Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε. ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…!!!


Γράφει ο Περικλής Αθανασόπουλος
Συγκροτήθηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την συγχώνευση των δύο Οργανισμών Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε.
Ξεκίνησε το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας…!!!


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ;

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ιδρύθηκε πριν 57 χρόνια με βασικό αντικείμενο να στεγάζει τον Έλληνα εργαζόμενο και με προσθήκη τα τελευταία χρόνια την επιδότηση ενοικίου στα χαμηλά εισοδήματα…!!!

Οι πόροι του Οργανισμού είναι από εισφορές των εργαζομένων στους οποίους γίνεται παρακράτηση 1,75% , που έχει σαν αποτέλεσμα να εισρέουν στον οργανισμό σήμερα 55.000.000 ευρώ μηνιαίως…!!!

Μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει εκπληρώσει στο έπακρον τον σκοπό του και μάλιστα σε πολλές περιοχές στην περιφέρεια της χώρας, έχει καλύψει σχεδόν το 100% των αναγκών των εργαζομένων σε στέγη.

Τα τελευταία χρόνια οι επιδοτήσεις ενοικίων σε άνεργους και με χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων άγγιζαν τις 120.000 ετησίως, και μάλιστα κάλυπτε τις κυβερνητικές επιλογές για την χρηματοδότηση των αλλοδαπών σε στέγη…!!!

Οι εισφορές των εργαζομένων 1,75% ,υπέρ του Οργανισμού παρακρατούνται από το ένσημο του εργαζομένου στο ΙΚΑ.

Σήμερα σχεδόν πάνω από το 40%. των εισφορών παρακρατούνται από το ΙΚΑ και δεν αποδίδονται στον Ο.Ε.Κ καλύπτοντας ελλείματα του ΙΚΑ, δηλαδή στην ουσία ο Ο.Ε.Κ. καλύπτει περίπου 40-60.000 συντάξεις του ΙΚΑ…!!!

Ο Ο.Ε.Κ έχει την δυνατότητα να δαπανά περίπου 500.000.000 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή και αγορά κατοικίας από τους εργαζόμενους καλύπτοντας περίπου το 25-30% της ανάγκης σε στέγη της χώρας …!!!

ΤΙ ΧΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ;

Με το κλείσιμο του Ο.Ε.Κ η υπόθεση εργατική κατοικία, που είναι αποκλειστικά και μόνο ευεργέτημα των εργαζομένων καταργείται, και στην ουσία η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρεται στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ…!!!

Δηλαδή ο εργαζόμενος για την αγορά κατοικίας θα απευθύνεται στις τράπεζες, και η ετήσια δαπάνη για εργατική κατοικία θα επιφέρει 300-315.000.000 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στις τράπεζες χωρίς τα αυξημένα επιτόκια δηλ. επιπλέον 15.000.000 ευρώ.

Αν το παραπάνω ποσό υπολογισθεί ανακυκλούμενο θα έχει προσαύξηση περίπου 10% ετησίως και σε βάθος 20 ετίας, που συνήθως δίνονταν τα δάνεια, το συνολικό κέρδος για τις τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 20 δίς ευρώ.

Το συνολικό κόστος λειτουργίας του Ο.Ε.Κ σε βάθος 20 ετίας με σημερινές τιμές δεν ξεπερνάει τα 700.000.000 ευρώ

Το αποτέλεσμα θα είναι να εκτιναχτεί το κόστος κατοικίας από περίπου 1.200 ευρώ /m2 που δαπανά σήμερα ο Ο.Ε.Κ σε 2.000 ευρώ με υπερκέρδη των τραπεζών.

Τα χρήματα που δαπανά ο Ο.Ε.Κ για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εισπράττονται και ανακυκλώνονται χωρίς υψηλά επιτόκια από τους εργαζόμενους παρέχοντας έτσι την δυνατότητα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η προσφορά κατοικίας στους εργαζομένους.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο Ο.Ε.Κ από την φύση του, ουδέποτε υπήρξε προβληματικός καθώς και ο Ο.Ε.Ε γιατί δεν είχαν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό κέρδος που θα προκύψει από την συνένωση, δηλαδή την κατάργηση ενός Διοικητικού συμβουλίου μόλις αγγίζει τις 500-600.000 ευρώ ετησίως…!!!

Από πληροφορίες το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα ασχολείται κυρίως με την «ένταξη» των 2.000.000 αλλοδαπών στην αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση για τις παραπάνω διαδικασίες κρατάει τα χαρτιά της κλειστά ενώ ουδείς γνωρίζει το τι θα γίνει με το χρέος των 2 δίς ευρώ του ΙΚΑ προς τον Ο.Ε.Κ, (προφανώς θα καλύψει μέρος του δημόσιου ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία).

Επίσης κανένας δεν γνωρίζει το προσχέδιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ώστε να διαμορφωθεί το νέο σχήμα.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. σχεδόν ταυτιζόμενη με τα συμφέροντα των τραπεζών τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.

Η διοίκηση του Ο.Ε.Κ επαφίεται στην κυβερνητική βούληση…!!!

Οι Σύλλογοι των εργαζομένων Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε απεγνωσμένα αναζητούν στοιχεία και αρμόδιους για να ενημερωθούν ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους , αλλά παντού βρίσκουν πόρτες κλειστές…!!!

Οι δε εργαζόμενοι παρακολουθούν άναυδοι τις καθημερινές μειώσεις του μισθού τους (150-250 ευρώ αυτόν τον μήνα), οι μισθοί της πλειονότητας των υπαλλήλων στον Ο.Ε.Κ πλέον μόλις αγγίζουν τα 900 -1.000 ευρώ.

Το έργο στον Ο.Ε.Κ έχει σχεδόν μηδενιστεί δείχνοντας την εικόνα μιας επιχείρησης που οδεύει προς κλείσιμο…!!!

Δεν μπόρεσε πλέον ούτε ο κατά τα, άλλα συμπαθής Υπουργός Εργασίας κ. Γ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ να αντισταθεί στις εντολές του Δ.Ν.Τ….!!!

Πρέπει να τονιστεί οτι στόχος του Δ.Ν.Τ είναι ο περιορισμός της ιδιοκατοίκησης των εργαζομένων ο οποίος στην Ελλάδα στα υψηλότερα ευρωπαικά επίπεδα.

Στην Μεγάλη βρετανία με ανάλογες κινήσεις το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα έπεσε απο το 62% στο 42%, και είχε σαν αποτέλεσμα να εκτιναχτούν στα ύψη τα κοστολόγια των ενοικίων ενώ η κυβέρνηση των Βρετανών σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στην κοινωνική κατοικία…!!!
Πηγη