Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

H αφρικανική γενιά του επαναπατρισμού και των... επενδύσεων


H αφρικανική γενιά του επαναπατρισμού και των... επενδύσεωνΠολλοί είναι πλέον οι Αφρικανοί, με σπουδές και καριέρες σε χώρες της Δύσης, που επιστρέφουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους, στην Μαύρη Ήπειρο, βρίσκοντας «παρθένες» αγορές και πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία τους, γράφει το περιοδικό Time.



H απουσία ανταγωνισμού και το «εμβρυακό» επίπεδο στο οποίο βρίσκονται υποδομές και υπηρεσίες σε πολλές χώρες, προσφέρουν αληθινά «λαβράκια» στους επίδοξους επενδυτές που ξέρουν πώς λειτουργεί η αγορά.

Οι Αφρικανοί που επιστρέφουν έπειτα από διαμονή ετών, σπουδές και εργασιακή πορεία στη Wall Street και στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων, αποτελούν ισχυρούς «παίκτες» στην ήπειρο. Ακολούθησαν έτσι, μια αντίστροφη πορεία σε σχέση με το κύμα μεταναστών που εγκατέλειψε τις αφρικανικές χώρες με στόχο μια ζωή υπό καλύτερες συνθήκες.

Αυτή η γενιά είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Πρώτον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2008, η οποία προκάλεσε εκατομμύρια περικοπές σε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ακόμα και για άτομα υψηλά κατηρτισμένα. Δεύτερον, η ανοδική πορεία της τιμής των εμπορευμάτων, πολλά εκ των οποίων συναντώνται στην Αφρική. Αυτός ο παράγοντας προσέλκυσε νέες επενδύσεις στην ήπειρο και τόνωσε την ανάπτυξη. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι τερματίστηκαν πολυετείς πόλεμοι, όπως στη Λιβερία και στη Ρουάντα, καθώς και η συνεχώς ανοδική τάξη της κατανάλωσης στην Αφρική.

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της γενιάς αυτής, ο 45χρονος Madiaw Ndiaye και ο 44χρονος Patrice Backer, των οποίων το επενδυτικό σχήμα διέθεσε 72 εκατ. δολάρια στους τομείς της γεωργίας και της μεταλλευτικής, στο Τσαντ, την δεύτερη πιο δυσλειτουργική χώρα στον κόσμο αναφορικά με την επιχειρηματικότητα (πίσω από τη Σομαλία). Και οι δύο φοίτησαν στο διάσημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ και δούλεψαν στην JP Morgan, έχοντας πλέον στόχο να αποκομίσουν κέρδος από την τεχνογνωσία τους, στην ίδια τους την πατρίδα.

Εξάλλου οι προοπτικές για τους κατηρτισμένους επαναπατρισθέντες είναι πολλές φορές καλύτερες συγκριτικά με αυτών που παραμένουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Δύσης.

Παρ' όλα αυτά οι δυσκολίες για τους επίδοξους επενδυτές της «Γενιάς του Επαναπατρισμού» είναι πολλές αφού τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολλά, η νομοθεσία ελλιπής και οι υπάρχουσες υποδομές πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο δυτικός τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει... διακοπές ρεύματος, αλλά οι επαναπατρισθέντες αισιοδοξούν, γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να πρωτοπορήσουν.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
πηγη