Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πάμε διακοπές το Σεπτέμβριο


Πάμε διακοπές το Σεπτέμβριο Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να δραπετεύσουν το Σεπτέμβριο. Οι διακοπές του Σεπτεμβρίου συνδέονται συνδέονται όλο και περισσότερο με την ποιότητα των υπηρεσιών και οι αδειούχοι του πιο...καλοκαιρινού μήνα του φθινοπώρου,οι οποίοι θεωρούνται και πιο εκλεκτικοί,αυξάνονται.



Τα συν δεν είναι λίγα.Παραλίες όπου δεν γίνεται πατείς με πατώ σε,φαγητό περιποιημένο και στην ώρα του, δρόμοι χωρίς το εκδρομικό μποτιλιάρισμα του Αυγούστου και η φύση στα καλύτερά της, στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο εποχές,όταν όλα αλλάζουν με χαλαρούς πλην εναλλασσόμενους ρυθμούς προσφέροντας πραγματική απόλαυση.

Υπάρχουν βέβαια και πιο πρακτικοί λόγοι, όπως οι χαμηλότερες- και στην πραγματικότητα περισσότερο ρεαλιστικές- τιμές σε καταλύματα και υπηρεσίες. Για όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν όλο το καλοκαίρι, ο Σεπτέμβριος κρύβει ευκαιρίες και δυνατότητες. Τελικά το «να πηγαίνεις όταν οι άλλοι έρχονται» έχει τη χάρη του.

« Για εμένα οι διακοπές τον Σεπτέμβριο δεν είναι επιλογή,στην εταιρεία που δουλεύω οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδιαιτέρως πιεσμένοι.Ετσι η άδειά μου ξεκινά συνήθως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι όμως κάτι που δεν μου αρέσει, ίσα ίσα. Μπορώ να διαλέξω χωρίς βιασύνες το πού θα πάω. Ξέρω ότι θα περάσω πιο όμορφα. Ξέρω ότι θα τύχω καλύτερης εξυπηρέτησης. Και βέβαια ξέρω ότι για όλα αυτά δεν θα χρειαστεί να πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου», λέει στο Βήμα της Κυριακής η Κατερίνα Πανά, ιδιωτική υπάλληλος. « Έχει τύχει να μείνω σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο πληρώνοντας 50 ευρώ το δίκλινο» συμπληρώνει.

Η διαφορά μεταξύ της φουλ σεζόν και του Σεπτεμβρίου στις τιμές των καταλυμάτων υπολογίζεται γενικά περίπου στο 15%-20%. Πάντως « είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης » επισημαίνει επίσης στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο κ. Φιορεντίνος. « Τον Οκτώβριο μπορεί να βρει κάποιος δωμάτια ακόμα και στη μισή τιμή σε σχέση με τον Αύγουστο».

Φθηνότερο φαγητό

Οι μειωμένες τιμές ίσχυαν ως τώρα και στις άλλες παροχές, όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Φέτος όμως, ελέω της αύξησης από 1ης Σεπτεμβρίου του ΦΠΑ, αυτές οι μειώσεις δεν είναι παντού εξασφαλισμένες, ανάλογα και με τη στάση που θα τηρήσουν οι επιχειρηματίες.

Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης

«Ο γλυκός μου Σεπτέμβρης της Ανδρου»

«Εζησα τα εφηβικά μου χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί το γλυκό καλοκαιρινό φως που σε λούζει χωρίς να έχει την επιθετικότητα του Ιουνίου και του Ιουλίουτο συγκρατώ ακόμη σαν δώρο του Αυγούστου.Μεγαλώνοντας,όταν έφυγα για την Αθήνα και μετά στην Ανδρο, όπου συχνάζω τα τελευταία 20 χρόνια και την έχω σαν δεύτερη πατρίδα μου,άρχισα να εισπράττω αυτό το φως τον Σεπτέμβριο.Το μπλε της θάλασσας λούζεται αυτή την περίοδο από μια αχλύ που έχει μέσα της λίγο κίτρινο. Σπασμένο γλυκό ελληνικό φως, χρυσόχρωμο. Την αίσθηση αυτή παίρνω μες στην ημέρα. Αλλά και το γέρσιμο του ήλιου είναι γλυκό τον Σεπτέμβριο. Ετσι μεγαλώνοντας ο γλυκός μου μήνας Αύγουστος της Κρήτης έγινε ο Σεπτέμβριος της Ανδρου».

Σμαράγδα Καρύδη, ηθοποιός

«Βγάζει μια μελαγχολία που ανέκαθεν μου άρεσε»

«Ο Σεπτέμβριος βγάζει μια μελαγχολία που ανέκαθεν μου άρεσε. Με γαληνεύει η θάλασσα όταν είναι λάδι και εκτιμώ πάρα πολύ τα μέρη που δεν έχουν πολύ κόσμο. Και τον Σεπτέμβριο πολλά μέρη αρχίζουν σιγά σιγά να ερημώνουν. Επιλέγω ωστόσο πάντα τα άγονα, τα πολύ άγονα σημεία της Ελλάδας. Τα όχι τουριστικά μέρη, κατά κάποιον τρόπο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι εξαιτίας της δουλειάς μου δεν έχω πάντα τη δυνατότητα να κάνω διακοπές τον αγαπημένο μου μήνα. Αρχίζουν, βλέπετε, οι παραστάσεις, είναι οι πρόβες στη μέση, η νέα σεζόν και όλα αυτά. Επομένως νιώθω ευτυχής όποτε μπορώ και βρίσκω χρόνο για διακοπές τον Σεπτέμβριο, στον οποίο, περιέργως, βρίσκω και έναν παιδικό χαρακτήρα. Μου θυμίζει παιδικές διακοπές. Και λέω περιέργως γιατί τον Σεπτέμβριο γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ανοίγουν τα σχολεία...».

8 λόγοι για να προτιμήσω τον Σεπτέμβριο

1 Το μεγαλείο της ηρεμίας. Οι τουριστικοί προορισμοί δεν είναι γεμάτοι κόσμο.

2 Η θάλασσα είναι ζεστή- έχει φροντίσει ο καλοκαιρινός ήλιος.

3 Η διαφορά της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της θάλασσας είναι πιο μικρή από ό,τι τον Αύγουστο, μια και ο Σεπτέμβριος είναι λίγο πιο ψυχρός. 4 Ο ήλιος δεν είναι καυτός, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον χαρούμε περισσότερο.

5 Κάνεις ηλιοθεραπεία χωρίς να ακουμπάς στην... πετσέτα του διπλανού σου.

6 Πολλές ευκαιρίες σε ωραία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ καλύτερες τιμές. 7 Τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν ειδικά «πακέτα» και για το εξωτερικό.

8 Τα βράδια είναι πιο δροσερά και μπορείς να απολαύσεις τον ύπνο χωρίς κλιματιστικό. 9 Για την... «εσωτερική ευχαρίστηση» που νιώθεις εσύ να φεύγεις- έχοντας απολαύσει μια άδεια πόλη τον Αύγουστο- και οι υπόλοιποι να έχουν αρχίσει πυρετωδώς τη δουλειά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ