Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη χώρα


Αποτεφρώθηκαν 50.000 στρέμματα
Πύρινη λαίλαπα με 102 εστίες πυρκαγιών κατακαίει τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο. Περίπου 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν ήδη αποτεφρωθεί σε μερικές από τις ομορφότερες περιοχές της επικράτειας. Κάτοικοι χωριών στην Αρκαδία έχουν ήδη
εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφθάνουν για να συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Δείτε αναλυτικα:

Έβρος

Για τρίτη ημέρα μαίνεται εκτός ελέγχου η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Έβρου.

Η φωτιά μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής, αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών Καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και δύο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και από το e-thraki

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το συντονιστικό-επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

Αρκαδία

Λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.

Σημειώνεται ότι την τελευταία ώρα έχει κοπάσει σημαντικά ο άνεμος, επιτρέποντας την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης από αέρος.

Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.

Στην Άμφισσα τώρα η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνο, εκεί όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες,11 οχήματα,1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο arcadiaportal

Πάτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, πλησίον των κοινοτήτων Χαϊκαλίου και Περιστερίου.

Οι φλόγες στο χωριό Χαϊκάλι, έκαψαν δύο σπίτια και ένα ξωκκλήσι και προκάλεσαν πολλές ζημιές σε καλλιέργειες. Στο σημείο έσπευσαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωρόπουλος για να παράσχουν στήριξη στους κατοίκους.

Από θαύμα σώθηκαν δύο πυροσβέστες όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες και αυτοί εγκλωβίστηκαν. Για λίγα λεπτά επικράτησε πανικός αλλά οι πυροσβέστες σώθηκαν με τη βοήθεια συναδέλφων τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί στην περιοχή της ΒΙΠΕ. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά υπάρχει ο φόβος αναζωπυρώσεων. Οι φλόγες έγλειψαν τις αυλές πολλών σπιτιών και οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές.
Εν τω μεταξύ, μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές Συχαινά και Μποζαΐτικα Πατρών και τέθηκαν υπό έλεγχο.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ

Μεσολόγγι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε και ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από τη δημοτική αρχή, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, στη ευρύτερη περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ευηνοχωρίου και Aγίου Θωμά.

Μεσσηνία

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στην Μεταξάδα Μεσσηνίας, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Ζάκυνθος

Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο που καίει δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και για την κατάσβεσή της επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρα επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Κρήτη

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή μετά τον Πλάτανο, στα Χανιά.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση καθώς κοντα στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρίσκονταν μια ταβέρνα ενώ οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ευνοούσαν την εξάπλωσή της.

Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 20 άντρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 10 άντρες, ενώ “ σηκώθηκε” και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στο Ηράκλειο (το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στα Χανιά είχε ήδη σταλεί σε μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο).

Περίπου στις 2:45 το μεσημέρι, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, έχοντας κατακάψει συνολικά περίπου 25 στρέμματα δασικής έκτασης και 10 χορτολιβαδικής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια και την ευθύνη φέρει ένας ιδιώτης που έβαλε φωτιά σε σκουπίδια με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρών ανέμων, να φύγει από τον έλεγχο και να εξαπλωθεί.

Δείτε αναλυτικά την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η φωτιά στην Κρήτη εδώ

Ναύπακτος

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η μεγάλη πυρκαγιά στη Γαυρολίμνη Ναυπάκτου, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στις Φυτείες και τη Στάνο.

Θεσσαλονίκη

Από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσε ούτε η Θεσσαλονίκη, καθώς το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα εκδηλώθηκε και ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου, μικρότερης όμως έκτασης, το οποίο ετέθη κι αυτό υπό έλεγχο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, καταγράφηκαν προβλήματα στην περιφερειακή οδό, από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, γι’ αυτό και περιπολικά της αστυνομίας διακόπτουν την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μήκος του δικτύου- από διασταύρωση Σταυρούπολης έως Κωνσταντινοπολίτικα- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αττική

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε περί τις 16:30 την Παρασκευή η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο, έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα στην περιοχή της Χασιάς, στη θέση Μαύρη Ώρα. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Λόγω των ισχυρών ανέμων το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι το Πανόραμα Βούλας στην κορυφογραμμή του Υμηττού. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από κατοικημένη περιοχή και απειλήθηκαν κατοικίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά «μπήκε» στις αυλές κάποιων σπιτιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί μία αποθήκη, ένα παράπηγμα και ένα υπό κατασκευή σπίτι στην οδό Ζαΐμη.





Πηγη

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καποτε οταν καιγοτανε η Πελλοπονησος ειχα πει για την ΝΔ,κρυφτε την δαδα πριν καψει την Ελλαδα.
Σχολιο εντελως αστοχο ισως και αδικο,μιας και αυτοι που εβαζαν τις φωτιες ηταν ενας αμερικανος και κατι κροατες αν θυμαμαι καλα.Τωρα ομως ειμαι 1000% σιγουρος οτι τις φωτιες τις βαζει η κυβερνηση Τσολακογλου,στα πλαισια της "πρασινης αναπτυξης" που μας υποσχεθηκε.
Επισης αν υπαρχουν νομοι σε αυτη την χωρα θα 'θελα να ρωτησω αυτους που τον εφαρμοζουν,γιατι επιτρεπουν στα καναλια να λενε στους εμπρηστες που ακριβως να βαλουν φωτιες...
Ο ανεμος και με 1000 μποφορ να τρεχει δεν βαζει φωτιες,τα καναλια ομως,το κανουν σε συνεργασια με τον ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ.
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ.

Θανατικη ποινη σε οσους καθοδηγουν(καναλια,κυβερνηση Τσολακογλου) τους εμπρηστες.

Ανώνυμος είπε...

Και προς δικαίωσιν του 9.36 είναι η ένοχη σιωπή των ΜΜΕ που ανεφέρθησαν μόνο επιγραμματικά στις φωτιές με εξαίρεση αυτήν του νομού Αττικής στην οποία αναφέρθησαν ως είθισται ολίγον εκτενέστερα, την ώρα που εκτός από τους πνεύμονες ζωής,τα δάση,καταστρέφονταν άνθρωποι και περιουσίες,η απόγνωση ξεχείλιζε,και οι υπόλοιποι Ελληνες αποκοιμούνταν λικνιζόμενοι υπό τους ήχους ανούσιων δηλώσεων προσώπων που παρήλαυναν από τους δέκτες του,αδιάφοροι για την τραγικότητα της καταστασης και σχεδόν ικανοποιημένοι.
Αίσχος και πάλι αίσχος.
Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφερθούμε μόνο στην φωτεινή εξαίρεση του υπόλοιπου σκοταδιστικού τρόπου ενημέρωσης,την ΕΡΤ3 η οποία και εκτενώς αναφέρθηκε με απευθείας ανταποκρίσεις από τους τόπους του μαρτυρίου όχι βέβαια όσο ταίριαζε στο ύψος της καταστροφής αλλά συγκριτικά σαφώς επαρκέστερα.
Πράσινη ανάπτυξη και κολοκύθια τούμπανα.
Με την συνενοχή απάσης της αντιπολίτευσης που θα έσκιζε τα ιμάτια της εστω και για τα μάτια του κόσμου,εαν επιτελούσε έστω και προσχηματικά τον ρόλο της.

Ανώνυμος είπε...

Που να καούν οι ίδιοι και να μην βρεθεί άνθρωπος να τους λυπηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Τσολακογλου,τουρκογλου και ολα τα συναφη ερπετοιδη

Ανώνυμος είπε...

Ε,λογικο ειναι αφου νομιμοποιουν τα αυθερετα(προστιμα του κολου) και βαζουν παλι τσιμεντο στα δαση μερικοι ποντικες καινε νεα δαση για να υφαρπαξουν μελλοντικα αυθαιρετα(φιλετα) αφου η κυβερνηση ταχει κανει μπαχαλο(κτηματολογιο γαρ) σε ολα τα επιπεδα,με λιγα λογια για τον π****ο καβαλα.

Ανώνυμος είπε...

Akoma kai sti Panw Dropolh ths Voreioy Hpeirou valane fotia ta mounia,na einai kala t palikaria apo to delvinaki pou eirthan na voithisoun.fwtia kai tsekouri stous tourkalvanous!!!

Ανώνυμος είπε...

Αχ Ελλάδα αργοπεθαίνεις μαζί και εμείς!

Ανώνυμος είπε...

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.ΕΦ ΟΣΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ Η ΛΑΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ.ΣΑΣ ΚΑΙΝΕ Ε ΤΟΤΕ ΚΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΕΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΗΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΘΩΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΑΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ.