Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή για την τύχη της Ελλάδας - Το απόγευμα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Παπανδρέου - Σαρκοζί


Μια τηλεδιάσκεψη που έχει επίσημα ως αντικείμενο το ΕΚΟΦΙΝ της Παρασκευής, πρόκειται να γίνει αύριο μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου.

Ωστόσο, με τις φήμες να μην κοπάζουν για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, όλοι περιμένουν κάτι παραπάνω από αυτή την τηλεδιάσκεψη. Νωρίτερα από τη ....
τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στις 16.00, με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής του.... Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στην Αθήνα, από το μεσημέρι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ μια πολύ κρίσιμη συνάντηση έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με την συμμετοχή όλου του οικονομικού επιτελείου αλλά και της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας. Το απόγευμα επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Γερμανό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον Γάλλο υπουργό, Φρανσουά Μπαρουέν.

Επισήμως, οι συνομιλίες αυτές είχαν αντικείμενο την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Νωρίτερα πάντως επικράτησε σύσγχιση όταν το πρακτορείο Reuters μετέδιδε οτι το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συνάντηση Μερκελ - Σαρκοζί - Βαν Ρομπάϊ.

Μια ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε οτι ουδέποτε είχε προγραμματισθεί συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί αλλά οτι αύριο θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενόψει και του ΕΚΟΦΙΝ της Παρασκευής...

Μέσα σ' όλα αυτά και ενώ η Μέρκελ συνάντησε στο Βερολόνο τον Φινλανδό πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι από την Αθήνα για την παροχή του δεύτερου πακέτου στήριξης, το Βέλγιο μας έδινε ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Βέλγοι βουλευτές ενέκριναν την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η εγγύηση του βελγικού κράτους στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, που αυξάνεται από τα 15,3 στα 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους όμως κατήγγειλαν την έλλειψη οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είχε προηγηθεί:

Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα κάνουν αργότερα σήμερα δηλώσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχαν χθες Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία και δήλωσαν "αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο" για να κατευνάσουν την κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

"Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος", είχε υπογραμμίσει αυτή η πηγή. "Επικοινώνησε με την Άγγελα Μέρκελ χθες για να συμφωνήσουν τις θέσεις που θα δημοσιοποιήσουν σήμερα. Θα αναλάβουν δράση σήμερα", είχε επισημάνει η γαλλική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τελικά το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί διέψευσε σήμερα ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονταν να δημοσιοποιήσουν μία κοινή ανακοίνωση σχετικά με την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μία γαλλική κυβερνητική πηγή στο Ρόιτερς.

"Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα", δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.
πηγή