειλές, η συκοφάντηση και η αστυνομική βία θα συνθέτουν πλέον σε μόνιμη βάση το «μείγμα» πολιτικής, με το οποίο η κυβέρνηση θα «συνδιαλέγεται» με τις λαϊκές αντιστάσεις.

Ακόμη από το πρώτο διάστημα της ψήφισης του Μνημονίου Νο1, πύκνωσαν εντυπωσιακά οι ντιρεκτίβες στα συγκροτήματα καναλιών και εφημερίδων, με τα γνωστά ονόματα των Παπαχελάδων και των Πρετεντέρηδων, που απαιτούσαν την άρση των δημοκρατικών ελευθεριών. Δηλαδή, ούτε λίγο-ούτε πολύ την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και της διαδήλωσης, εφόσον αυτά κρίνεται ότι παρεμποδίζουν την «εθνική προσπάθεια» της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας. Κι αν πλέον είναι αυταπόδεικτο το πού έχουμε οδηγηθεί, για τους «πυρομανείς» του ολοκαυτώματος των εργαζομένων και της νεολαίας, αυτό συνεπάγεται ακόμη εντονότερη γκεμπελικής φύσης πλύση εγκεφάλου: Για όλα ευθύνονται οι μειοψηφίες προνομιούχων, οι συντεχνίες, οι ταραξίες. Μία είναι η μόνιμη επωδός: «τα κεφάλια μέσα». Πρόκειται για τη στρατιωτική πειθαρχία που διέταξε ο Βενιζέλος, «θα ακούτε μόνο τη δική μας φωνή, την κυβέρνησή σας», μας καλόπιασε σε μία ανατριχιαστική, αλλά τόσο αποκαλυπτική αποστροφή του μέσα στο ναό της Δημοκρατίας υποτίθεται, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είναι πλέον πολύ συγκεκριμένο και απτό το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής επιλογής. Δεκάδες χιλιάδες πολιτών, πολλοί από αυτούς ανυποψίαστοι μέχρι πρόσφατα, το βίωσαν οδυνηρά πάνω στα ίδια τα κορμιά τους.

Όχι τυχαία στην κορυφαία στιγμή της μαζικής αγανάκτησης, στις 28 και 29 του Ιούνη στο Σύνταγμα υλοποιήθηκε το λυσσαλέο και μαζικό σχέδιο της κυβέρνησης, με στόχο να πνιγεί στο αίμα και τον τρόμο το λαϊκό ξέσπασμα ελπίδας, ζωής και προοπτικής. Αυτό αποτέλεσε και αποτελεί από δω και στο εξής σφραγίδα και τελεσίγραφο. Σαν τους κλέφτες ψηφίσανε το Μεσοπρόθεσμο μέσα στην περικυκλωμένη Βουλή από εκατοντάδες χιλιάδες λαού. Θα το υλοποιήσουν με δύναμη πυρός την ωμή αστυνομική βία, την ποινικοποίηση και τη στοχοποίηση όποιου αγωνίζεται.

Αποχαλίνωση αυταρχικού οίστρου

Η Πλατεία Συντάγματος εκκαθαρίστηκε, στις αρχές Αυγούστου, με μία επιχείρηση απολυμαντικού τύπου από τα «μιάσματα» της αντίστασης. Είχε προηγηθεί η απίστευτου θράσους εκστρατεία διαπόμπευσης από κυβερνητικά στελέχη όσων αγωνιστών πρωτοστάτησαν σε όλη τη χώρα στις εκδηλώσεις της οργής απέναντι στους βουλευτές της προδοτικής υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε στο στόχαστρο και πιέστηκε αφόρητα να δηλώσει νομιμοφροσύνη στο φασιστικού τύπου σιωπητήριο που φαντασιώνεται ότι μπορεί να επιβάλλει ο Βενιζέλος σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ακολούθησαν οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου , για σκλήρυνση του πλαισίου που διέπει το δικαίωμα της διαδήλωσης και για άρση της ανωνυμίας, αλλά και ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, ο συνεχόμενος και κλιμακούμενος καταιγισμός δημοσιευμάτων, όλο τον προηγούμενο μήνα, μας πληροφόρησε όχι μόνο για την πρωτοφανή συγκέντρωση κατασταλτικών δυνάμεων στη ΔΕΘ, αλλά και για τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου της ΕΛΑΣ με τείχη πλεξιγκλάς, αύρες ρίψης νερού και πλαστικές σφαίρες, έως και τη στελέχωσή του και με άλλα ευγενή είδη του ζωικού βασιλείου, όπως οι σκύλοι και τα άλογα. Είναι σαφής η πρόθεσή τους. Η κοινωνική αγανάκτηση και η πλατιά, αυθόρμητη κίνηση του κόσμου στην αναζήτηση διεξόδου δημοκρατίας και αξιοπρέπειας να ισοπεδωθεί από την εγκληματική αστυνομική και παρακρατική βία και το φόβο.

Δεν συγκρατιούνται. Στη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν δύο νέους για αφισοκόλληση με αιτιολογικό τη συκοφάντηση του πρωθυπουργού, χιλιάδες κλήσεις στάλθηκαν στους ταξιτζήδες για τις κινητοποιήσεις τους με την κατηγορία της παράβασης του ΚΟΚ, ενώ ο συνήθης Άδωνης Γεωργιάδης ξεσπάθωσε ενάντια στο Indymedia με την ευκαιρία της ψήφισης της κατάλυσης του Ασύλου. Βέβαια, η υπουργός Παιδείας αφού τον συνεχάρη, έθεσε στο στόχαστρο προληπτικά τις... «μειοψηφίες του χάους και της βίας», που θα αντιστρατευτούν τον ψηφισμένο νόμο από τις υγιείς εθνικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

Δεν πρωτοτυπούν. Η Ε.Ε., που βυθίζεται παραδομένη στη δίνη της κρίσης και της ύφεσης, με μόνο θέσφατο τη διάσωση των υπερκερδών των χρηματοπιστωτικών κολοσσών, ακρωτηριάζει βάναυσα όσα δημοκρατικά ίχνη νομιμοποίησής της είχαν απομείνει. Στη Γερμανία του δόγματος Σόιμπλε περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, επιφανείς εγκέφαλοι της ελίτ αρθρογραφούν στο Spiegel απαιτώντας απροκάλυπτα «λιγότερη ελευθερία και δημοκρατία». Στο Λονδίνο αυτός ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα. Ανήλικα παιδιά φυλακίστηκαν επειδή πυρπόλησαν κάδους σκουπιδιών και bloggers κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί των ταραχών.

Όσο η κατάρρευση θα πλησιάζει, όσο ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας θα συσσωρεύει μέτρα επί μέτρων αφαίμαξης, κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και λεηλασίας του εθνικού πλούτου, τόσο ο φαύλος κύκλος του εκφασισμού και της ωμής κατασταλτικής βίας θα απειλεί να πνίξει και την παραμικρή ανάσα της κοινωνίας. Το πολιτικό καθεστώς, κλυδωνιζόμενο και απομονωμένο όλο και περισσότερο απέναντι στο λαό, καταφεύγει στην ολοκληρωτική σκλήρυνση, εξαντλούνται και διαψεύδονται ταχέως άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τα εντεινόμενα αδιέξοδα και οι σπασμωδικές απόπειρες καθεστωτικής συναίνεσης αποχαλινώνουν τον αυταρχικό οίστρο. Είναι, όμως, η εξευτελιστική απογύμνωση του συστήματος «τρόικα, κυβέρνηση, πρόθυμοι και χορηγοί» από κάθε φύλο συκής απατηλής δημοκρατίας, που φέρνει όλο και πιο κοντά το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου πηγαίας εισβολής του λαού στο προσκήνιο των εξελίξεων. Δεν μπορούν πια να το κρύψουν. Αυτός ο εφιάλτης στοιχειώνει τους ολέθριους σχεδιασμούς τους.
Πηγη