Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία


Αιφνιδιαστικά, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο ανακοινώνοντας έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας. Η κλιμάκωση έγινε την ημέρα που το κυπριακό γεωτρύπανο «Ομηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Η έκδοση νωρίτερα χθες τουρκικής αγγελίας προς ναυτιλλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ήδη δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις. Ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, «προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Το νορβηγικό “Bergen Surveyor” και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.

Εξάλλου, την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και της ΝΔ, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία έκανε γνωστό ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να συνάψει “συμφωνία” οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα. ”Είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας για την πρόθεση της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια ‘συμφωνία’ θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. ”Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου», συμπλήρωσε.

Οι Τουρκικές απειλές για την Κυπριακή γεώτρηση, προπέτασμα καπνού για τις πάγιες επιδιώξεις της Αγκυρας.

Όπως είχαμε γράψει προ ημερών “Ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ή “μάθανε ότι … και πλακώσανε και οι γύφτοι” από καιρού η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες στα “οικόπεδα” 4321 – 4511 που “εφάπτονται” η “χουφτώνουν ” κανονικά την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.

Μπορεί τώρα να αντιδρά το ΥΠΕΞ, αλλά οι χάρτες της ΤΡΑΟ κυκλοφορούν από το 2010!

Μπορεί τώρα να ξυπνά το ελληνικό κράτος, αλλά οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι : “Όπως γίνεται με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, έτσι θα ενεργούν και τα πλοία μας στην Α. Μεσόγειο”(SABAH, “σκυλοκαβγάς στην Μεσόγειο“) – με άλλα λόγια ναί, χρησιμοποιούμε στρατιωτική ισχύ για να επιβάλλουμε αυτό που εμείς θεωρούμε εθνικά επωφελές και ποσώς μας ενδιαφέρει το δίκαιο της θάλασσας ή οι κανονισμοί του ICAO.

Αν όμως η Ελλάδα είχε ορίσει ΑΟΖ η Τουρκία δεν θα μπορούσε να τα κάνει αυτά.

Οι προθέσεις της Τουρκίας προκάλεσαν την αντίδραση και της Ν.Δ. Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα. Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή νότια του Καστελόριζου

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Παρακολουθήστε την πορεία του νορβηγικού πλοιου ΕΔΩ

Η πλατφόρμα -γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε στον προορισμό της, το οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Αυτό, είπε, έγινε «χωρίς παρενοχλήσεις».

Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα.
Πηγη 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απεύχομαι να γίνει ένα θερμό επεισόδιο!! αυτό μας έλειπε τώρα!! περνάμε που περνάμε κρίση στο εσωτερικό και το ηθικό των Ελλήνων είναι πεσμένο, αν έχουμε και τέτοια με τους κωλόΤουρκους, ο Θεός βοηθός!!
Εύχομαι πάντως, ότι κι αν γίνει, το πάθημα των Ιμίων να μας έχει γίνει μάθημα.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορια μας ειναι ο οδηγος μας.
Ιστορια περηφανη,αγωνιστικη, και ενδοξη.
Δεν μπορει να αλλαξει με τιποτα στη συγχρονη ελλαδα ο ρους της ιστοριας μας.
Πιστευω οτι ειμαστε γνησιοι απογονοι των αγωνιστων της πατριδας μας που εδωσαν το αιμα τους
για αυτη την πανεμορφη χωρα.θα την υπερασπιστουμε οποτε και αν χρειαστει με αυτοθυσια.
Οπλα μας τα ιδανικα μας και η πιστη μας στο θεο.
Δεν μπορει ευκολα κανεις να αλλαξει την ενδοξη και περηφανη ιστορια του τοσο δοκιμαζομενου ελληνικου λαου.Καλη δυναμη και καλη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!!!!

fnous fnous είπε...

Ήταν τυχαίο, που ανακοίνωσε την είσοδό μας στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο;

Στην πιο δύσκολη ώρα για τον ελληνικό λαό ποια ήταν η επείγουσα δουλειά του Πρωθυπουργού, ώστε να βρεθεί στο ακριτικό νησί;

Γιατί δεν βρισκόταν ο ίδιος ως πρόσωπο ανάμεσα στη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού και άρα στην Πρωτεύουσα και επέλεξε να βρίσκεται σε ένα απομονωμένο νησί ανάμεσα σε λίγους αγαθούς και αδύναμους γέροντες, οι οποίοι από ευγένεια και μόνον θα έσπευδαν να τον χαιρετήσουν;


Στην πιο δύσκολη ώρα για έναν Πρωθυπουργό —και η οποία είναι η ανακοίνωση μιας εθνικής καταστροφής— γιατί επέλεξε ο Παπανδρέου να μην βρίσκεται ανάμεσα στη μεγάλη μάζα των συνεργατών του και επέλεξε τη "μοναξιά" του Καστελόριζου;

Στην πιο επείγουσα και συναισθηματικά φορτισμένη ώρα για έναν πολιτικό ηγέτη, γιατί επέλεξε τη μαγνητοσκοπημένη "κονσέρβα", για να κάνει την ανακοίνωσή του;

Γιατί λοιπόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει την πιο θλιβερή ανακοίνωση της μεταπολεμικής μας ιστορίας από το Καστελόριζο;

Μήπως φοβόταν τη βίαιη αντίδραση του λαού και ήθελε —μέσω της τεχνολογίας— να εξασφαλίσει χρόνο για την ασφαλή διαφυγή του;

Μήπως θυμόταν τον παππού του, που σε ανάλογη —προδοτική και ανθελληνική— κατάσταση έκλαιγε και κρυβόταν στα ξενοδοχεία, για ν' αποφύγει την αντίδραση του ελληνικού λαού;

Αυτό φοβήθηκε και ο Γιώργος και δεν ήθελε να επαναληφθεί η ίδια οικογενειακή ιστορία;

Μήπως υπήρχε σχέδιο διαφυγής από εκεί;

Μήπως την ώρα που "έτρωγε" ο λαός την "κονσέρβα", ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν επιβιβαστεί σε σκάφη με αναμμένες μηχανές έτοιμα να αποπλεύσουν προς Ανατολάς;

Πού θα πήγαινε τελικά;

Στην Τουρκία των "φίλων" του ή στο Ισραήλ των "συμπατριωτών" του;

Πόση ώρα απέχει το Ισραήλ από το Καστελόριζο με ταχύπλοο;

================================
Η Ελλάδα υπό ξένη ΚΑΤΟΧΗ
http://www.ydrohoos.gr
http://www.eamb.gr
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

MALAKAS είπε...
Απεύχομαι να γίνει ένα θερμό επεισόδιο!! αυτό μας έλειπε τώρα!! περνάμε που περνάμε κρίση στο εσωτερικό και το ηθικό των Ελλήνων είναι πεσμένο, αν έχουμε και τέτοια με τους κωλόΤουρκους, ο Θεός βοηθός!!
Εύχομαι πάντως, ότι κι αν γίνει, το πάθημα των Ιμίων να μας έχει γίνει μάθημα.
16 Σεπτεμβρίου 2011 12:02 μ.μ.



1) TO ITHIKO MAS EINAI PANTA AKMEOTATO MALAKA 2) EXOUME MIA EYROPI POU PROSPATHI NA SOSEI TO EURO KAI DEN THA AFISI KANENA KOLOTOURKO NA PROKALESI KATAREYSI MESO SIRAXIS...
3) EXOUME SIMAXIA ME TO ISRAIL TO OPOIO EXEI TERASTIA SIMFERONTA STIN MESOGIO KAI OPIADIPOTE EMPLOKI ELADAS TOURKIAS THA EINAI MIA MEGALI EYKERIA GIA TO ISRAIL NA TELIONEI ME TOUS KOLOTOURKOUS
3)EKATOMIRIA KOURDON THA KANOUNE EPELASI ENTOS TOURKIAS
4)E AMA GINOUNE TA POIO PANO I ARMENIA DEN THA KATSI ME STAYROMENA TA XERIA OTI MPOREI THA KANEI KAI AYTI

ME LIGA LOGIA OLA EINAI IPER MAS KAI THA PREPEI OI GAMIMENOI FOVISMENOI POLITIKOI MAS NA ANTIDRASOUNE SE OPIADIPOTE ENERGIA TON POUSTIDON XWRIS FOVO ...AN KAPOTE EINAI NA GINEI KATI ME TOUS MPINEDES NOMIZW I IDANIKI STIGMI EINAI TWRA GIATI AYRIO METHAYRIO MPOREI I ISOROPIES KAI TA SIMFERONTA NA ALAXOUNE ;)