Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

"Γραμμή Μαζινό" στον Έβρο: Ευφυές στρατήγημα ή σφάλμα στρατηγικής;



Η ελληνική γραμμή "Μαζινό", ακριβώς 71 χρόνια μετά την επιχειρησιακή «χρεοκοπία» της πραγματικής γραμμής Μαζινό στα γαλλογερμανκά σύνορα και την υπερφαλάγγισή της από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις των Γερμανών, προχωρά κανονικά στον Έβρο, όπως διαπίστωσε ο εμπνευστής της αντιστράτηγος και Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. Συνολικά θα φτάσει τα 120 χλμ μήκος και τα 30 και σε ...
άλλα σημεία 35 μέτρα πλάτος και 12 βάθος σε μία προσπάθεια να αποτραπεί αυτό ακριβώς για το οποίο έχει προειδοποιήσει πρώτη η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το defencenet.gr. 
Να αποτραπεί η ταχεία ζεύξη του ποταμού με τις νέες γέφυρες εφόδου που κατασκευάζουν οι Τούρκοι. Το δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ τον Ιούλιο του 2009, θορύβησε το ΓΕΣ, το οποίο ερεύνησε το θέμα, διαπίστωσε ότι αυτό ακριβώς ίσχυε και ο νέος - τότε Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος τα Χριστούγεννα του 2009, έδωσε εντολή να ξεκινήσει με σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Βασικός στόχος να χαθεί η δυνατότητα ταχείας ζεύξης του ποταμού. Η αντιαρματική τάφρος θα στελεχωθεί από αντιαρματικές φωλέες στα κρίσιμα σημεία, από νέες σταθερές θέσεις πολυβολείων και γενικά θα υπάρξει μια πλήρη αναθεώρηση των επιχειρησιακών δεδομένων στον Έβρο.
Διαγράφονται οριστικά από ελληνικής πλευράς όλα τα σχέδια αντεπίθεσης στην πεδιάδα της Ανδριανούπολης, αφού μπορεί η τάφρος να αποτρέπει την ταχεία ζεύξη του ποταμού από τα ανατολικά αλλά ταυτοχρόνως είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε προσπάθεια αντεπίθεσης από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Η αρχή της τάφρου αφορούσε μία κατασκευή μήκους 14,5 χλμ από το χωριό Μαράσια μέχρι το χωριό Ν. Βύσσα και ο επιτυχής απολογισμός όσον αφορά την ανακοπή της εισόδου λαθρομεταναστών από τη συγκεκριμένη περιοχή, άναψε πράσινο φως για την επέκταση του έργου προς Βορρά και Νότο.
Ήδη έχει προχωρήσει το 17% του έργου, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει εκβάθυνση του όλου έργου και να σκαφτεί νέο τμήμα μήκους 2.500 μέτρων, στη περιοχή ανατολικά του χωριού Αρδάνιο.
Η μελέτη συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΣ, από στρατιωτική επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή αρχικά κατάλληλης αντιαρματικής τάφρου για την ενίσχυση της άμυνας του Εβρου ποταμού.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του όλου έργου, πέρα από την διαγραφή των πιθανοτήτων εκτέλεσης επιθετικής επιχείρησης από ελληνικής πλευρά: Κατ'αρχήν να συμβεί αυτό που συνέβη και το 1940, δηλαδή να παρακαμφθεί η αγκυλωμένη αμυντική διάταξη από πλευρική κίνηση.
Όπως μπήκαν το 1940 στη Γαλλία μέσω Βελγίου και Ολλανδίας έτσι να μπούν και τώρα μέσα Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία είναι πολύ μικρή απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις οι οποίες έτσι ή αλλιώς θα έμπαιναν 10-20 χλμ μέσα στο έδαφός της και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότι τσακίσουν την αμυντική διάταξη που προς την πλευρά της Βουλγαρίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Δεύτερον υπάρχουν οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις.
Στο ΓΕΣ έχουν υπολογίσει την κάθετη υπερκέραση του εμποδίου, αλλά στόχος τους είναι να εμποδίσουν τις Follow-on-Forces, δηλαδή τα τεθωρακισμένα, τις μεγάλες μάζες πεζικού με τα χιλιάδες ΤΟΜΑ. Θεωρούν ότι τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις μπορούν να τις "στριμώξουν" και να τις εξοντώσουν, αν δεν ενισχυθούν μέσα στις δύο πρώτες ώρες από αρματικές δυνάμεις και πυροβολικό.
Θεωρούν ότι οι Τούρκο δεν μπορούν να μεταφέρουν «επιβιώσιμες» δυνάμεις με αερομεταφορά στο δυτικά του Έβρου και να έχουν την ελπίδα ότι αυτές θα μπορέσουν να ανθέξουν την πίεση των ελληνικών αρματικών δυνάμεων. Άλλωστε τα περισσότερα σενάρια στα οποία ασκούνται τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος είτε στον Έβρο είτε στα νησιά.
Το κακό είναι ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν υπάρχει ένα «σταθερό» αμυντικό εμπόδιο, όπως είναι ο φράχτης του Έβρου, πάντα δίνεται στον αντίπαλο η δυνατότητα και ο χρόνος να το υπερβεί με κάποιο στρατήγημα και να μετατρέψει το υποτιθέμενο εμπόδιο σε παγίδα θανάτου για τους αμυνόμενους. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση της νέας αμυντικής γραμμής Έβρου δεν θα χρειαστεί να το μάθουμε ποτέ…
Να σημειώσουμε το μόνα σίγουρα θετικά στοιχεία από την όλη υπόθεση: Πρώτον αξίζουν συγχαρητήρια στο Μηχανικό που έχει κάνει πραγματικά θαύματα και αποδεικνύει πόσο λείπει η θρυλική ΜΟΜΑ από το οπλοστάσιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Δεύτερον θα αυξηθεί η γεωργική παραγωγή της περιοχής τόσο γιατί το έργο θα χρησιμοποιηθεί ως εγγειοβελτιωτικό. Επίσης σίγουρα θα συμβάλει στην μείωση των λαθρομεταναστών…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΡΙΜΩΞΟΥΜΕ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ.ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΘΑ ΣΩΘΕΙΤΕ ΚΙ ΘΑ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

εμας θα στριμωξετε η τους αλλους??..εσυ με ποιους εισαι με εμας η με του αλλους.???..στο πυροβολικο εκανα αλλα τετοιο βλημα πρωτη φορα βλεπω

Ανώνυμος είπε...

εγώ έκανα ειδικές δυνάμεις κι έχασα τζάμπα χρόνο από τη ζωή μου υπηρετώντας κάποιους που δεν αξίζουν,τώρα σκέφτομαι να πάω κι εγώ με τους Τούρκους.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου 10,12 καταρχην υπηρετησες την πατριδα σου την οικογενεια σου και οτι αγαπας..αν θελεις να πας με αλλους στο καλο ενας ακομα προσκυνημνος παραπανω θα εισαι τιποτα λιγοτερο τιποτα περισσοτερο...

Ανώνυμος είπε...

τι λες?προσκυνημένος είναι αυτός που αλλάζει τη π΄σιτη μη διεστρεβλώνεις την αλήθεια η ελλαδα ειναι μπουρδελο σαρεσει δε σαρεσει χτυπηθεις δε χτυπηθεις εδω θα γινει ταφος πολλων.δε το κανω για τα λεφτα ουτε εγω ουτε οι αλλοι ελληνες το κανουμε για τη πιστη,για τις αξιες,οποιος βρεθει στο δρομο μας θα γινει σταχτη.

Ανώνυμος είπε...

ένα πράγμα θα σου πω αν δε θες να βλαφτείς εσύ κι οι δικοί σου όταν περάσουμε από το μέρος που μένεις βρες καταφύγιο σε κάποια εκκλησία γιατί αν σηκώσεις όπλο εναντίον μας θα πας αδιάβαστος κι τους δικούς σου δε ξέρω τι θα τους κάνουμε ειδικά αν είναι γυναίκες,αν είστε μες στην εκκλησία τίποτε δε θα πάθετε χαμός να γίνετε σφαίρα κι βόμβα δε θα σας βρει.η εκκλησία είναι η νέα κιβωτός θα σωθούν όσοι είναι κοντά στον ΧΡΙΣΤΟ είτε σαρέσει είτε όχι,τους φανατισμούς κράτα τους για τους δαίμονες κι αυτούς τους έλληνες που κατάντησαν την ελλάδα έτσι όχι για εμάς κι του Τούρκους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ 10,19 , Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ , ΓΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ , ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΕΣ "ΞΕΝΟΥΣ", ΕΔΩ, ΝΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ ΙΕΡΟ ΟΡΚΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

αν σου συμβει το μοιραιο εσυ θα σαι υπευθηνος(Εγω σε προειδοποησα πριν συμβει),ειμαι σιγουρος οταν θα ερθει η ωρα θα το ξανασκεφτεις φετος θα γινει.

Ανώνυμος είπε...

κι να ξερεις οτι απεναντι σου θα εχεις εμας οταν ερθει η ωρα.οποτε σκεψου το καλα...

Ανώνυμος είπε...

Η γραμμη μαζινο δεν ηταν τιποτα μπροστα στη γραμμη Μεταξα.

Ανώνυμος είπε...

Τρελες ανακριβειες η αναλυση, απορω αν εχουν παει καν στρατο αυτοι που γραφουν.

Πρωτον, ο Εβρος απλα ειναι αδιαβατος, δεν μπηκαν τυχαια τα συνορα εκει.

Δευτερον, εαν μπουνε μεσω Βουλγαριας, συμφωνα με το αμυντικο δογμα της Ρωσιας ειναι casus beli.

Τριτον, εαν μπουνε αερομεταφερομενα , απλα το πυροβολικο μας θα παιζει playstation, στα 10 kills το 1 δωρο.

Τεταρτον, στα αρματα μαχης τους εχουμε.. το θεμα ειναι οτι δεν θα χρειαστουνε καν.

Προσωπικη μου εκτιμηση:

Δεν υπαρχει περιπτωση να μας κανουν τη χαρη να επιτεθουν οι Τουρκοι. Κατι τετοιο θα μας εσωζε οικονομικα και τα τεκτενομενα στη χωρα μαρτυρουν το αντιθετο. Σας ελεγα καποτε οτι οι Νταβουτογλου- Ερντογαν λενε οτι λενε για εσωτερικη καταναλωση και μονο για τα αυτια των στρατιωτικων-κεμαλιστων.

Τελος, σε οποιαδηποτε περιπτωση ακομα και εαν γινει εισβολη δεν υπαρχει περιπτωση να γινει απο τον Εβρο, οταν ταυτοχρονα θα εχουνε το Κουρδικο μετωπο στην αλλη ακρη. Μονη τους λυση ειναι το Αιγαιο αλλα εκει στον αερα δεν εχουνε ελπιδα με τους πιλοτους μας. 2 ωρες υποθεση.

Αν θελετε να ασχοληθειται με κατι ... ψαξτε πως θα περασουν τα δικα μας αρματα στον Ποντο και οχι τα δικα τους.

Α, και κατι τελευταιο. Απλα μην ασχολειστε με τους Τουρκους. Ειμαστε, υποτιθεται, στην χειρεοτερη οικονομικη μας φαση. Η Συρια, υποτιθεται παλι, θα γινει η νεα Αιγυπτος-Λιβυη.
Τι εχουν καταφερει μεχρι τωρα οι μεμετηδες;
Οι 2 εχθροι τους αντιμετωπιζουν ''διαλυση'' και οι Κουρδοι κυρηξαν ανεξαρτησια.

Δεν ξερω αν θα ζησουμε να το δουμε αλλα το Αιγαιο θα γινει ξανα Ελληνικη θαλλασσα με την Κυπρο ολοκληρη.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν οι τουρκικές εταιρείες-κτελ τα δρομολόγια μέσα από τα χωριά της Θράκης!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 3 ΜΥΡΙΑ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ,ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΠΑΟΚΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΜΕΝΤΣΕ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ ΧΩΜΑΤΑ,ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ,ΕΣΕΙΣ ΨΟΦΙΜΙΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΑΙ,ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ'ΑΛΛΙΩΣ,ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.