Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος κύριε Παπανδρέου;


Παπανδρέου: "Δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους η εκμετάλλευση της ΑΟΖ"
Τη θέση ότι είναι δικαίωμα κυρίαρχων κρατών, όπως η Κύπρος, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση
σχετικά με τη θέση της Άγκυρας για τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κύπρου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

"Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, να κάνει τις έρευνες ή να κάνει τις συμφωνίες είτε είναι για ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) είτε για τους αγωγούς και να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως "αυτή είναι μία θέση όχι μόνο ελληνική, είναι μία θέση και ευρωπαϊκή" και σε κάθε περίπτωση είναι "μία ξεκάθαρη θέση απέναντι και στην Τουρκία".

Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως "εμείς έχουμε κάθε λόγο να αναπτύξουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα", κάτι που "κάνουμε και το έχουμε αποδείξει", με "σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς", αλλά υπογράμμισε "πως η βάση πάνω στην οποία η όποια σχέση θα οικοδομηθεί και σήμερα και αύριο και στο μέλλον είναι η βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

Σε συναφή ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός "μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής", σημειώνοντας ότι "αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού".

Ξεκαθάρισε δε πως "δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις".

Σημείωσε ακόμη ότι η επιρροή της χώρας μας, υπό την έννοια της οικονομικής συνεργασίας "δεν είναι η ίδια, όπως παλαιότερα, όταν είχαμε μια πιο εύρωστη οικονομία, όταν είχαμε ανάπτυξη 5,5% και όταν δεν υπήρχε και η πίεση στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του δημόσιου χρέους που έχουν και οι ελληνικές τράπεζες", εξηγώντας πως "αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση, για να επανέλθει η ισχύς της χώρας μας και σ' αυτόν τον τομέα".
Πηγη